company logo

Ανησυχία για τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας σε ολόκληρο τον κόσμο

Ανησυχία για τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας σε ολόκληρο τον κόσμο

Μια νέα μελέτη παρέχει την πιο ολοκληρωμένη ματιά στο φαινόμενο της παχυσαρκίας, παγκοσμίως, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τα αποτελέσματα από τις 188 χώρες που αξιολογήθηκαν από το 1980 έως το 2013, δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Τα κυριότερα σημεία του:

Με απόλυτους αριθμούς, οι ΗΠΑ οδηγούν επιδέξια τον κόσμο στην παχυσαρκία: από τα 671 εκατομμύρια παχύσαρκα άτομα που υπάρχουν παγκοσμίως, τα 87 εκατομμύρια είναι στις ΗΠΑ. Σε ποσοστά δηλαδή, μιλάμε για το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ και το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και, κατά αναλογία, είναι ακόμα χειρότερη σε ορισμένες άλλες χώρες. Οι τιμές αυξάνονται μεταξύ των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών, σε πλούσιες αλλά και φτωχές χώρες.

«Το φαινόμενο της παχυσαρκίας αυξάνεται παντού» δήλωσε ο Christopher Murray, ο οποίος πήρε μέρος στη συγγραφή της μελέτης και είναι και διευθυντής του Πανεπιστημίου στην Ουάσινγκτον –Σιάτλ.

Η μελέτη αυτή, είναι η πιο ολοκληρωμένη ματιά στο φαινόμενο της παχυσαρκίας, σε όλο τον κόσμο και απεικονίζει μια απογοητευτική εικόνα. «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να έχει μια πτώση στα ποσοστά της παχυσαρκίας τα τελευταία τριάντα χρόνια .... ελπίζαμε ότι θα υπάρξει κάποιο παράδειγμα επιτυχίας που θα μπορούσε να σταθούμε σε αυτό. Αλλά υπάρχει παντελής έλλειψη επιτυχιών στη μείωση του παχυσαρκίας» λέει ο Murray.

Η παχυσαρκία είναι πιο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες σε σχέση με τις φτωχότερες, αλλά αυξάνεται εξίσου και στις δύο. Σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - η παχυσαρκία συνυπάρχει και με τις «άδειες τσέπες».

Δείτε παρακάτω λεπτομερή στοιχεία της έρευνας:

  • Ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε από 857 εκατομμύρια το 1980 σε 2,1 δισεκατομμύρια το 2013. Αυτό είναι σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.
  • Όπως έχει αναφερθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι υπέρβαροι (με δείκτη μάζας σώματος 25 ή και παραπάνω) και άλλο ένα τρίτο είναι παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος 30 ή και παραπάνω).
  • Τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι ακόμη υψηλότερα σε ορισμένες χώρες, που υπερβαίνουν το 50% μεταξύ των ανδρών στην Τόνγκα και μεταξύ των γυναικών στο Κουβέιτ, το Κιριμπάτι, τη Μικρονησία, τη Λιβύη, το Κατάρ, τη Σαμόα και την Τόγκα. Όπως είπε ό Murray «μιλάμε για εξαιρετικά επίπεδα ποσοστών παχυσαρκίας».
  • Για τις ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά είναι περίπου το 22% των κοριτσιών και το 24% των αγοριών. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το ποσοστό παχυσαρκίας ανέρχεται σε 13% των αγοριών και των κοριτσιών.
  • Στις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η αύξηση της παχυσαρκίας έχει επιβραδυνθεί, ενώ αντιθέτως, στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα ποσοστά ολοένα και αυξάνονται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν εξετάζει τις αιτίες, αλλά απαριθμεί τις δυνατότητες, τις αλλαγές στη σύνθεση της διατροφής, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, ακόμα και τις αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων που ζουν στο σύγχρονο περιβάλλον.

Μιλώντας σε παγκόσμια κλίμακα, η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση βάρους σχετίζεται και με το εισόδημα. Τη θεωρία αυτή υποστηρίζει μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι το φαγητό που έχει γίνει πολύ φθηνό σε σχέση με το εισόδημα.

«Το φαγητό δεν είναι φθηνότερο μόνο από την άποψη των χρημάτων. Είναι, επίσης, πιο προσιτό και πιο διαθέσιμο όλο το χρόνο, με τη μορφή των συσκευασμένων έτοιμων τροφίμων που δεν είναι απαραίτητα ευνοϊκά για την υγεία», λέει ο Roland Sturm, ανώτερος οικονομολόγος στο RAND και συγγραφέας της μελέτης. «Είναι θετικό το γεγονός ότι η πείνα έχει μειωθεί, αλλά τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα άλλο θέμα για την υγεία».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε ήδη τη σύσταση μιας επιτροπής, για να μελετήσει την αύξηση της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο και να προτείνει λύσεις. Η έκθεση αυτή αναμένεται στις αρχές του 2015.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...