company logo

Βιολογικά τρόφιμα και παιδική διατροφή

Βιολογικά τρόφιμα και παιδική διατροφή

Έχω ένα γιο 4 χρονών και μία κόρη 2 ετών. Προσπαθώ να έχω ποικιλία στην διατροφή τους και σύμφωνα με τον παιδίατρο η ανάπτυξη τους βρίσκεται εντός των φυσιολογικών επιπέδων. Προβληματίζομαι εάν πρέπει να χρησιμοποιώ βιολογικά προϊόντα. Ποια είναι η άποψη σας.

 

Θίγετε ένα θέμα ιδιαίτερα δύσκολο στην απάντηση του. Τα βιολογικά προϊόντα έχουν εισαχθεί στις επιλογές μας την τελευταία δεκαετία. Μελέτες που πραγματοποιούνται δεν μπορούν να δώσουν ξεκάθαρα αποτελέσματα σχετικά με την υπεροχή των βιολογικών προϊόντων. Το γεγονός οφείλεται στον μεγάλο αριθμό παραγόντων που παίζουν τον ρόλο τους στην τελική σύσταση των προϊόντων αυτών, όπως ο τόπος παραγωγής, η εποχή, το περιβάλλον κ.α.

Σχετικά λοιπόν με την επιλογή ή όχι των βιολογικών προϊόντων για ένα ενήλικα, θα έλεγα ότι πρέπει αρχικά να προσπαθεί να έχει ποικιλία στο διαιτολόγιο του και έλεγχο των ποσοτήτων κατανάλωσης. Έτσι δεν κινδυνεύει από την μειωμένη πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Σχετικά όμως με την περιεκτικότητα των συμβατικών τροφίμων σε φυτοφάρμακα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η επιλογή βιολογικών τροφίμων μειώνει σημαντικά τους κινδύνους που προκύπτουν από την χρόνια πρόσληψη τους.

Όταν όμως ερχόμαστε στο θέμα της παιδικής διατροφής, τότε πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Τα παρασιτοκτόνα, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που μπορεί να περιέχονται στα συμβατικά προϊόντα επηρεάζουν εντονότερα ένα παιδικό οργανισμό. Εφόσον λοιπόν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, θα πρότεινα να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα σε όποιες κατηγορίες τροφίμων μπορείτε.

 

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...