company logo

Άλλο ρεσβερατρόλη άλλο κόκκινο κρασί…

Άλλο ρεσβερατρόλη άλλο κόκκινο κρασί…
  • Ημερομηνία:19/10/2013
  • Κατηγορίες:

Η ουσία ρεσβερατρόλη, συστατικό που εκλύεται από τη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, έχει εξαιρετικά ισχυρή αντικαρκινική δράση, η οποία συνεχίζει να είναι αποτελεσματική ακόμη και όταν μεταβολίζεται από τον οργανισμό. Αυτή η σπουδαία ανακάλυψη προκύπτει από κλινική μελέτη, που η συνολική της διάρκεια έφτασε τα 8 έτη, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από Παγκόσμια Ερευνητικά Κέντρα όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικής.

Η παρούσα μελέτη έφερε στο φως ένα πολύ σημαντικό εύρημα, διότι η ρεσβερατρόλη μεταβολίζεται πολύ γρήγορα - και  ενώ γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι τα επίπεδα της ρεσβερατρόλης στο αίμα μειώνονται πολύ τάχιστα (αυτό και καθιστούσε δύσκολη τη χρήση της σε κλινικές δοκιμές), σήμερα αποδεικνύεται κάτι νέο!

 Η ρεσβερατρόλη συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τα κύτταρα αφού πρώτα μετατραπεί σε ουσίες που ονομάζονται θειώδη της ρεσβερατρόλης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης στο αίμα που προήλθαν από τα θειώδη της ρεσβερατρόλης ήταν μεγαλύτερες και λόγω αυτού παρουσίαζαν ισχυρότερη δράση. Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και η ουσία ρεσβερατρόλη ανιχνεύθηκε στο αίμα και σε διαφόρους ιστούς.

Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να σχηματιστεί από τα θειώδη της ρεσβερατρόλης σε ζωντανούς οργανισμούς , και οι ερευνητές πιθανολογούν ότι αυτή η ανακάλυψη θα έχει εφαρμογή στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Μία ακόμη δράση της ρεσβερατρόλης που παράγεται από τα θειϊκά της ρεσβερατρόλης προέκυψε από την έρευνα. Η ρεσβερατρόλη είναι σε θέση να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, επεμβαίνοντας στο μηχανισμό δράσης τους.

Υπάρχουν πολύ ισχυρά ερευνητικά στοιχεία πλέον που δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη έχει μία σειρά από ευεργετικές δράσεις - από την προστασία ποικίλων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, μέχρι και μακροζωϊα.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη μελέτη Παγκοσμίως που αποκαλύπτει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να αναγεννηθεί από μεταβολίτες στα κύτταρα, και ότι τα προϊόντα τους μπορεί να έχουν στη συνέχεια βιολογική δράση που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε μια ευρεία ποικιλία ασθενειών στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι εργασίες διεξήχθησαν σε συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης που είναι κλινικά εφικτές να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους, για αυτό είναι πολύ αισιόδοξα τα αποτελέσματα θα έχουν εφαρμογή στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Η ερευνητική ομάδα της μελέτης αναφέρει ότι συνολικά τα ευρήματά τους είναι πολύ ενθαρρυντικά για όλους τους τύπους της ιατρικής έρευνας που μελετά τη ρεσβερατρόλη . Βοηθά να δικαιολογήσουν μελλοντικές κλινικές δοκιμές όπου, στο παρελθόν, μπορεί να ήταν δύσκολο να υποστηρίξουν ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ανθρώπους λόγω των χαμηλών ανιχνεύσιμων συγκεντρώσεων της.

Επικεφαλής της έρευνας αναφέρει κατηγορηματικά ότι «Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη στηρίζει την επέκταση της έρευνας για τη ρεσβερατρόλη ως θεραπευτικό μόριο , αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν τυχόν οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Είναι τεκμηριωμένο ότι οποιοσδήποτε τύπος αλκοόλης, συμπεριλαμβανομένων του κόκκινου κρασιού, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου>>.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...