company logo

7 λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να χαθεί λιπώδης ιστός από την περιοχή της κοιλιάς

7 λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να χαθεί λιπώδης ιστός από την περιοχή της κοιλιάς

Το περίσσιο κοιλιακό λίπος και κυρίως το σπλαχνικό λίπος, εκείνο δηλαδή που περιβάλλει τα όργανα της περιοχής της κοιλιάς σας, αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου. Εάν η διατροφή και η σωματική άσκηση δεν έχουν κάνει πολλά ώστε να «μειωθεί» η κοιλιά σας, τότε μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες σας, η ηλικία σας  ή και άλλοι γενετικοί παράγοντες. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω 7  πιθανούς λόγους για τους οποίους δεν είναι εύκολο να «υποχωρήσει» το λίπος στην κοιλιά σας.

Μεγαλώνετε

Καθώς μεγαλώνετε το σώμα σας αλλάζει στο πώς αποκτά ή χάνει βάρος. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες υπόκεινται σε μια μείωση του μεταβολικού ρυθμού ή πιο απλά αλλάζει το ποσό των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει εύρυθμα σε συνθήκες ηρεμίας. Οι γυναίκες βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και την εμμηνόπαυση. Ο καθηγητής Michael Jensen, του τμήματος ενδοκρινολογίας στην Mayo Clinic λέει ότι «Αν οι γυναίκες πάρουν βάρος μετά την εμμηνόπαυση, είναι πιο πιθανό να το πάρουν στην περιοχή της κοιλιάς». Κατά την εμμηνόπαυση, η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επιβραδύνεται. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα της τεστοστερόνης αρχίζουν επίσης να μειώνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Αυτή η αλλαγή των ορμονών είναι υπεύθυνη για την αύξηση βάρους στην κοιλιακή χώρα των γυναικών.

Δεν έχετε επιλέξει το σωστό είδος γυμναστικής

Το καθημερινό τρέξιμο κάνει σίγουρα καλό στην καρδιά σας, άλλα η αερόβια γυμναστική δεν βοηθάει ιδιαίτερα αυτό που θέλετε να πετύχετε. Η Sangeeta Kashyap, ενδοκρινολόγος στην κλινική Cleveland υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να συνδυάσετε στην προπόνησή σας την αερόβια άσκηση με τα βάρη». Η δυναμική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή μάζα, η οποία θέτει το σώμα σας ικανό στο να «κάψει» περισσότερο λιπώδη ιστό. 

Τρώτε λάθος λιπαρά

Το σώμα δεν αντιδρά σε όλα τα είδη λίπους με τον ίδιο τρόπο. Έρευνα συσχετίζει την υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (εκείνο δηλαδή που υπάρχει κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά) με την αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Από την άλλη πλευρά, τα μονοακόρεστα λιπαρά (καλές πηγές το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο) και κάποιοι τύποι πολυακόρεστων λιπαρών (κυρίως τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε καρύδια, ηλιόσπορους και στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός), έχουν αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα, και αν καταναλωθούν σε σωστή ποσότητα, μπορεί να ωφελήσουν το σώμα σας. Μην ξεχνάτε πάντως ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λίπους, οποιουδήποτε είδους, αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οπότε απολαύστε τα σωστά λιπαρά στις σωστές ποσότητες.

Κάνετε λάθος ασκήσεις καθώς γυμνάζεστε

Κάνετε κοιλιακούς με τις ώρες; Σταματήστε! Είναι λάθος να θεωρείτε ότι κάνοντας απλά και μόνον κοιλιακούς θα αποκαλυφθεί μετά από λίγο η γράμμωση των κοιλιακών σας μυών. Η Natalie Jill, personal trainer, υποστηρίζει ότι «δεν θα εντοπίσετε τη διαφορά κάνοντας απλά και μόνο κοιλιακούς». Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι διάφορες λειτουργικές ασκήσεις με τις οποίες χρησιμοποιείται ο κορμός σας και διάφορα άλλα μέρη του σώματός σας. «Αυτές οι ασκήσεις χρησιμοποιούν περισσότερο τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, και έτσι υπάρχει ένα υψηλότερο ποσοστό δαπάνης των θερμίδων κατά τη διάρκεια που τις κάνουμε».

Είστε αγχωμένοι

Πιεστικές προθεσμίες, λογαριασμοί, ευθύνες, όποια κι αν είναι η πηγή τους άγχους σας, αποτελεί μία παγίδα για ανεπιθύμητα κιλά. Και δεν είναι μόνο και μόνο επειδή έχετε την τάση να τρώτε φαγητό υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα όταν είστε αγχωμένοι (αν και αυτό μπορεί να συμβεί). Είναι, κυρίως, λόγω της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του λίπους στο σώμα σας και να διευρύνει τα λιπώδη κύτταρα σας. Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης έχουν συνδεθεί με περισσότερο σπλαχνικό λίπος.

Δεν κοιμάστε καλά

Αν ανήκετε σε εκείνο το ποσοστό των ανθρώπων που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, θα πρέπει να κοιμάστε περισσότερο ώστε να αποφύγετε την αύξηση της περιφέρειας της μέσης σας. Μια μελέτη 16 ετών σε σχεδόν 70.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι εκείνες που κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή και λιγότερο τη νύχτα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν 13 ή και περισσότερα κιλά σε σχέση με εκείνες που κοιμόντουσαν 7 ώρες κάθε βράδυ. 

Το σώμα σας έχει σχήμα μήλου

Εάν έχετε την τάση να συσσωρεύονται τα παραπάνω κιλά  γύρω από τη μέση σας και όχι στους γοφούς και τους μηρούς σας, τότε το σώμα σας έχει σχήμα μήλου. Αυτή η γενετική προδιάθεση σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να απαλλαχθείτε από το λίπος της κοιλιάς (αλλά όχι αδύνατο).

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...