company logo

10 διαφορετικά είδη πείνας και πώς να τα αντιμετωπίσετε

10 διαφορετικά είδη πείνας και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Η πείνα αποτελεί ένα μυστήριο. Μερικές μέρες τρώτε απλά ό, τι έχετε στο πιάτο σας και νιώθετε πλήρεις, ενώ άλλες φορές νιώθετε συνεχώς το στομάχι σας τελείως άδειο. Σίγουρα κάτι τέτοιο προκαλεί σύγχυση. Αυτό συμβαίνει επειδή είστε σε μία συνεχή διαμάχη με την πείνα σας (που αποτελεί μια φυσική ανάγκη για φαγητό) και την όρεξή σας (που αποτελεί επιθυμία για φαγητό). Από την μία, η φυσική ανάγκη να φάτε και από την άλλη η επιθυμία, είναι δύο καταστάσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν χάνετε, παίρνετε ή διατηρείτε τα κιλά σας. Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποκωδικοποιεί αυτό που ο οργανισμός σας ζητάει στην πραγματικότητα, θα πρέπει να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των τύπων πείνας που υπάρχουν: από την πραγματική πείνα μέχρι την πείνα της βαρεμάρας και την πείνα του άγχους. Διαβάστε πώς.

Η πραγματική πείνα

Η πραγματική πείνα είναι το πιο σημαντικό είδος πείνας και σας ειδοποιεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να φάτε! Για την ακρίβεια, αντιλαμβάνεστε κάποια φυσικά σημάδια, όπως τρέμουλο λόγω χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πονοκέφαλο, έλλειψη ενέργειας ή και γουργούρισμα στο στομάχι, δήλωσε η Susan Albers, συγγραφέας του EatQ. Συχνά, πολλοί άνθρωποι περιμένουν να φάνε μέχρι ο οργανισμός να τους δείξει ότι βρίσκεται σε σημείο έκτακτης ανάγκης, οπότε στη συνέχεια καταβροχθίζουν οτιδήποτε υπάρχει μπροστά τους. Για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, προετοιμαστείτε: έχετε πάντα ένα σνακ στην τσάντα σας, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας ή στο γραφείο σας.

Η πείνα της τηλεόρασης

 Τι καλύτερο από μία αγαπημένη σειρά και κάτι να μασουλάτε ταυτόχρονα; Και όμως είναι ότι χειρότερο! Μία επανεξέταση μελέτης του 2013 από το American Journal of Clinical Nutrition βρήκε ότι το να τρώμε όντας αφηρημένοι, μας ωθεί στο να καταναλώσουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και άρα να πάρουμε περισσότερες θερμίδες, μιας και μασουλάμε καθόλη τη διάρκεια που βλέπουμε τηλεόραση (δηλαδή ακόμα και ώρες). Η Albers προτείνει να σκεφτόσαστε το πόσο πεινασμένοι είστε προτού ανοίξετε την τηλεόραση. Μία άλλη λύση θα ήτανε να βλέπετε τηλεόραση απασχολώντας τα χέρια σας με κάτι όπως για παράδειγμα το πλέξιμο. Καλό επίσης θα ήταν να παρακάμπτετε διαφημίσεις σχετικές με φαγητό.

Η πείνα της βαρεμάρας

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί με τι να ασχοληθείτε και τελικά ανοίξατε το ψυγείο να δείτε τι έχει.

«Το να τρώμε από πλήξη είναι κάτι που όλοι μας έχουμε κάνει. Οπότε κάτι το οποίο πρέπει να δουλέψουμε είναι το να είμαστε πιο ανεκτικοί στην πλήξη αντί να αντιδρούμε σπασμωδικά για να γεμίσουμε το χρόνο μας με κάτι» λέει η Albers.

Μεταφράστε την πλήξη σε χρόνο χαλάρωσης. Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τους 5 τρόπους που μπορείτε να χαλαρώσετε (όπως να διαβάστε ένα περιοδικό ή να ασχοληθείτε με τον σκύλο σας), μία λίστα με τα μέρη που μπορείτε να ηρεμήσετε (για παράδειγμα κάποιο ήσυχο δωμάτιο ή η βεράντα σας) ή μια λίστα με τους ανθρώπους που χαλαρώνετε όταν επικοινωνείτε μαζί τους (αδέρφια, φίλοι κλπ). Όταν λοιπόν νιώσετε πλήξη, αντί να τρέξετε στο ψυγείο διαλέξτε το καλύτερο για εσάς από τη λίστα που έχετε φτιάξει.

Θυμός και πείνα

Συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας έχουν πάρει την κάτω βόλτα, προκαλώντας θολές, ασαφείς σκέψεις και ευερεθιστότητα. Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας: πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου στο Οχάιο, διαπίστωσε ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι που είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν πιο πιθανό να ενεργήσουν επιθετικά προς τους συζύγους τους. Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση, μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόχειρο γεύμα που να περιέχει υδατάνθρακες. Αλλά για χάρη της σχέσης σας και της σιλουέτας σας, αναγνωρίστε αυτό που αισθάνεστε και φάτε καλύτερα κάτι που περιέχει υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως ένα φρούτο ή δημητριακά για την αποκατάσταση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η πείνα του απογεύματος

Η απογευματινή ώρα είναι δύσκολη διότι είναι η στιγμή που αναρωτιόμαστε πόσο ωραία θα ήταν αυτή η σοκολάτα που έχουμε στο ντουλάπι..

«Η αλήθεια είναι ότι λόγω της δουλειάς δεν έχετε αρκετή ενέργεια και έχετε μια προσμονή για το τέλος της ημέρας» δήλωσε η Δρ. Michelle May. Εκτός αυτού είναι λογικό να είστε και λίγο πεινασμένοι μιας και έχουν περάσει κάποιες ώρες από το μεσημεριανό σας γεύμα.

Η καλύτερη λύση είναι να φτιάξετε ένα πλάνο. Φτιάξε στο γραφείο σας ένα συρτάρι με σνακ τα οποία να περιέχουν οπωσδήποτε πρωτεΐνη. Αυτό σας το προτείνουμε, γιατί όπως έδειξε μια μελέτη, ένα σνακ υψηλό σε πρωτεΐνη  βοήθησε τους κουρασμένους ανθρώπους να αντέξουν από το μεσημεριανό μέχρι το δείπνο και μείωσε την ποσότητα του φαγητού που θα έτρωγαν στο δείπνο. Τέτοια σνακ είναι οι ξηροί καρποί, το τυρί, τα κράκερ και το γιαούρτι.

Η πείνα λόγω άγχους

Η Albers λέει ότι «είμαστε λιγότερο επιλεκτικοί με το τι τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι».

Οπότε είναι πιθανότερο να αναζητήσετε ένα κουτί σοκολατάκια εκείνη την ώρα, παρά να σκεφτείτε το γιαούρτι που έχετε στο ψυγείο σας. Συμβουλή που μπορεί να σας βοηθήσει: σκεφτείτε τα μελλοντικά οφέλη που μπορεί να έχει ένα σνακ για την υγεία σας, όπως για παράδειγμα το να χάσετε 2-3 κιλά ή να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Journal of Consumer Psychology το 2014, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει το μυαλό σας να παρακάμψει τη φυσική του παρόρμηση να κάνει λάθος επιλογές όταν είστε σε κακή διάθεση. Κι ενώ μπορεί να βρείτε μια διαφορετική τεχνική για μειώσετε το στρες, όπως για παράδειγμα τη γυμναστική, μην ανησυχείτε σε περίπτωση που όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι τρώτε. Μία άλλη μελέτη το 2013 βρήκε ότι όσοι τρώνε λόγω άγχους, μπορεί να τρώνε περισσότερο όταν βρίσκονται σε τεταμένη κατάσταση, αλλά τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν νιώθουν καλά. Αποτέλεσμα; Δεν αυξάνεται το βάρος. Οπότε πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε.

Πείνα λόγω του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Η απόφασή σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή πέφτει στο κενό, γιατί βρίσκεστε στην περίοδο του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, το διάστημα δηλαδή λίγων ημερών πριν την περίοδό σας, όπου οι ορμονικές αλλαγές σάς φέρνουν λιγούρα και λαχτάρα για διάφορα φαγητά.

Η May λέει ότι «Δεν χρειάζεται να στερηθείτε κάτι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τις ημέρες αυτές να θέλετε να φάτε περισσότερο». Δώστε προσοχή στα «σήματα» πείνας που σας στέλνει ο οργανισμός, και αν υπάρχουν πραγματικά, φάτε λίγο παραπάνω αλλά με έλεγχο. «Σύντομα τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν και θα βρείτε πάλι τις ισορροπίες σας».

Η πείνα που βρίσκεται απλά στο μυαλό σας

Δεν νιώθετε πεινασμένος ή κουρασμένος αλλά θέλετε κάτι να φάτε. Η ειδικός Minh-Hai Alex, προτείνει, σε αυτήν την περίπτωση, να ρωτήσετε το εαυτό σας «για ποιο λόγο ζητάω φαγητό; Τι θα μου προσφέρει;»

Ίσως στην πραγματικότητα προσπαθείτε να χρονοτριβήσετε στη δουλειά σας ή θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα και το να φάτε σας φαίνεται τουλάχιστον κάτι παραγωγικό. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να σκεφτείτε εάν πραγματικά πεινάτε ή κάτι τέτοιο βρίσκεται απλά στο μυαλό σας.

Οπτική πείνα

Είστε στη δουλειά σας και μπαίνετε σε ένα γραφείο και βλέπετε ένα δίσκο με μπισκότα που έμειναν εκεί από το μίτινγκ που προηγήθηκε. Λογικά θα πάρετε ένα, σωστά; Το κλειδί είναι να σταματήσετε πριν κάνετε οτιδήποτε. Το να σταματήσετε για μια στιγμή θα έχει ως αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει την αυτόματη συνήθεια να τρώτε μια λιχουδιά χωρίς να το σκεφτείτε ή να το απολαμβάνετε. Μετά πάρτε μια απόφαση: Φάτε το ή αφήστε το. Εάν το πάρετε και τελικά το φάτε, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να το απολαύσει. «Το να νιώθουμε ένοχοι πολλές φορές μας κάνει να τρώμε πολύ πιο γρήγορα για να ξεπεράσουμε τις ενοχές μας και κατόπιν θέλουμε να φάμε περισσότερο για να ανακουφιστούμε από τις ενοχές».

Θυμηθείτε: ένα μπισκότο δε θα σας κάνει να πάρετε βάρος. Εάν όμως τρώτε λιχουδιές σχεδόν σε καθημερινή βάση, τότε σίγουρα το βάρος σας θα αυξηθεί.

Εορταστική πείνα

Είναι πολύ ωραίο πράγμα να τρώμε έξω με φίλους ή την οικογένειά μας για να γιορτάσουμε γενέθλια ή ξεχωριστές περιστάσεις.

Η May λοιπόν λέει ότι «δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Ίσα ίσα που το φαγητό έχει την ικανότητα να μας φέρνει πιο κοντά».

Βέβαια θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι πρόβλημα, εάν βγαίνετε έξω να γιορτάσετε συχνά και με κάθε αφορμή. Υπάρχουν διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα, αντί να δώσετε ραντεβού με τη φίλη σας κάπου που θα πιείτε κρασί και φάτε μεζέδες, κανονίστε να κάνετε μια βόλτα στην πόλη περπατώντας και χαζεύοντας μαγαζιά. Επίσης μπορείτε να γιορτάσετε τα γενέθλια της αδερφής σας κάνοντάς της δώρο ένα πεντικιούρ και όχι ένα δείπνο!

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...