company logo

6 είδη θαλασσινών που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

6 είδη θαλασσινών που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η κατανάλωση θαλασσινών , ως μέρος μιας ήπια υποθερμιδικής διατροφής μπορεί να κάνει θαύματα στην απώλεια βάρους, από την στιγμή που πρόκειται για επιλογές με πολύ χαμηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, χωρίς σάκχαρα και με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες .  Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα θαλασσινά εναρμονίζονται καλύτερα με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους .

Ιππόγλωσσος.

Ο ιππόγλωσσος είναι ένα ψάρι που στον τομέα του κορεσμού  ξεπερνά  τα πλούσια σε φυτικές ίνες προϊόντα  και τα λαχανικά. Μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Journal of Clinical Nutrition» κατατάσσει τον ιππόγλωσσο  στη δεύτερη θέση για το αίσθημα κορεσμού που προσφέρει. Μια ξεχωριστή επιστημονική μελέτη έδειξε ότι ο ιππόγλωσσος προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό από ότι το βοδινό κρέας και το κοτόπουλο. Επίσης, μετά το γεύμα, το αίσθημα του κορεσμού μειώθηκε με βραδύτερο ρυθμό .

Στρείδια.

Οι επιστήμονες μπορεί ακόμα να μην έχουν αποδείξει ότι τα στρείδια λειτουργούν ως αφροδισιακά , αλλά  έχουν δείξει ότι υπο προϋποθέσεις ενδέχεται να βοηθήσουν στην απώλεια του σωματικού βάρους. Τα στρείδια είναι πλούσια σε σίδηρο και μια από τις καλύτερες πηγές ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που λειτουργεί παράλληλα με την λεπτίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της όρεξης .

Σολομός.

Μην αφήνετε τη σχετικά υψηλή σε θερμίδες και λίπος περιεκτικότητα του σολομού να σας ξεγελάσει. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το λιπαρό ψάρι μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα εδέσματα για την απώλεια βάρους. Σε μια έρευνα , οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες που τους δόθηκαν δίαιτες ίσης θερμιδικής αξίας κατάλληλες για  απώλεια βάρους. Η διατροφή της πρώτης ομάδας δεν περιλάμβανε θαλασσινά (ομάδα ελέγχου), ενώ η διατροφή της δεύτερης ομάδας περιλάμβανε λευκά άπαχα ψάρια , ή σολομό . Όλοι έχασαν βάρος , αλλά οι συμμετέχοντες της ομάδας που η διατροφή τους περιλάμβανε σολομό είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σημαντική μείωση φλεγμονής, όπως μετρήθηκε από την πρωτεΐνη CRP . Μια άλλη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Obesity»  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 142γρ  σολομού τρείς φορές την εβδομάδα για ένα μήνα ως μέρος μιας διατροφής χαμηλή σε θερμίδες, οδήγησε σε μείωση περίπου 1 κιλού παραπάνω συγκριτικά με τη διατροφή που δεν περιλάμβανε σολομό.

Χτένια.

Τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε θερμίδες χτένια είναι ενδεχομένως κατάλληλα για την απώλεια βάρους αλλά και για την μείωση της χοληστερόλης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Food Science» χρησιμοποίησε  βιοδραστικές κάψουλες που παρασκευάζονται από υποπροϊόντα χτενιών για να δείξει τη σημαντική ιδιότητά τους έναντι της παχυσαρκίας. Ζώα που κατανάλωσαν αυτές τις κάψουλες (μίγμα από χτένια και φύκια) , την τέταρτη εβδομάδα της έρευνας έδειξαν μεγαλύτερη μείωση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους , σε σύγκριση με τα ζώα που δεν είχαν καταναλώσει αυτές τις κάψουλες. Οι ερευνητές απόδωσαν αυτό το αποτέλεσμα στην υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης  που εμπεριέχεται στο χτένι (στην πραγματικότητα, το 80% του χτενιού είναι  πρωτεΐνη) . Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε πως ποντίκια που τρέφονται με πρωτεΐνη από χτένι είχαν μείωση της χοληστερόλης του αίματος ς σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με  διατροφή που περιείχε καζεΐνη ή πρωτεΐνη κοτόπουλου ίσης θερμιδικής αξίας.

Τόνος.

Ο τόνος είναι εξαιρετική πηγή σε εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ ( DHA )  και η κατανάλωση τόνου στο πλαίσιο μιας κατάλληλης δίαιτας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την απώλεια βάρους. Μια μελέτη στο περιοδικό «Journal of Lipid Research» έδειξε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν την ικανότητα να απενεργοποιήσουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το κοιλιακό λίπος. Και ενώ υπάρχουν δύο είδη λιπαρών οξέων στον τόνο – το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ  DHA και το εικοσαπενταενοϊκό οξύ  οξύ EPA-οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι  το DHA μπορεί να είναι 40%  έως 70% πιο αποτελεσματικό από το EPA στη ρύθμιση των γονιδίων λίπους της κοιλιακής χώρας. Τα επίπεδα του υδραργύρου στον τόνο ποικίλλουν ανάλογα με το είδος, σε γενικές γραμμές όμως όσο πιο μεγάλος και λεπτός είναι ο τόνος τόσο πιο μεγάλη είναι και η περιεκτικότητα του υδράργυρου. Οι κονσέρβες τόνου που περιέχουν μικρά ψάρια θεωρούνται χαμηλές σε υδράργυρο για αυτό μπορούν να καταναλώνονται δύο με τρείς φορές την εβδομάδα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της FDA.

Μπακαλιάρος.

Έρευνα έδειξε ότι ο μπακαλιάρος ​​ μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση μιας λεπτής σιλουέτας, στο πλαίσιο μιας ελαφρά υποθερμιδικής δίαιτας.  Μια μελέτη στο περιοδικό «Nutrition , Metabolism & Cardiovascular Diseases» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε μερίδων μπακαλιάρου ανά εβδομάδα ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες για δύο μήνες οδήγησε σε επιπλέον απώλεια 1,7 κιλών σε σύγκριση με μια δίαιτα που είχε την ίδια θερμιδική αξία αλλά δεν περιείχε θαλασσινά. Μια δεύτερη μελέτη στο περιοδικό «European Journal of Clinical Nutrition» διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν 11% λιγότερο στο δείπνο τους όταν το μεσημεριανό τους γεύμα περιείχε μπακαλιάρο σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν στο μεσημεριανό τους γεύμα βοδινό κρέας ίσης ποσότητας.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...