company logo

Jenny's nutri-news: 4 καυτές ερωτήσεις για την διατροφή και το αδυνάτισμα

Jenny's nutri-news: 4 καυτές ερωτήσεις για την διατροφή και το αδυνάτισμα

Σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας τέσσερις από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας θέτει το κοινό, σχετικά με τη διατροφή και την υγεία.

Τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Σε ποιές τροφές πρέπει να εστιάσω για να ελέγξω το βάρος μου;

Η μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ξεκινάει με τη μείωση των θερμίδων. Καταναλώνουμε τροφές που είναι προσμίξεις των τεσσάρων βασικών μακροθρεπτικών συστατικών που αποδίδουν θερμίδες: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και αλκοόλ. Ποια όμως κατηγορία θα πρέπει να περιορίσω για να ελέγξω το βάρος μου;

Εδώ και πολύ καιρό ο κόσμος και οι ερευνητές ψάχνουν την ‘μαγική δίαιτα’ αδυνατίσματος. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο συνδυασμός και των τεσσάρων κατηγοριών είναι που μετρά, δεν ευθύνεται καμία κατηγορία αποκλειστικά μόνη της!

Πρέπει να συμπεριλαμβάνω υδατάνθρακες στη διατροφή μου;Eχω ακούσει ότι παχαίνουν!

Φυσικά και πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες, απλά είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την ποιότητα και ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ολικής άλεσης, δηλαδή τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες και περιορίστε όλα τα επεξεργασμένα δημητριακά και απλά σάκχαρα (ζάχαρη, γλυκίσματα, κέικ, μπισκότα), τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, επιδρούν αρνητικά στο σωματικό βάρος και την υγεία των δοντιών.Οι υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία διότι διασπώνται αργά στο έντερο και κατά συνέπεια βοηθούν στη ομαλή ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης στο αίμα. Η δράση τους όμως δε σταματά εδώ, καθώς ποικίλες έρευνες αναδεικνύουν την προστατευτική τους δράση ιδιαίτερα σε κάποιες μορφές καρκίνου, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε την βοηθητική τους δράση στο έντερο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για αυτό λοιπόν προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης.

Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε προϊόντα χωρίς γλουτένη;

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συνίστανται σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε φυτικές ίνες. Λόγω του περιορισμού ποικίλων τύπων δημητριακών, πέραν του περιορισμού σε φυτικές ίνες, αυξάνεται η περιεκτικότητα της διατροφής σε απλά σάκχαρα.

Ποια είναι η τροποποιημένη δίαιτα Atkins που χρησιμοποιείται για διαφορετικούς σκοπούς από την απώλεια βάρους;

Το βασικό σημείο της δίαιτας Atkins είναι η παραγωγή κετόνων και ο ρόλος αυτών για τον έλεγχο βάρους και τη ρύθμιση της όρεξης. Ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό μια ακραία κετογονική έκδοση της δίαιτας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ορισμένους τύπους επιληψίας, όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σκεφτείτε την τροποποιημένη δίαιτα Atkins ως "lite" έκδοση του παραδοσιακής κετογονικής δίαιτας (όπου όλα τα τρόφιμα ζυγίζονται). Παρόλα αυτά απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τροποποιημένης δίαιτας Atkins.

Τι πρέπει να τρώω για την υγεία των ματιών;

Ο κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας αυξάνει με την ηλικία και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης. Υπάρχουν εκατοντάδες ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή, τα οποία λαμβάνουμε από τη διατροφή (τα οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α). Ωστόσο, θα εστιάσουμε στη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στους φακούς και την ωχρά κηλίδα των ματιών. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα καροτενοειδή, ορισμένα αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - αλλά όχι τα συμπληρώματα διατροφής - έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση του καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, παθήσεις των ματιών. Καταναλώστε πιο τακτικά περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και λιπαρά ψάρια όπως τσιπούρα, σολωμό, σαρδέλα και φρέσκο τόνο. 

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...