company logo

Super foods για την αρθρίτιδα

Super foods για την αρθρίτιδα
  • Ημερομηνία:30/04/2014
  • Κατηγορίες:

Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που συνοδεύεται από φλεγμονή και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε σίγουρα να κάνετε για να διευκολύνετε τον πόνο, όπως για παράδειγμα η τακτική ήπια και ενδεδειγμένη άσκηση. Υπάρχουν όμως και πολλές τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της αρθρίτιδας.

Μπορείτε λοιπόν να κάνετε μια διατροφή πλούσια σε «αντιφλεγμονώδη» τρόφιμα, ιδιαίτερα αν πάσχετε από συστηματικό πόνο που προέρχεται από φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Όλα τα νόστιμα φαγητά που αναγράφονται παρακάτω έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

Πράσινο Τσάι

Ξεκινήστε με ένα ζεστό πράσινο τσάι( ή αν είναι καλοκαίρι κάντε το κρύο) χωρίς ζάχαρη. Το πράσινο τσάι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως οι κατεχίνες και EGCG (επιγαλλοκατεχίνη) που μπορεί να μειώσει την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών που οδηγούν σε πόνο των αρθρώσεων.

Ορισμένες μελέτες λένε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού (2-4 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί επίσης να μειώσει την επίπτωση της παχυσαρκίας.

Αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, πρέπει να γνωρίζετε ότι το πράσινο τσάι περιέχει μια αρκετά μικρή ποσότητα (περίπου 40 mg / φλιτζάνι ενώ ο καφές 100 με 200mg / φλιτζάνι). Το τσάι κάνει επίσης μια μοναδική βάση για smoothies και ροφήματα.

 

Ω3 λιπαρά οξέα

Εύκολα μπορείτε να ενσωματώσετε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στην καθημερινή σας διατροφή. Οι καλύτερες πηγές του είναι το ψάρι (όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο γαύρος και η σαρδέλα) καθώς και τα αβγά που έχουν προκύψει από κότες των οποίων η εκτροφή είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά (συχνά τις ταΐζουν λιναρόσπορο).

Φυτικές πηγές των ωμέγα-3, που μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα σας να τις αξιοποιήσει μέγιστα, αλλά είναι εύκολο να τις προσθέσετε στη διατροφή σας, είναι ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα φύκια, η σόγια και τα μανιτάρια.

 

Πράσινα λαχανικά

Το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κάρδαμο, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι όλα γεμάτα με ευεργετικές ουσίες, όπως η σουλφοραφάνη η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί  να επιβραδύνει ή ακόμα και να σταματήσει το πρόβλημα των ενζύμων που εμπλέκονται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το λάχανο συμβαίνει επίσης να είναι τροφή υψηλή σε μια ζωτικής σημασίας προληπτική ένωση που ονομάζεται βήτα κρυπτοξανθίνη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της φλεγμονής που σχετίζεται με διαταραχές όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

Μούρα

Ακριβώς όπως τα λαχανικά, τα μούρα και τα κεράσια έχουν επίσης μεγάλες ποσότητες αντιφλεγμονωδών ενώσεων. Σε σχέση με τα λαχανικά, περιέχουν μία άλλη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική ένωση, την ανθοκυανίνη, που συνήθως δεν τη βρίσκουμε στα λαχανικά.

Τα μούρα, επίσης, τυχαίνει να είναι χαμηλότερα σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλα γλυκά φρούτα, χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Όλα δηλαδή τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να λαμβάνετε από την διατροφή σας για να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα.

 

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Τα οφέλη της πιπερόριζας είναι πολύ γνωστά στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά τώρα και η δυτική ιατρική πείθεται σιγά - σιγά για τα οφέλη στην υγεία μας από αυτή την καταπληκτική ρίζα.

Η πιπερόριζα προσφέρει μια υπέροχη πικάντικη αρωματική πινελιά στα τρόφιμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πληθώρα παθήσεων, λόγω κυρίως της αντιφλεγμονώδους ουσίας που ονομάζεται τζιντζερόλη και η οποία επίσης μπορεί να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή της αρθρίτιδας.

Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε τσάι από πιπερόριζα για φυσική θεραπεία της  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Την πιπερόριζα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε πολλά φαγητά. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο τζίντζερ στην κοτόσουπά μας, στη σαλάτα μας μαζί με σκόρδο ή να φτιάξουμε σος από τζίντζερ και φυστικοβούτυρο.  Ακόμα, μπορούμε να σοτάρουμε με πιπερόριζα τις γαρίδες ή το σολομό μας.

 

Καυτεροί σπόροι

Το τσίλι, το πιπέρι cayenne όπως και άλλοι καυτεροί σπόροι, έχουν καταπληκτικές ιδιότητες που ωφελούν την υγεία μας, ακόμα και στη μορφή της σκόνης.

Οι ειδικοί λένε ότι το ενεργό συστατικό στου τσίλι, η καψαϊκίνη, μόνο του ή με άλλα αντιοξειδωτικά, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος και στην αναστολή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων που προκαλούν σχηματισμό θρόμβους στο αίμα.

Η καψαϊκίνη μελετάται επίσης για την ικανότητά της να βοηθά τη λειτουργία των πνευμόνων, να βελτιώνει το ανοσοποιητικό και να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

 

Σολανοειδή λαχανικά: Κάνουν καλό ή όχι;

Υπάρχουν κάποιοι που λένε όχι στα σολανοειδή λαχανικά. Όχι, αν έχετε αρθρίτιδα, δεδομένου ότι τα  βρώσιμα σολανοειδή περιέχουν αλκαλοειδή που μπορεί να επηρεάσουν τη νευρομυϊκή λειτουργία και την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Δεν υπάρχουν όμως τεκμηριωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι τα αγαπημένα μας σολανεοειδή, όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πατάτες είναι επιβλαβή για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα, αν καταναλώνονται με μέτρο.

Προφανώς, ορισμένα άτομα είναι πολύ ευαίσθητα, έτσι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε είναι να τα δοκιμάσετε και να δείτε αν αισθανθείτε να υπάρχει κάποια διαφορά.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...