company logo

10 συμπτώματα καρκίνου που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν

10 συμπτώματα καρκίνου που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το ίδρυμα Cancer Research UK, περισσότερο από τους μισούς  ενηλίκους έχουν βιώσει ενδείξεις καρκίνου, αλλά μόλις δύο τοις εκατό από αυτούς πίστευαν πραγματικά ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να είναι η πιθανή αιτία των συμπτωμάτων τους.

Οι ερευνητές απέστειλαν ερωτηματολόγια σε περίπου 5.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ πολλοί  ευαισθητοποιήθηκαν  από τα συμπτώματα, πολύ λίγοι ανάφεραν τον καρκίνο ως την πιθανή αιτία.

Παρακάτω καταγράφονται τα 10 συμπτώματα που οι ερευνητές θεωρούν σημαντικές ενδείξεις καρκίνου. Μπορεί βέβαια  στο τέλος να αποδειχθεί ότι δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, ωστόσο οι  ερευνητές θεωρούν ότι πρέπει ο κόσμος να αναγνωρίζει τις ενδείξεις του καρκίνου και να απευθύνεται στον γιατρό για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

1. Επίμονος βήχας και βραχνάδα.

Ένας συνεχής βήχας που συνοδεύεται από αίμα προκαλεί σίγουρα προβληματισμό. Ο Therese Bartholomew Bevers, ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου στο MD Anderson Cancer, αναφέρει: "Σίγουρα ένας επίμονος βήχας πρέπει να αξιολογηθεί για να δούμε αν αυτό θα μπορούσε να είναι καρκίνος του πνεύμονα." Ο γιατρός σας θα πρέπει να συστήσει μια ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία για να αποκλείσει τον καρκίνο ως πιθανότητα.

2. Επίμονες αλλαγές στο έντερο σας.

Όταν οι κινήσεις του εντέρου σας δεν είναι τόσο εύκολες όσο ήταν κάποτε, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου, αναφέρει ο Bartholomew Bevers. "Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει μια μάζα που εμποδίζει την διέλευση των κοπράνων στο έντερο» συμπληρώνει. Ο γιατρός θα πρέπει να προγραμματίσει μια κολονοσκόπηση για να ελέγξει αν υπάρχει πράγματι κάτι τέτοιο.

3. Επίμονες αλλαγές στην ουροδόχο κύστη.

Αν υπάρχει αίμα στα ούρα, που θα μπορούσε να είναι ένδειξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών αν και συνήθως αυτό είναι σημάδι ουρολοίμωξης. Ελέγξτε για κάποια λοίμωξη πρώτα.

4. Επίμονος ανεξήγητος πόνος.

Ο πόνος δεν είναι σημάδι καρκίνου, αλλά ο επίμονος πόνος πρέπει να ελέγχεται. Ο επίμονος πόνος στο στήθος θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ ο πόνος στην κοιλιά θα μπορούσε να είναι ένδειξη καρκίνου των ωοθηκών για τις γυναίκες.

5. Αλλαγή στην εμφάνιση ενός σημαδιού ή ελιάς.

Αν και δεν είναι όλες οι κρεατοελιές ενδείξεις μελανώματος, αν εντοπίσετε ένα νέο σημάδι ή ένα που έχει αλλάξει, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο ο οποίος μπορεί να ελέγξει τα σημάδια και να αξιολογήσει αν πρόκειται για κάτι ύποπτο.

6. Μια πληγή που δεν επουλώνεται.

Εάν έχετε μια πληγή που δεν έχει επουλωθεί σε ένα διάστημα τριών εβδομάδων , θα πρέπει να αναφερθεί στον γιατρό, καθώς αυτού του είδους η πληγή θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι ύποπτο.

7. Ξαφνική αιμορραγία.

Η κολπική αιμορραγία εκτός του κανονικού σας κύκλου θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας , ενώ η αιμορραγία από τον πρωκτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

8. Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Αν υπάρχει ανεξήγητη απώλεια βάρους, χωρίς καμία προσπάθεια από μέρους σας, τότε είναι αρκετά ανησυχητικό καθώς μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρού ιατρικού προβλήματος όπως κακοήθεια ή όγκος.

9. Ένας ανεξήγητος θρόμβος.

Κάθε φορά που παρατηρείτε ένα σημείο στο σώμα σας να αλλάζει, πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από το γιατρό σας.  Μπορεί να είναι μια καλοήθης κύστη (και πιθανόν να είναι), αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι και καρκίνος. Κάτι τέτοιο στο σημείο του στήθους είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα  καρκίνου του μαστού.

10. Επίμονη δυσκολία στην κατάποση.

Πίσω από αυτό το σύμπτωμα μπορεί να κρύβονται δύο είδη καρκίνου, του λαιμού και του οισοφάγου. Οι άνθρωποι που βλέπουν τα συμπτώματα αυτά συχνά θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν τη διατροφή τους, τρώγοντας πιο ελαφριές τροφές, χωρίς να σκεφτούν ότι έτσι θα μπορούσε να υπάρξει πιο σοβαρό ζήτημα.

Ο Whitaker σημειώνει ότι το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι αν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν επίμονα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους για τις απαραίτητες εξετάσεις και αξιολογήσεις των συμπτωμάτων αυτών.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...