company logo

Η ποσότητα της τροφής εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα για την παχυσαρκία

Η ποσότητα της τροφής εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα για την παχυσαρκία

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Medicine λέει ότι έχουμε αυξημένο λίπος, επειδή κινούμαστε πολύ λιγότερο και όχι επειδή τρώμε περισσότερο. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να αφήσουμε τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών από το μικροσκόπιο.

Μια μελέτη του πανεπιστήμιου του Στάνφορντ ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες των αμερικάνων και τα επίπεδα δραστηριότητας τους, και ρίχνει το φταίξιμο για την παχυσαρκία στον καθιστικό τρόπο ζωής. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι κατά πόσο οι άνθρωποι κινούνται - ή μάλλον, δεν κινούνται.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα της NHANES (Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφικής Έρευνας). Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών 1988-2010, η πρόσληψη θερμίδων του πληθυσμού δεν έχει αλλάξει, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Medicine. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν το είδος των τροφίμων που κατανάλωναν οι άνθρωποι, αλλά υπολόγισαν το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων, του λίπους, των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και φάνηκε ότι η κατανάλωση δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά.

Αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά, όμως, είναι τα επίπεδα άσκησης και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Στην αρχή της χρονικής περιόδου, ​​το 19,1% των ενήλικων γυναικών δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν σε καμία φυσική δραστηριότητα. Μέχρι το 2010, αυτό είχε ανέλθει σε 51,7%. Τα στοιχεία για τους άνδρες ήταν 11,4%, το οποίο ανήλθε σε 43,5%.

Το  λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιακή χώρα και ονομάζεται κοιλιακή παχυσαρκία, έχει επίσης εκτοξευθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Η κοιλιακή παχυσαρκία ορίζεται από την περίμετρο μέσης ξεκινώντας με περίμετρο 88cm και πάνω για τις γυναίκες και 102 cm και πάνω για τους άνδρες. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η μέση περίμετρος της μέσης αυξήθηκε κατά 0,37% ανά έτος για τις γυναίκες και 0,27% ανά έτος για τους άνδρες.

Η ομάδα του Στάνφορντ κατέληξε στο συμπέρασμα δεν φταίει το φαγητό. Ο επικεφαλής της έρευνας Uri Ladabaum, αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής, είπε:

«Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη λαϊκή αντίληψη ότι η αύξηση της παχυσαρκίας μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Αν και οι συνολικές τάσεις της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ είναι καλά εκτιμώμενες και η επικράτηση της παχυσαρκίας μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί , η ανάλυσή μας τονίζει τις ενοχλητικές τάσεις στους νεότερους ενήλικες, στις γυναίκες, και στην επικράτηση της κοιλιακής παχυσαρκίας, καθώς και στις φυλετικές και εθνικές ανισότητες».

Το μήνυμα λοιπόν είναι να αρχίσουμε το τρέξιμο και να συνεχίσουμε να τρώμε; Πρέπει μήπως να βγάλουμε από το στόχαστρο τις βιομηχανίες ποτού και φαγητού; Η απάντηση στα ερωτήματα είναι μάλλον όχι. Αν μπορούσαμε να πάμε πίσω, σε μια ζωή σκληρής εργασίας στο σπίτι και στη δουλειά, θα ήταν όλα μια χαρά. Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε εξελιχθεί σε είδος που κάνει μια πιο καθιστική ζωή. Οι διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να αλλάξουν ώστε να καλυφθεί η διαφορά. Οι ειδικοί που βοηθούν κάποιους να χάσουν κιλά, θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η άσκηση στο γυμναστήριο ή στο πάρκο κάνει τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση και να είναι πιο υγιείς, αλλά είναι πολύ δύσκολο να χάσουν κιλά μόνο με αυτόν τον τρόπο.

Ο Δρ Tim Lobstein, διευθυντής της πολιτικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, είπε:

«Ενώ μπορεί να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα αρκετά ώστε να ταιριάζει με την ποσότητα του φαγητού που τρώτε, δεν είναι εύκολο να χάσετε κιλά. Οπότε το μήνυμα παραμένει ακόμα το ίδιο “μειώστε τις θερμίδες” ή “περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων για να έρθει στο ίδιο επίπεδο με τη σωματικής σας δραστηριότητας”».

Επιπλέον, από τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος έχει γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος, μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο. Το σώμα του χρειάζεται περισσότερες θερμίδες μόνο για να κρατηθεί ζεστό και για να κινείται κανονικά. Η παχυσαρκία αυξάνει τις απαιτήσεις του σώματος για τα τρόφιμα που το δυσκολεύουν να είναι ενεργό.

Και αυτό πηγαίνει κατευθείαν στις τσέπες της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, είπε ο Lobstein:

«Το έξτρα σωματικό βάρος είναι μια επένδυση για τη βιομηχανία τροφίμων: ένα υπέρβαρο παιδί θα φάει 10-20% περισσότερα τρόφιμα στη ζωή του από ό, τι ένα παιδί με υγιές βάρος. Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύνολό τρώει περίπου 10% περισσότερο φαγητό από ό, τι θα έτρωγε αν είχε κατά μέσο όρο το δείκτη μάζας σώματος της δεκαετίας του 1980. Το γεγονός αυτό αποφέρει περίπου 20 δισεκατομμύρια λίρες στις πωλήσεις των 196 δισεκατομμυρίων λιρών στον τομέα εστίασης και τροφίμων από τα νοικοκυριά κάθε χρόνο».

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...