company logo

5 σημαντικές συμβουλές για όσους εφαρμόζουν μια δίαιτα αδυνατίσματος

5 σημαντικές συμβουλές για όσους εφαρμόζουν μια δίαιτα αδυνατίσματος

Η απόφαση να ακολουθήσει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή έτσι ώστε να καταφέρει να έχει το ιδανικό σώμα είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πώς για το ιδανικό σώμα δεν απαιτείται μόνο η σωστή διατροφή, αλλά είναι απαραίτητη και η ριζική αλλαγή «κακών» συνηθειών. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στο κίνητρο του κάθε ανθρώπου που αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την επίτευξη του στόχου του.

Πρέπει όμως να παραδεχτούμε πώς κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας εμφανίζονται αρκετά εμπόδια που πολλές φορές επιβραδύνουν ή και ακόμα αποτρέπουν τη πραγματοποίηση του στόχου που έχουμε βάλει. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα εμπόδια χωρίς να χαλάσουμε τη προσπάθεια μας.

Πρόβλημα 1: Η αίσθηση της πείνας είναι έντονη την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας.

Το άτομο που έχει ξεκινήσει την προσπάθειά του δεν πρέπει να ενδώσει και να καταναλώσει κάτι αμέσως μόλις πεινάσει για να ικανοποιήσει την πείνα του, αντιθέτως καλό είναι να αναρωτηθεί μήπως αυτή η αίσθηση πείνας προέρχεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε αν πραγματικά πεινάμε είναι να σκεφτούμε αν θα μας ευχαριστούσε να καταναλώσουμε ένα μήλο… αν η απάντηση είναι “ΟΧΙ” τότε μάλλον το πρόβλημα της πείνας βρίσκεται κάπου αλλού.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης λοιπόν μπορεί να είναι να στρέψει κάποιος την προσοχή του αλλού, όπως για παράδειγμα να κάνει μια βόλτα η να μιλήσει με κάποιον φίλο.

Αν από την άλλη, η ιδέα της κατανάλωσης ενός μήλου φαίνεται δελεαστική τότε καλό είναι να μελετηθεί το διαιτολόγιο για τυχόν σνακς  που μπορούν να καταναλωθούν. Τα φρούτα, τα λαχανικά, το αυγό και η άπαχη γαλοπούλα είναι κάποιες καλές επιλογές γιατί αποκαθιστούν την πείνα και ρυθμίζουν την παραγωγή γκρελίνης (μίας ορμόνης που διεγείρει την πείνα).

Πρόβλημα 2: Η ζυγαριά φαίνεται να έχει κολλήσει στα ίδια κιλά (συνήθως ένα μήνα μετά).

Δεν πρέπει να χάνεται η πίστη στη προσπάθεια που καταβάλεται. Μετά τα πρώτα κιλά, που συνήθως χάνονται εύκολα, μπορεί να υπάρξει μια δυσκολία, κάτι το οποίο δεν πρέπει να απελπίζει, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να αντιμετωπιστεί με την εισαγωγή φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα. Να σημειωθεί πως σε αυτό το διάστημα είναι απαραίτητη η ενυδάτωση του οργανισμού και για αυτό προτείνεται η αύξηση της κατανάλωσης νερού και μη θερμιδογόνων αφεψημάτων!

Πρόβλημα 3: Μετά τους πρώτους 6 μήνες και αφού έχουν γίνει εμφανής οι αλλαγές στο σώμα, πολλοί πιστεύουν πως μπορούν να σταματήσουν το πρόγραμμα τους.

Σε αυτή τη περίοδο του προγράμματος δεν πρέπει κάποιος να καθησυχαστεί επειδή  μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που έχει πετύχει μέχρι τώρα, γιατί πολύ πιθανόν  να παρατήσει το πρόγραμμα του. Αυτό συνήθως οδηγεί στην «επάνοδο» παλαιών ανθυγιεινών συνηθειών.

Καλό είναι να γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις στο σώμα (ζύγισμα, λιπομέτρηση), ακόμα και οι φωτογραφίες που τραβιούνται  ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι θεμιτές, γιατί βοηθάνε να υπάρχει μια πιο σωστή εικόνα του τι έχει καταφέρει κάποιος και παράλληλα να φαίνεται πόση προσπάθεια χρειάζεται ακόμα να καταβληθείηθεικατ;a για να πραγματοποιηθεί ο τελικός στόχος.

Πρόβλημα 4: Χάνεις τα αγαπημένα σου σνκας και γλυκά.

Δεν χρειάζεται να μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να σκέφτεται ότι απαγορεύεται κατ;a η κατανάλωση κάποιων αγαπημένων τροφίμων ή γλυκών.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πώς ο καθένας μπορεί να καταναλώνει τα πάντα στη σωστή συχνότητα και με το σωστό μέτρο. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν μπορεί να καθιερώνεται  ένα ελεύθερο γεύμα που θα καταναλώνεται  κάποιο φαγητό που δεν υπάρχει στο διαιτολόγιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει στέρηση σε αγαπημένα φαγητά.

Πρόβλημα 5: Φοβάσαι οτι η έξοδος με φίλους σε εστιατόρια θα σου χαλάσει το πλάνο της διατροφής σου.

Δεν χρειἀζεται να αποφεύγονται οι έξοδοι με φίλους αφού πολύ απλά μπορεί κάποιος να διαβάσει προσεχτικά το μενού στα εστιατόρια έτσι ώστε να επιλέξει ένα καλύτερο πιάτο. Για παράδειγμα, το πιάτο αυτό μπορεί  να περιέχει κρέας ή ψάρι μαζί με λαχανικά, μια επιλογή που είναι χορταστική και δεν θα χαλάσει καθόλου την προσπάθεια που καταβάλλεται. Επιπλέον μετά το δείπνο, ένας καφές ή ένα τσάι αντί για κάποιο γλυκό είναι έξυπνες επιλογές για να κλείσει μια βραδιά  και έτσι να επιτευχθεί μια ικανοποιητική έξοδος με καλή παρέα.

Συμπερασματικά, αν κάποιος ακολουθήσει αυτές τις 5 απλές συμβουλές θα υιοθετήσει καλές συνήθειες που θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς του, θα τον βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και γενικότερα θα ωφελήσουν την υγεία του.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...