company logo

Διαλειμματική Προπόνηση

Διαλειμματική Προπόνηση
  • Ημερομηνία:04/09/2013
  • Κατηγορίες:
  • Πηγή:http://www.medidiatrofi.gr/διαλειμματική-προπόνηση/

Από την παιδική μας ηλικία όλοι θυμόμαστε ό,τι το διάλειμμα αποτελούσε ίσως έναν από τους βασικότερους λόγους που μας άρεσε το σχολείο. Περιμέναμε εναγωνίως την ώρα που θα χτυπούσε το κουδούνι. Είναι καιρός λοιπόν να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια και να ξαναβάλουμε το διάλειμμα στην καθημερινότητά μας απολαμβάνοντας τα πολλαπλά οφέλη του όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στη γυμναστική!

Ως διαλειμματική προπόνηση, ορίζεται η προπόνηση όπου επαναλαμβάνεται έντονη και γρήγορη μυϊκή προσπάθεια, η οποία ακολουθείται από διαστήματα ανάπαυλας ή ενεργητικής ανάπαυλας. Έχει σαν στόχο την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και μάλιστα με πιο γρήγορα αποτελέσματα. Επιπλέον δυναμώνει τους καρδιακούς μύες και αυξάνει τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

Η διαλειμματική προπόνηση συνδυάζει την αερόβια άθληση με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και εκτός του ότι θα προσθέσει εναλλαγή στην άσκησή σου, θα σου επιτρέπει να καις περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο. Οι ασκήσεις με βάρη ενισχύουν το μυϊκό ιστό και αυτό επιδρά άμεσα στο βασικό μεταβολικό ρυθμό, που μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 40%. Χάρη στις συχνές εναλλαγές έντασης-επιβράδυνσης, ο μεταβολισμός «ξυπνά» και έτσι ο αθλούμενος χάνει ευκολότερα θερμίδες ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης.

Η μυϊκή ενδυνάμωση, που εκ των πραγμάτων γίνεται σε χαμηλότερη ένταση, προσφέρει την απαιτούμενη ξεκούραση μεταξύ των αερόβιων ασκήσεων που γίνονται σε μεγαλύτερη ένταση. Το σπουδαιότερο είναι ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες, ακόμη και αν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ένα από τα οφέλη της διαλειμματικής προπόνησης είναι το γεγονός ό,τι ο ρυθμός και η ένταση τη μία κορυφώνονται και την άλλη επιβραδύνουν σταδιακά μέχρι η επιβράδυνση αυτή να θυμίζει διάλειμμα για ξεκούραση! Η διαλειμματική προπόνηση έχει άμεσα και ορατά οφέλη για τους περισσότερους, ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό είδος γυμναστικής δεν συνίσταται σε όλους να την ακολουθήσουν.

Ωφελεί ιδιαίτερα όσους έχουν ήδη μια σχετική επαφή με τη γυμναστική καθώς ο οργανισμός τους μπορεί κάλλιστα να αντεπεξέλθει στους απαιτητικούς ρυθμούς της άσκησης. Αποφεύγεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, όπως στους αρχάριους-που θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα με τους γρήγορους ρυθμούς- καθώς και σε όσους πάσχουν ή αντιμετωπίζουν καρδιοαναπνευστικά ή μυοσκελετικά προβλήματα ή ακόμη και υπέρταση. Τέλος, η διαλειμματική άσκηση απαγορεύεται ρητά στις έγκυες καθώς οι έντονοι ρυθμοί της μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή τους όσο και του εμβρύου. Ένας από τους πιο βασικούς λόγους που πολλοί άνθρωποι σταματούν τη γυμναστική είναι ότι, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, βαριούνται να κάνουν τα ίδια και τα ίδια, δεν βλέπουν πια πρόοδο με το πρόγραμμα γυμναστικής που ήδη ακολουθούν και θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Η εναλλαγή ασκήσεων διαφορετικής έντασης και μορφής δίνει τη δυνατότητα στα διάφορα μέρη του σώματος να αναλαμβάνουν και να μην καταπονούνται ιδιαίτερα με τη συνεχή άσκηση τους για αρκετά λεπτά, με αποτέλεσμα να προκαλούν αυξημένη καύση θερμίδων κάτι που δεν γίνεται με τα περισσότερα είδη άσκησης. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο καταμερισμός της καταπόνησης. Κάθε άσκηση συνήθως καταπονεί ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, προκαλώντας πόνους, «πιασίματα» ή τραβήγματα στους μύες. Η διαλειμματική προπόνηση ωστόσο, μοιράζει σε διάφορες μυϊκές ομάδες την επιβάρυνση και έτσι ο αθλούμενος δεν έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσάρεστες συνέπειες της εντατικής γυμναστικής.

Παράλληλα, η γυμναστική δεν είναι πια μια βαρετή επανάληψη των ίδιων ασκήσεων αλλά αποκτά νόημα και ενδιαφέρον χάρη στη ποικιλία ασκήσεων στο πρόγραμμα εκγύμνασης αποφεύγοντας τη μονοτονία. Ο αθλούμενος δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια λόγω ανίας αλλά αντίθετα επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο σε αυτή καθώς δεν χάνει το ενδιαφέρον του ενώ παράλληλα απολαμβάνει γρήγορα και τα οφέλη της άσκησης.

Τέλος, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα είδη άσκησης, που δεν εξαντλεί τον αθλούμενο σε σημείο που να μην μπορεί ούτε καν να περπατήσει από το γυμναστήριο στο σπίτι μετά την προπόνηση. Η διαλειμματική προπόνηση χάρη στα διαστήματα μείωσης της έντασης που επιβάλλει, ξεκουράζει ενδιάμεσα τον αθλούμενο, που στο μεταξύ ανακτά τις δυνάμεις του για να συνεχίσει την επόμενη προσπάθειά του. Επειδή πρόκειται για ένα απαιτητικό είδος γυμναστικής, η διαλειμματική άθληση πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη έμπειρου προπονητή, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει με τις συμβουλές του, όπως επίσης να έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τον ιατρό σας! Τέλος, ακόμη και αν η γυμναστική συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινότητά σας αν νιώσετε έστω και την παραμικρή ενόχληση κατά τη διάρκειά της, θα πρέπει σταματήσετε αμέσως την άσκηση και να συμβουλευθείτε τον δάσκαλό σας! 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...