company logo

10 αλλαγές στη διατροφή που θα βοηθήσουν την καρδιά σας

10 αλλαγές στη διατροφή που θα βοηθήσουν την καρδιά σας

Οι καρδιακές παθήσεις είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών νόσων. Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς,  λιπαρά ψάρια και φτωχή σε αλάτι και κορεσμένα λίπη βοηθά στην υγεία της καρδιάς.

Εμείς όμως δε θα σας πούμε τι να μην τρώτε αλλά τι να τρώτε –ή ακόμη καλύτερα, θα σας πούμε  με τι να αντικαταστήσετε κάποιες τροφές που καταναλώνετε καθημερινά και επιβαρύνουν την πιο επιστήθια φίλη σας: Την καρδιά σας...


Νόστιμα και υγιεινά

-Αντί κλασικά δημητριακά προγεύματος, ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπολ από βρώμη

Η βρώμη περιέχει διαλυτές ίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αυτός ο τύπος των φυτικών ινών, οι β-γλυκάνες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία της καρδιάς αλλά και για τον έλεγχο του βάρους . Η βρώμη περιέχει επίσης μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και κάλιο, ισχυρούς συμμάχους της καρδιάς.


-Αντί για ζάχαρη, βάλτε στη βρώμη διαφόρων ειδών μούρα

Τα μούρα είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές. Ένα φλιτζάνι αποδίδει 80 θερμίδες και έχει σχεδόν μηδενική  περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα μούρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αποτελούν μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, μια κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς αλλά και στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών.

 

-Αντί για χάμπουργκερ, φάτε ένα μπέργκερ από όσπρια

Γιατί το μεσημεριανό σας πρέπει να είναι γεμάτο από ανθυγιεινά, κορεσμένα λίπη που θα κάνουν την «κακή» χοληστερόλη σας (LDL) να χτυπήσει κόκκινο; Αντί για χάμπουργκερ λοιπόν, φτιάξτε ένα μπιφτέκι από όσπρια. Και πρωτεΐνες θα πάρετε και την καρδιά σας θα βοηθήσετε, αφού τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ευεργετικά μικροθρεπτικά συστατικά κι αποδίδουν και λίγες θερμίδες. Να μια ωραία συνταγή http://childgoodfood.blogspot.gr/2011/10/burger.html


-Αντί για τυρί, βάλτε στο μπέργκερ σας μαρούλι και ντομάτα

Το μαρούλι και η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και δεν έχουν λίπος. Περιέχουν το περίφημο λυκοπένιο, άλλα αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, κάλιο  και φυλλικό οξύ.


-Αντί για τσιπς, τσιμπολογήστε καρύδια

Ήρθε η ώρα να φάτε ένα σνακ; Σκέφτεστε και πάλι τα τσιπς;  Αντ’ αυτού, γεμίστε τη χούφτα σας με καρύδια. Η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και τα λιπαρά ωμέγα-3 θα ωφελήσουν την καρδιά, τον εγκέφαλο αλλά και το δέρμα σας.

 

-Αντί για σαγανάκι, ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα

Όχι απλώς με σαλάτα, αλλά με μια πολύχρωμη σαλάτα, αφού τα διαφορετικά χρώματα στα λαχανικά σημαίνουν και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Ξεκινήστε το γεύμα σας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β από τα πράσινα λαχανικά, λυκοπένιο από την κατακόκκινη ντομάτα και β-καροτένιο από τα πορτοκαλί καρότα. Η ζωή είναι ωραία με χρώμα!

 

- Αντί για κρουτόν, νοστιμίστε τη σαλάτα σας με αβοκάντο

Τα αβοκάντο αποτελεί πλούσια πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και περιέχει  μονοακόρεστα λιπαρά  –το «καλό»  λίπος που κάνει καλό στην καρδιά.. Το πράσινο αυτό φρούτο (ναι, το αβοκάντο είναι φρούτο) είναι εξαιρετικό συνοδευτικό κι έχει υπέροχη γεύση.


-Αντί για βούτυρο, βάλτε ελαιόλαδο

Για τη μεσογειακή δίαιτα, σίγουρα θα έχετε ακούσει. Είναι η δίαιτα που σχετίζεται με τη γερή καρδιά και… μαντέψτε! Είναι βασισμένη στην κατανάλωση του λαδιού από ελιά. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το ελαιόλαδο διαθέτει επίσης πολυφαινόλες που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Τώρα που το ξέρετε, θα ξαναβουτήξετε το ψωμί σας στο βούτυρο;

 

-Αντί για μπαρμπούνι, επιλέξτε σολομό

Όχι, δεν έχει τίποτα κακό το μπαρμπούνι. Έχει όμως κάτι πολύ καλό ο σολομός. Είναι λιπαρό ψάρι και ως γνωστόν, τα λιπαρά ψάρια διαθέτουν μπόλικα λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Τα πολυακόρεστα λίπη που διαθέτουν επίσης οι σαρδέλες και ο τόνος, είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

 

-Αντί για σόδα, πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Ένα ποτηράκι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα! Κι αν είστε άντρας, άντε και δύο ποτηράκια. Το κόκκινο κρασί –εφόσον δεν οδηγεί σε θερμιδική εκτροπή- βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και μειώνει τις φλεγμονές. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...