company logo

Ατομικά ζεστά σουφλέ σοκολάτας από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Ατομικά ζεστά σουφλέ σοκολάτας από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΦΟΡΜΙΤΣΕΣ Η 1 ΦΟΡΜΑ ΚΕΪΚ

 

  • 300 γρ. κουβερτούρα (όσο γίνεται περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 6 ασπράδια
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγού
  • 40 γρ. αλεύρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα με το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Αφήνουμε να λιώσει τελείως το βούτυρο.

Στο μίξερ χτυπάμε 2 κρόκους αυγού με 40 γρ. ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε τα ασπράδια και λίγο αλάτι και ξαναχτυπάμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και δυναμώνουμε την ταχύτητα.

Μέσα στη λεκάνη που έχουμε την λιωμένη κουβερτούρα, ρίχνουμε το μείγμα του μίξερ και το ανακατεύουμε απαλά με την ξύλινη κουτάλα.

Μετά παίρνουμε ένα σύρμα και ανακατεύουμε καλά με οχτάρια.

Παίρνουμε ατομικά φορμάκια (σαν στεφάνι, πάνω κάτω ανοιχτά ή φόρμα για κέικ), τα λαδώνουμε και τους ρίχνουμε ζάχαρη να κολλήσει στα τοιχώματα.

Βάζουμε τα φορμάκια μέσα σε μια μαύρη λαμαρίνα.

Βάζουμε λίγο μείγμα στο φορμάκι περίπου το 1/3 παίρνω 2-3 κομματάκια κουβερτούρας και το βάζουμε στο κέντρο του.

Από πάνω με ένα κουτάλι βάζουμε λίγη ακόμα ποσότητα μείγματος ώστε να φτάσει ως την μέση της φόρμας.

Βάζουμε την λαμαρίνα στον φούρνο στους 160ο C  για 10 λεπτά.

Το μείγμα φουσκώνει. Όταν κόβουμε το σουφλέ, μέσα η σοκολάτα είναι υγρή.

 

Χρόνος προετοιμασίας   35’

Χρόνος μαγειρέματος    12’

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 370 Kcal

 

Η θεοβρωμίνη αποτελεί ένα βασικό συστατικό της σοκολάτας που εμπλέκεται στην ανθρώπινη ψυχοδυναμική. Οι τονωτικές της επιδράσεις είναι άμεσα αντιληπτές, ιδιαίτερα σε μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας.Μια άλλη ουσία που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον διερεύνησης, είναι η φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή βρίσκεται φυσιολογικά στον εγκέφαλο σε μικρές συγκεντρώσεις και δρα περισσότερο σαν νευρορυθμιστής παρά σαν νευροδιαβιβαστής. Παράλληλα, ψυχιατρικές μελέτες έχουν συσχετίσει τον ερωτισμό με τα υψηλά επίπεδα φαινυλαιθυλαμίνης. Το ενδιαφέρον λοιπόν εστιάζεται όχι στο αν η συγκεκριμένη ουσία δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πράγμα ήδη εξακριβωμένο, αλλά αν η σοκολάτα εμπεριέχει ικανά ποσά φαινυλαιθυλαμίνης ώστε να δικαιολογηθεί η εμμονή στην κατανάλωσή της, εμμονή που προσδιόρισε ένα νέο όρο «εθισμού» για τον άνθρωπο, τον chocoholic (σε ελεύθερη μετάφραση ο «εθισμένος» στη σοκολάτα) !!

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...