company logo

Η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού

 Η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 220.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Το 2013, 230.815 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και 40.860 έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Ερευνητές έχουν σημειώσει σε προηγούμενες μελέτες ότι η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία του καρκίνου. Μερικές μελέτες έχουν προτείνει ότι ο ενεργός μεταβολίτης της βιταμίνης D (η καλσιτριόλη) μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η χορήγηση καλσιτριόλης σε ποντίκια έχει αποδειχθεί ότι σταματάει τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, μειώνει τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων του όγκου και οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο, μερικές κλινικές και προ-κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η αποφυγή ανεπάρκειας βιταμίνης D και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ένας ασφαλής και οικονομικός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ασθενών που έχουν ήδη διαγνωστεί με την ασθένεια.

Σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Song Yao από το Roswell Park Cancer Institute της Νέας Υόρκης αναλύθηκαν στοιχεία από 1.666 γυναίκες (με μέση ηλικία τα 58,7 χρόνια) με καρκίνο του μαστού. Οι ασθενείς είχαν συμμετάσχει και στη μελέτη Pathways το 2006, μια μελέτη κοόρτης των επιζώντων του καρκίνου του μαστού που πραγματοποιήθηκε στο Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D (25OHD) κατά τη διάγνωση και τα συσχέτισαν με την πρόγνωση επιβίωσης. Ανέλυσαν τα δεδομένα από τις 5 Ιανουαρίου του 2014 έως τις 15 Μαρτίου του 2015 και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Oncology.  

Οι μισοί από τους ασθενείς είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D ενώ πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών είχαν έλλειψη της βιταμίνης.  Οι ερευνητές βρήκαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε γυναίκες με όγκους προχωρημένου σταδίου. Τα επίπεδα της ήταν επίσης αντιστρόφως ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και τα ποσοστά θανάτων. Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Τα επίπεδα της βιταμίνης D αυξήθηκαν με την κατάλληλη διατροφική  και συμπληρωματική πρόσληψη της βιταμίνης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν: «Τα ευρήματά μας παρέχουν στοιχεία για την αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και του κινδύνου της εξέλιξης του καρκίνου του μαστού αλλά και του θανάτου».

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η αιτία με υψηλότερο βαθμό βεβαιότητας. Οι ερευνητές θα πρέπει να εφαρμόσουν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να περιλαμβάνουν τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και φαρμακευτικής αγωγής με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με καρκίνο.

 


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...