company logo

Αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού

Αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού
  • Ημερομηνία:11/07/2013
  • Κατηγορίες:

Ακόμη και όσοι δεν αγαπούν τα φρούτα, τους καλοκαιρινές μήνες όλο και κάποιο θα βρουν να καταναλώσουν. Τα φρούτα αποτελούν βασικά και αναπόσπαστα συστατικά μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο μας παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία όπως υδατάνθρακες, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθώς επίσης και πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών συστατικών. Η συνεισφορά τους στον οργανισμό είναι ακόμη μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και ο ιδρώτας έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες απώλειες σε νερό και απαραίτητους ηλεκτρολύτες. Η κατανάλωση φρούτων και φρέσκων χυμών αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς τον καλύτερο τρόπο για να θωρακίσουμε τον οργανισμό, αναπληρώνοντας τις απώλειες των απαραίτητων αυτών συστατικών. 2 – 3 φρούτα ημερησίως αποτελούν τη minimum  ποσότητα που χρειαζόμαστε τους καλοκαιρινούς μήνες.  1 φρούτο ισούται με :  1 φρούτο =  1μεγάλη φέτα καρπούζι ή το 1/3 από ένα μέτριο πεπόνι ή 3 – 4 μικρά βερίκοκα ή 1 τσαμπί από 10 – 12 ρόγες σταφύλι

 Ας δούμε όμως κάποια από τα φρούτα του καλοκαιριού αναλυτικά:

 

3.00 βερίκοκα των 35.00 γραμμαρίων το καθένα μας δίνουν

50 ,4 θερμίδες

    

54 % της Σ.Η.Π* σε βιταμίνη A

    

17,4 % της Σ.Η.Π. σε βιταμίνη C

    

 

Σ.Η.Π*. : Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

Ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α και β καροτένιο. Και τα δύο αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και γενικότερα τα κύτταρά μας από τη γήρανση. Ιδιαίτερη αναφορά θα ήταν σωστό να γίνει στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Α, η οποία σχετίζεται με καλύτερη όραση και προστασία των ματιών μας από προβλήματα όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επίσης, περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης C μιας επίσης σημαντικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης, που σχετίζεται με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καλή υγεία της επιδερμίδας κ.α.

 

 

1 φέτα πεπόνι 160 γραμμαρίων μας δίνει

56  θερμίδες

    

112 % της Σ.Η.Π. σε βιταμίνη  C

    

103 % της Σ.Η.Π. σε βιταμίνη  A

    

14,1 % της Σ.Η.Π. σε κάλιο

    

9 % της Σ.Η.Π. σε βιταμίνη B6

    

6.8 % της Σ.Η.Π. σε φυλικό οξύ

    

 

 

Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Α. Παράλληλα περιέχει κάλιο, συστατικό απαραίτητο για την ομαλή μυϊκή και καρδιακή λειτουργία. Το καλοκαίρι μέσω του ιδρώτα χάνονται σημαντικότατα ποσά καλίου τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν.  Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β6 και φυλικό οξύ. Ο συνδυασμός των παραπάνω βιταμινών δημιουργεί ένα σύμπλεγμα βιταμινών με σημαντικότατη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μας.

 

1 τσαμπί περίπου 1 φλιτζάνι τσαγιού μας δίνει

61.64 θερμίδες

    

33,5 % της Σ.Η.Π. σε μαγγάνιο

   

6.1 % της Σ.Η.Π σε βιταμίνη C

   

 

Το σταφύλι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και αντιγηραντικά φρούτα. Περιέχει σε υψηλά ποσά μαγγάνιο, συστατικό που σχετίζεται με παραγωγή ενέργειας και καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος. Μπορεί να μην ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητα του σε κάποια βιταμίνη, ωστόσο το χαρακτηρίζει η πληθώρα αντιοξειδωτικών που περιέχει. Αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, ρεσβερατρόλη, ολιγοπροανθοκυανιδίνες αποτελούν κάποια από τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού. Η πρόσληψή τους έχει συσχετιστεί με μια σειρά από σημαντικότατες επιδράσεις στην καλή υγεία του οργανισμού, όπως προστασία της καρδιάς και των αγγείων, μείωση της οξείδωσης της κακής χοληστερόλης, προστασίας από το σχηματισμό θρόμβων κ.α. Επίσης, συστατικά του σταφυλιού ιδιαιτέρως κόκκινων ποικιλιών, φαίνεται ότι έχουν αντιμικροβιακή δράση.

 

Μια μέτρια φέτα καρπούζι 150 γραμμαρίων δίνει

50 θερμίδες

  

24,3 % της ΣΗΠ σε βιταμίνη C

  

11,1 % της ΣΗΠ σε βιταμίνη Α

  

11  % της ΣΗΠ σε βιταμίνη B6

  

8  % της ΣΗΠ σε βιταμίνη  B1

  

 

Βασικότερες βιταμίνες στο καρπούζι είναι η βιταμίνη C, η Α και η Β6. Ωστόσο το καρπούζι ξεχωρίζει χάρη στην περιεκτικότητά της στην ουσία κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη βρίσκεται κυρίως στο λευκό τμήμα ανάμεσα στη φλούδα και τη σάρκα του καρπουζιού και συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγειών, λόγω της προαγωγής έκκρισης μονοξειδίου του αζώτου. Επίσης, περιέχει λυκοπένιο ένα συστατικό που σχετίζεται με προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...