company logo

Διατροφή και τριχόπτωση

Διατροφή και τριχόπτωση
  • Ημερομηνία:18/07/2013
  • Κατηγορίες:

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα που επηρεάζει περίπου το 75% των ανδρών και ένα 60% των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους. Ωστόσο, η εποχιακή τριχόπτωση λόγω της καταπόνησης των μαλλιών από τον ήλιο και τη θάλασσα το καλοκαίρι, είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κυρίως γυναίκες. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς μέσω της διατροφής μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό και ιδιαιτέρως τα μαλλιά μας, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες συνθήκες και την καταπόνηση των μηνών που βρισκόμαστε.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η υγεία και η εμφάνιση των μαλλιών μας, σχετίζεται άμεσα και με την ποιότητα της διατροφής μας. Η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει σαν συνέπεια οι τρίχες των μαλλιών να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους και να είναι αδύναμες. Αυτό κατά συνέπεια που πρέπει  να διερευνήσουμε είναι αν, πέρα απόν ήλιο και τη θάλασσα, υπάρχουν και τυχόν ελλείψεις στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

 

Σίδηρος και τριχόπτωση

H έλλειψη σιδήρου είναι ένα από τα κυριότερα αίτια που οδηγεί και σε τριχόπτωση. Κατά συνέπεια άτομα που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα πρέπει να ενισχύσουν τη διατροφή τους με πηγές σιδήρου.

Πίνακας 1: Τροφές πλούσιες σε σίδηρο 

 

Βιοτίνη

 

 

Πηγές : Αρακάς, μπανάνα, βρώμη και άλλα δημητριακά, συκώτι, κρόκος αυγού, καλαμπόκι.

 

Νιασίνη (Β3)

Απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την πραγματοποίηση των αντιδράσεων μεταβολισμού.

Πηγές: Σγουρό λάχανο, σιτηρά και καλαμπόκι, βρώμη,

κρέας, συκώτι, γάλα, αυγό, μπίρα.

 

Παντοθενικό οξύ (Β5)

Πηγές : Λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, γάλα.

 

Θειαμίνη

(Β1)

 

Πηγές :  Λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, χοιρινό, συκώτι, πουλερικά.

 

Ριβοφλαβίνη

(Β2)

 

 

Πηγές : Σγουρό λάχανο, αρακάς, φασόλια, πίτουρο, σπόροι σιταριού, ρύζι, γάλα και γαλακτοκομικά, συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά.

 

 

 

Βιταμίνη (Β6)

 

 

Πηγές : Φύτρο σταριού, Σγουρό λάχανο, λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), μπανάνα, καλαμπόκι, χοιρινό, πουλερικά, συκώτι, ψάρι, μπίρα.

     

Βιταμίνη C 

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην σύνθεση του κολλαγόνου, που αποτελεί τη βάση του ιστού  του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, τα ακτινίδια,  οι φράουλες, τα μούρα, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το μωβ λάχανο και το σπανάκι. 

Ταυρίνη

Η ταυρίνη, ένα φυσικό αμινοξύ, υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στους μύες, στον εγκέφαλο και στην καρδιά και παίζει καθοριστικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, στη θερμορύθμιση και στην ενδογενή διαδικασία αποτοξίνωσης. Μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει την παραμόρφωση του βολβού της τρίχας, συνεισφέροντας μέγιστα στην καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Καλές πηγές ταυρίνης είναι τα φύκια, τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία των μαλλιών μας και να αποφύγουμε την τριχόπτωση, όταν αυτή οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγουμε τις ακραίες και έντονα υποθερμιδικές δίαιτες, που είναι συχνά ανεπαρκείς σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία Τέλος, η επαρκής  πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για να διατηρούνται και τα μαλλιά ενυδατωμένα

Ψευδάργυρος  

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.  Εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης και επομένως είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Καλές διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί. 

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά με αποτέλεσμα να τα κάνει αδύναμα και εύθραυστα. Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι κυρίως ζωικής προέλευσης τροφές όπως το συκώτι, αλλά και τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που την εμπεριέχουν σε προ-βιταμινική μορφή. 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β 

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως το Παντοθενικό οξύ, η Πυριδοξίνη και η Βιοτίνη, που συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Οι καλύτερες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί.

Βιταμίνη C 

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην σύνθεση του κολλαγόνου, που αποτελεί τη βάση του ιστού  του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, τα ακτινίδια,  τα μούρα, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το μπρόκολο και το σπανάκι. 

Ερευνώντας πέρα από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία

Πέρα όμως από τα «κλασικά» διατροφικά συστατικά που εμπλέκονται στην υγεία της τρίχας, σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν τις κατεχίνες και την ταυρίνη, ως πολύτιμους αρωγούς ενάντια στην «εκφύλιση» της τρίχας.

Η ταυρίνη, ένα φυσικό αμινοξύ, υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στους μύες, στον εγκέφαλο και στην καρδιά και παίζει καθοριστικό ρόλο στο νευρικό σύστημα, στη θερμορύθμιση και στην ενδογενή διαδικασία αποτοξίνωσης. Μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει την παραμόρφωση του βολβού της τρίχας, συνεισφέροντας μέγιστα στην καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Καλές πηγές ταυρίνης είναι τα φύκια, τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Οι κατεχίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, τις βρίσκουμε στο φυτικό βασίλειο (τσάι, σπόροι σταφυλιού, κλπ) και φαίνεται πως ενισχύουν την μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής.

Σίδηρος και τριχόπτωση

H έλλειψη σιδήρου είναι ένα από τα κυριότερα αίτια που οδηγεί και σε τριχόπτωση. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι 600 – 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν έλλειψη σιδήρου, εκτίμηση που την καθιστά την υπ’ αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως.

Ο σίδηρος παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και σχετίζεται με σωρεία βιοχημικών διαδικασιών, υπεύθυνες για την παραγωγή ενέργειας

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...