company logo

Διαιτητικό λίπος «εναντίον» υδατανθράκων για τη μείωση του σωματικού λίπους

Διαιτητικό λίπος «εναντίον» υδατανθράκων για τη μείωση του σωματικού λίπους

Η επιλογή ενός προγράμματος για απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Κάποια προγράμματα προτείνουν τον περιορισμό των λιπαρών, ενώ άλλα τον περιορισμό υδατανθράκων, με αποτέλεσμα η επιλογή για ασφαλή και αποτελεσματική μείωση σωματικού βάρους να είναι αρκετά δύσκολη.

Μια ερευνητική ομάδα  με επικεφαλή τον Δρ Kevin Hall, πραγματοποίησε μια έρευνα για να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στον περιορισμό των λιπαρών και των υδατανθράκων από τη διατροφή.

Στην ομάδα συμμετείχαν 10 άνδρες και 9 γυναίκες με παχυσαρκία. Οι συμμετάσχοντες, τις πρώτες 5 ημέρες, ακολούθησαν μια ισορροπημένη διατροφή (50% υδατάνθρακες, 35% λίπος, και 15% πρωτεΐνη) περίπου 2740 θερμίδες ανά ημέρα. Τις επόμενες 6 ημέρες, έλαβαν μια δίαιτα με 30% λιγότερες θερμίδες. Η ποσότητα της πρωτεΐνης παρέμεινε η ίδια, ενώ η μείωση των θερμίδων προήλθε αποκλειστικά από την μείωση των υδατανθράκων. Ύστερα από 2 με 4 εβδομάδες η διατροφή τους άλλαξε, μειώνοντας όμως αυτή τη φόρα τα λιπαρά. Οι συμμετέχοντες περπατούσαν σε διάδρομο για 60 λεπτά κάθε μέρα, έτσι ώστε να μελετηθεί η ποσότητα των λιπαρών και των υδατανθράκων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους συμμετάσχοντες που ακολουθούσαν τη διατροφή μειωμένων υδατανθράκων, μειώθηκε η παραγωγή της ινσουλίνης κάτι το οποίο οδήγησε σε μια βελτίωση του μεταβολισμού. Επιπλέον, αυξήθηκε η οξείδωση των λιπαρών και μειώθηκε η  οξείδωση των υδατανθράκων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι συμμετέχοντες έχαναν περίπου 53 γραμμάρια λίπους ανά ημέρα.

Όταν οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη διατροφή με τα μειωμένα λιπαρά, δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή στην παραγωγή της ινσουλίνης. Ωστόσο, έχαναν περίπου 89 γραμμάρια λίπους ανά ημέρα , δηλαδή 68% περισσότερο λίπος συγκριτικά με το ποσοστό λίπους που χάθηκε από τη διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεδομένου του σύντομου χρονικού πλαισίου της μελέτης, θα ήταν δύσκολο να γίνει επέκταση των αποτελεσμάτων σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των λιπαρών και των υδατανθράκων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...