company logo

Αυτό το χάπι αδυνατίσματος ευθύνεται για 62 θανάτους!

Αυτό το χάπι αδυνατίσματος ευθύνεται για 62 θανάτους!

Ποιο είναι το χάπι αδυνατίσματος που οδήγησε στο θάνατο ακόμα μια κοπέλα;

Tα χάπια αδυνατίσματος που οδήγησαν πρόσφατα στο θάνατο μίας φοιτήτριας της ιατρικής θα αριθμήσουν περισσότερες ζωές, εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν ξεκινήσουν μια επείγουσα παύση κυκλοφορίας τους. Σχετικά δημοσιεύματα έγιναν στον ξένο τύπο, καθώς προέκυψε ένα μεγάλο νομικό κενό που επιτρέπει τα επικίνδυνα δισκία διαθέσιμα προς πώληση.

Κυβερνητικά στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν εχθές την αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με το  DNP (2,4-δινιτροφαινόλη) – ένα σκεύασμα που πωλείται για απώλεια βάρους και χρησιμοποιήθηκε από φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Leeds. Το συγκεκριμένο προϊόν έχει συνδεθεί με 62 γνωστοποιημένους θανάτους παγκοσμίως.

 «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ζωές τίθενται σε κίνδυνο από την αναποτελεσματική νομοθεσία και έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών του διαδικτυακού εμπορίου σε δυνητικά θανατηφόρα προϊόντα," ένα κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει.

Η φοιτήτρια  23 ετών με ιστορικό διάγνωσης διατροφικών διαταραχών για ανορεξία και βουλιμία, απεβίωσε μετά από συνδυαστική χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών και του DNP.

Το DNP είναι παράνομο για ανθρώπινη χρήση, αλλά πωλείται νόμιμα ως φυτοφάρμακο. Η φοιτήτρια βρέθηκε νεκρή από τη συγκάτοικό της πριν από ένα χρόνο, ενώ τα χάπια τα παρήγγειλε από το διαδίκτυο από προμηθευτή με έδρα την Ισπανία.

Επισήμως η δινιτροφαινόλη ή  DNP έχει χαρακτηριστεί ως παράνομο τρόφιμο στη Μεγάλη Βρετανία. Ο ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να αναλάβει νομική δράση κατά των κατασκευαστών ή διανομέων αυτού του προϊόντος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πρωτότυπο προϊόν για την απώλεια βάρους μέχρι 1938, ενώ αργότερα κρίθηκε πολύ τοξικό για ανθρώπινη κατανάλωση, επειδή δεν έχει χαρακτηρισθεί ως φάρμακο.
Το DNP έχει παρενέργειες όπως εμετό, ανησυχία και ταχεία αναπνοή – το προϊόν μπορεί εύκολα να διατεθεί από προμηθευτές στο Διαδίκτυο, το οποίο παρουσιάζεται ως ‘αδυνατιστικό προϊόν’. Επίσης σε μερικές ιστοσελίδες χαρακτηρίζεται ως ‘καλύτερο διαθέσιμο προϊόν απώλειας βάρους’ με τιμή πώλησης ιδιαίτερα προσιτή.

Ο Καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Τμήματος Παχυσαρκίας και Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ John Wilding,, δήλωσε ότι η ιατρική κοινότητα γνώριζε καλά την ύπαρξή του: "Το DNP ή δινιτροφαινόλη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως ένα πρωτότυπο φάρμακο για την απώλεια βάρους, επειδή παρεμβαίνει στη διαδικασία μετατροπής της ενέργειας στα κύτταρα για την παραγωγή θερμότητας και αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, αλλά όπως φαίνεται σε υψηλές δοσολογίες είναι πολύ επικίνδυνο. Επίσης, είναι ευρέως γνωστό ότι τέτοιου είδους σκευάσματα χρησιμοποιούνται στο κύκλο των ‘body builders’ προκειμένου να μειωθεί το σωματικό λίπος, αν και σε κλινικές δοκιμές παρατηρήθηκαν αντίστοιχα αποτελέσματα.

Επιστημονικοί φορείς ελπίζουν ότι τέτοια δυσάρεστα συμβάντα δε θα επαναληφθούν και επιδιώκουν μία καταλυτική καμπάνια που θα προωθεί την ενημέρωση του κόσμου για τις τοξικές δράσεις παρόμοιων προϊόντων που κυκλοφορούν μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...