company logo

Αϋπνία : Η λύση βρίσκεται (και) στο πιάτο σας !!

Αϋπνία : Η λύση βρίσκεται (και) στο πιάτο σας !!

Η αϋπνία αποτελεί τη συχνότερη διαταραχή του ύπνου στις ανεπτυγμένες χώρες. Το πρόβλημα της αϋπνίας είναι συνήθως χρόνιο και κρίνεται «βασανιστικό» από τα άτομα που υποφέρουν από αυτή.

Θα λέγαμε πως υπάρχουν βασικά 2 είδη αϋπνίας : στο 1ο παρατηρείται δυσκολία στην έναρξη του ύπνου, ενώ στο 2ο παρουσιάζονται διακοπές στη φυσική συνέχεια του ύπνου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του.
Μια άγρυπνη νύχτα έχει ως συνέπεια την επομένη ημέρα υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης και μειωμένο χρόνο αντίδρασης. Αρκεί να τονίσουμε ότι ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται 2,5 φορές πιο αυξημένος στα άτομα με χρόνιες αϋπνίες…

Τρόφιμα – διεγέρτες

Η σοκολάτα, το ευρωπαϊκό τσάι, τα καφεινούχα αναψυκτικά, ο καφές και γενικά οι πηγές της καφεΐνης διεγείρουν την έκκριση αδρεναλίνης που μας φέρνει σε εγρήγορση, επαυξάνοντας πιθανά προβλήματα αϋπνίας.Χωρίς να είναι πλήρως διευκρινισμένο, το πολύ αλάτι επίσης φαίνεται να μην συμβάλλει στην καλή ποιότητα ύπνου και στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Η «μαγική» μελατονίνη..

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση, τον μικρό αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου και αναφέρεται συχνά ως ρυθμιστής του βιολογικού μας ρολογιού. Όσο πέφτει η νύχτα, κάτι που καταγράφεται μέσω του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των ματιών μας, η συγκέντρωση μελατονίνης αυξάνεται προοδευτικά και κορυφώνεται στη διάρκεια του ύπνου, αποτελώντας έτσι έναν δείκτη των εναλλαγών του κύκλου φως-σκοτάδι για το νευρικό μας σύστημα. Αντίθετα ο ρυθμός έκκρισής της στη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ μικρός και σταθερός, ενώ μια ξαφνική έκθεση στο φως, φαίνεται ότι αναστέλλει την παραγωγή της.Οι σταθερές ώρες ύπνου, το σχετικά σκοτεινό δωμάτιο ύπνου, η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και το «ελαφρύ» βραδινό γεύμα, συμβάλλουν στην διατήρηση ενός σωστού κύκλου έκκρισης της μελατονίνης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε φυσιολογικό κύκλο ύπνου.

Μήπως σας προβληματίζουν αλλεργίες?

Ελέγξτε με τον αλλεργιολόγο το ενδεχόμενο τροφικών και όχι μόνο, αλλεργιών. Συχνά, προβλήματα αϋπνίας, οφείλονται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε διάφορα αλλεργιογόννα των τροφών και του περιβάλλοντος.

Βαλεριάνα και Καληνύχτα σας…

Ένα εξαιρετικό φυτό - βότανο για την αϋπνία είναι η βαλεριάνα.Η βαλεριάνα, που μπορούμε πέρα από ρόφημα να την καταναλώσουμε ως σαλάτα με λαχανικά της αρεσκείας μας, έχει συμμετάσχει σε πολλές μελέτες για την αϋπνία και θεωρείται σήμερα το πιο αξιόπιστο υγιεινοδιαιτητικό βοήθημα. Η δράση της στην καταπολέμηση της αϋπνίας, φαίνεται να οφείλεται στην παρεμβολή κάποιων συστατικών της στον μεταβολισμό του νευροδιαβιβαστή GABA.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...