company logo

Δίαιτα DASH: για απώλεια βάρους και μείωση της αρτηριακής πίεσης

Δίαιτα DASH:  για απώλεια βάρους και μείωση της αρτηριακής πίεσης

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Τι είναι η δίαιτα DASH;

Η δίαιτα DASH όπως το λέει και το όνομά της (Dietary Approaches to Stop Hypertension= Διαιτητικές Προσεγγίσεις για να σταματήσει η Υπέρταση) είναι ένας τύπος διατροφής που σαν στόχο έχει (και έτσι ξεκίνησε) να μειωθεί η αρτηριακή πίεση σε ασθενείς. Παρόλα αυτά, αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής το οποίο είναι πολύ υγιεινό και ταιριάζει και σε άτομα τα οποία δεν είναι υπερτασικά. Σε νέες μελέτες μάλιστα, βρίσκουμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα της DASH και στην απώλεια βάρους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής το οποίο προσεγγίζει κατά πολύ το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής, με κάποιες διαφοροποιήσεις. Η δίαιτα DASH προτείνει σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, ενώ περιορίζει στο ελάχιστο την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Σε επίπεδο τροφίμων αυτό σημαίνει υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και προϊόντων ολικής άλεσης, κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες που όμως είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά (όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο) και ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ μηδενική είναι η κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και τυποποιημένων προϊόντων (αλλαντικά- κρεατοσκευάσματα που έτσι κι αλλιώς είναι πλούσια σε αλάτι και κορεσμένο λίπος). 

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στη δίαιτα DASH τελευταία:

Έχουν αυξηθεί τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και αυγό) ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και τα πλήρη γαλακτοκομικά τα οποία καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Επομένως, η DASH στη νέα της μορφή είναι πιο ευέλικτη.

Πόσο μπορεί αν μειωθεί η αρτηριακή πίεση;

Ακολουθώντας τη δίαιτα DASH η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί από 8-14mmHg. Σε περίπτωση που μειωθεί και το Σωματικό βάρος η αρτηριακή πίεση για κάθε 10 κιλά που χάνονται μπορεί να μειωθεί από 5-20mmHg

Πόσο μπορεί να μειωθεί το σωματικό βάρος;

Αυτό εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς και από το πόσο υποθερμιδική είναι η δίαιτα DASH. Σε γενικές γραμμές το σωματικό βάρος μειώνεται, αφού οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό.

Μπορεί να βελτιώσει και άλλους βιοχημικούς δείκτες;

Η απάντηση είναι ναι. Η δίαιτα DASH έχει φανεί ότι μειώνει τις τιμές των λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων), μειώνει τις τιμές των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες)  σε άτομα με μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ (λιπώδης διήθηση ήπατος), μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης καθώς και των επιπέδων της αντίστασης στην ινσουλίνη ( η ινσουλινοαντίσταση σχετίζεται με τον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 όπου το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη, αλλά αυτή δεν μπορεί να δεσμεύσει τη γλυκόζη και να εισέλθει στο κύτταρο).

Πού μπορώ να τη βρω;

Προφανώς τη δίαιτα DASH δεν την βρίσκουμε από το διαδίκτυο και από περιοδικά. Μπορεί να έχει κάποιες συγκεκριμένες συστάσεις για θρεπτικά συστατικά, παρόλα αυτά πρέπει να εξατομικευτεί έτσι ώστε να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε ασθενή. Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε επαγγελματία διαιτολόγο- διατροφολόγο έτσι ώστε αυτός να μας δώσει το καλύτερο δυνατό πλάνο διατροφής.  


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...