company logo

10 Μύθοι για τη γρίπη

10 Μύθοι για τη γρίπη

Αν έχεις περάσει γρίπη, σίγουρα θα ξέρεις τι σημαίνει να υποφέρεις απ’ αυτήν. Και σίγουρα θα έτυχε να σου πει κάποιος φίλος τι να κάνεις για να γίνεις γρήγορα καλά ή μπορεί κι εσύ έδωσες ιατρικές συμβουλές σε κάποιον. Είσαι όμως γιατρός; Δεν είσαι. Γι αυτό είναι επίσης σίγουρο ότι πολλά από αυτά που συμβούλεψες ή σε συμβούλεψαν ήταν λάθος. Ο λόγος είναι απλός. Όσον αφορά τον ιό της γρίπης υπάρχει παραπληροφόρηση.

 

Αυτοί είναι 10 από τα πιο κοινούς μύθους που κυκλοφορούν για τον ιό της γρίπης.

Μύθος 1

Μπορείς να πάθεις γρίπη από το εμβόλιο

Το εμβόλιο κατασκευάζεται από ένα αδρανοποιημένο ιό που δεν μπορεί να μεταδώσει τον ίδιο τον ιό. Έτσι οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν με γρίπη αφού έκαναν το εμβόλιο, σημαίνει ότι είχαν ήδη προσβληθεί και θα εκδήλωναν τα συμπτώματα έτσι κι αλλιώς. Για να δράσει το εμβόλιο, για να δημιουργήσει ο οργανισμός αντισώματα δηλαδή, χρειάζονται μία με δύο βδομάδες.

 

Μύθος 2

Οι υγιείς άνθρωποι δεν πρέπει να εμβολιάζονται.

Είναι αλήθεια ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι απολύτως απαραίτητος στα άτομα που πάσχουν από μία χρόνια ασθένεια. Όλοι όμως, υγιείς και μη, μπορούν να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό. Οι γιατροί  λένε ότι εκείνοι που πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο είναι τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 19 χρόνων, οι έγκυες γυναίκες και ο καθένας που είναι άνω των 49 ετών. Επιπλέον , το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται για τους υγιείς ανθρώπους που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας για παράδειγμα, καθώς και όσοι δουλεύουν με παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται.

 

 

Μύθος 3

Το εμβόλιο είναι αρκετό για να μην πάθεις γρίπη

Πολλοί νομίζουν ότι το εμβόλιο είναι πανάκεια. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε για να μην αρρωστήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό. Η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν γρίπη, το συχνό πλύσιμο των χεριών ακόμη και η λήψη αντιικών φαρμάκων  -αν έχουμε προσβληθεί πριν κάνουμε το εμβόλιο και με τη σύσταση πάντα του ιατρού-  είναι μερικά από αυτά μπορούν να μας προστατέψουν.

 

Μύθος 4

Η γρίπη είναι απλά ένα άσχημο κρυολόγημα

Η γρίπη μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος. Άλλο όμως το ένα και άλλο το άλλο. Γι αυτό όταν δεν είμαστε καλά πρέπει πάντα να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας και να μην κάνουμε από μόνοι μας διαγνώσεις. Για το πόσο σοβαρή μπορεί να αποβεί η γρίπη, να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 36.000 άνθρωποι πεθαίνουν και πάνω από 200.000 νοσηλεύονται κάθε χρόνο λόγω του ιού της.

 

Μύθος 5

Η γρίπη δεν κολλάει αν αισθάνεσαι καλά

Στην πραγματικότητα το 20 έως 30 τοις εκατό των ανθρώπων που μεταφέρουν τον ιό της γρίπης δεν έχουν συμπτώματα…

 

 

Μύθος 6

Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεις τον εμβολιασμό κάθε χρόνο

Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς γι αυτό είναι αναγκαίο να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο έτσι ώστε να αυξάνουμε τις πιθανότητες να αποκτούμε ανοσία στα νέα στελέχη του ιού.

 

 

Μύθος 7

Γρίπη παθαίνεις αν κάτσεις στο ρεύμα, αν βγεις στο κρύο ελαφριά ντυμένος ή με βρεγμένα μαλλιά

Ο μοναδικός τρόπος για πάθεις γρίπη είναι να εκτεθείς στον ιό της γρίπης. Τελεία και παύλα. Η εποχή της γρίπης συμπίπτει χρονικά με τον χειμώνα οπότε έχει κρύο, γι αυτό συχνά συνδέουμε το κρυολόγημα με την γρίπη. Δεν έχουν όμως καμία σχέση μεταξύ τους.

 

Μύθος 8

Αν έχεις πυρετό πρέπει να τρως λιγότερο

Εάν έχεις γρίπη ή κρύωσες και ανέβασες πυρετό, δε χρειάζεται να αλλάξεις κάτι στην ποσότητα της τροφής σου. Μπορείς να τρως όπως έτρωγες με τη διαφορά ότι πρέπει να  πίνεις πάρα πολλά υγρά.

 

 

Μύθος 9

Η κοτόσουπα «γιατρεύει» τη γρίπη

Τα ζεστά –αλλά όχι καυτά-  υγρά μπορούν να απαλύνουν τον πόνο στο λαιμό αλλά σε καμία περίπτωση η σούπα από κοτόπουλο δεν έχει ιδιαίτερες ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της γρίπης.

 

Μύθος 10

Αν έχεις υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από δυο μέρες πρέπει να πάρεις αντιβίωση

Τα αντιβιοτικά χρειάζονται όταν έχουμε μολυνθεί από μικρόβιο και όχι από ιό, γι αυτό και η χρήση τους είναι απαραίτητη μόνο στην περίπτωση που ο ιός της γρίπης δημιούργησε κάποια βακτηριακή λοίμωξη ως επιπλοκή. Σε κάθε περίπτωση, την απάντηση μάς τη δίνει μόνο ο γιατρός.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...