company logo

Ριζότο με αναποφλοίωτο ρύζι, μπρόκολο κόκκινη πιπεριά και αμύγδαλο από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Ριζότο με αναποφλοίωτο ρύζι, μπρόκολο κόκκινη πιπεριά και αμύγδαλο από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Υλικά για 4 άτομα

 

  • 300 γρ. άγριο ρύζι
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε λωρίδες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 40 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. μπρόκολο φουντίτσες
  • 100 ml λευκό αρετσίνωτο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  • 4 γαρίφαλα
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • 10 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. πιπέρι λευκό
  • 4 λίτρα νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζoυμε τα 4 λίτρα νερό να βράσουν. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε τις φουντίτσες μπρόκολο για 5 λεπτά.

Αποσύρουμε το μπρόκολο και το κρυώνουμε σε ένα μπολάκι με νερό και παγάκια.

Μέσα στο ίδιο νερό ρίχνουμε μαζί τυλιγμένα το κρεμμύδι, τα γαρίφαλα, τα φύλλα δάφνης και το λεμόνι.

Μόλις το νερό μου ξαναπάρει βράση, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το αλάτι για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε τα τυλιγμένα μυρωδικά  και σουρώνουμε το ρύζι χωρίς να το κρυώσουμε αφού όμως πρώτα κρατήσουμε 200 ml από αυτό το νερό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε αμέσως μέσα το καυτό ρύζι και ανακατεύω. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα 100 ml κρασί.

Μόλις πιει και το κρασί, τότε ρίχνουμε τα 200 ml νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο.

Παίρνουν πάλι μια βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σκεπάζουυμε με καπάκι.

Αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο για 10 λεπτά ακόμη.

Τέλος προσθέτουμε μέσα το μπρόκολο, το πιπέρι και ανακατεύω.

 

Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος   : 30 λεπτά

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ περίπου 470 Kcal

 

Τα αμύγδαλα και το ελαιόλαδο της συνταγής μας αποτελούν εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες δείχνουν πως αυτό το είδος λιπαρών, μπορεί να είναι χρήσιμο στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, όταν αντικαθιστά κορεσμένο λίπος. Παράλληλα μια άλλη μελέτη (OMNIHEART Study) υποδεικνύει συν τοις άλλοις, πως η αντικατάσταση μέρους των υδατανθράκων με μονοακόρεστο λίπος, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Στη πρωτότυπη και γευστική συνταγή του Σεφ μας, συναντάμε επίσης και πλήθος ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών κυρίως από το μπρόκολο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το λεμόνι, που προσδίδουν στο πιάτο μας έξτρα διατροφική αξία!!

Τελευταία άρθρα

Η διατροφική αξία των καλοκαιρινών φρούτων
Η διατροφική αξία των καλοκαιρινών φρούτων

Το καλοκαίρι μας χτυπά πια την πόρτα και εμείς το υποδεχόμαστε με ένα μεγάλο καλάθι... 

Μπιφτέκι για διατροφή
Μπιφτέκι για διατροφή

Μπιφτέκι για διατροφή

Πρωτότυπες ιδέες πρωινού για άτομα με διαβήτη τύπου 2
Πρωτότυπες ιδέες πρωινού για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί προσοχή στα σάκχαρα...