company logo

ALOE VERA: Θετική επίδραση της Αλόης ναι… στην απώλεια βάρους όμως όχι..

ALOE VERA: Θετική επίδραση της Αλόης ναι… στην απώλεια βάρους όμως όχι..

Δρ. Σοφία Γ Τσαλουχίδου

Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ και αρκετές δεκαετίες προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ασθένειες που τους ταλαιπωρούν καθημερινά, προσεγγίζοντας εναλλακτικές θεραπείες. Η αλόη βέρα κατέχει κεντρική θέση στις θεραπείες αυτές και συγκεκριμένα στη βοτανική θεραπεία (στην καθομιλουμένη μας βοτανολογία).

Τι είναι τελικά η αλόη βέρα; Με πολύ απλά λόγια.. ένα μικρό ακανθώδες φυτό..

Πράγματι μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της ως συμπλήρωμα διατροφής  πιθανόν να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα λόγω των θρεπτικών της ιδιοτήτων (περιέχει βιταμίνη C και E καθώς και β-καροτίνη) στην αποφυγή τραυματισμών, σε παθήσεις δέρματος καθώς μπορεί να ασκήσει  αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή καθώς  και εν δυνάμει αντικαρκινική δράση. Θα ήταν λίγο παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε βέβαια για αντικαρκινική δράση, σεβόμενοι πάντα την ελπίδα ανθρώπων στη θεραπεία του καρκίνου, πάρα ταύτα αποτελέσματα εργαστηριακών πάντα μελετών το επιβεβαιώνουν και ίσως μελλοντικά μπορούμε να μιλάμε για ανάλογες επιδράσεις και in vivo..

Η χρήση των εναλλακτικών θεραπειών και συγκεκριμένα των βοτάνων επανεμφανίζεται και επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν τελικά να βρουν λύσεις όχι μόνο στην αντιμετώπιση ασθενειών αλλά και στην εύκολη λύση της απώλεια των περιττών κιλών, προσεγγίζοντας εναλλακτικές θεραπείες και βέβαια αρνούμενοι να δεχτούν την αξία της υπομονής και της σημασίας του  ενεργειακού ισοζυγίου (τι καταναλώνω και τι προσλαμβάνω).

Δυστυχώς όμως για κάποιους οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες της αλόης (που πολύ σύντομα αναφέρθηκαν παραπάνω δεδομένου ότι το θέμα μας δεν είναι οι εναλλακτικές θεραπείες..) δεν επεκτείνονται στην απώλεια βάρους. Τουλάχιστο μέχρι σήμερα καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές αποδείξεις ή τουλάχιστον ενδείξεις ακρίβειας αυτού του ισχυρισμού…

Μετά από μελέτη βρήκαμε μια και μόνο επιστημονική έρευνα σε ανθρώπους αυτή των Balliett M and Burke JR (2013) που συνδέει την χρήση συμπληρώματος αλόης σε συνδυασμό όμως και με εκχυλίσματα άλλων ουσιών (συμπεριλαμβανομένου στο σχεδιασμό της μελέτης τους και τη χορήγηση προβιοτικών) καθώς και μίας ισοθερμιδικής διατροφής, ότι πραγματικά συνέβαλε στη μείωση βάρους.

Ποιος μπορεί όμως να αποδείξει ότι το αποτέλεσμα μιας και μόνο μελέτης στη  μείωση βάρους  είναι αποτέλεσμα της αλόης και όχι των υπολοίπων παραγόντων;

Πράγματι η Αλόη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  «ως ένα δώρο της φύσης»,  όχι όμως σε ότι αφορά την απαλλαγή των περιττών μας κιλών..

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρη η αναγκαιότητα ότι χρειάζονται καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη συμβολή της αλόης στην απώλεια των περιττών κιλών. Γι αυτό μέχρι τότε προσοχή..

Πηγή:

Balliett M & Burke JR (2013). Changes in anthropometric measurements, body composition, blood pressure, lipid profile, and testosterone in patients participating in a low-energy dietary intervention.  J Chiropr Med, 12:3-14.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...