company logo

Διατροφικές συμβουλές για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Διατροφικές συμβουλές για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) συμβαίνει όταν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν κλείνει επαρκώς, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου ή μέρος αυτού να ανεβαίνει στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή και μετά.

Τα συμπτώματα της ΓΟΠ

Στους περισσότερους ανθρώπους η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί την αίσθηση της καούρας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ναυτία.

Λιγότερο κοινά συμπτώματα είναι:

-Ο λόξυγκας

-Το ρέψιμο

-Ο αδύναμος βήχας

-Ο πονόλαιμος

-Οι αλλαγές στη φωνή

-Η βραχνάδα στη φωνή

-Η παλινδρόμηση τροφίμων

Το να ξαπλώσει κάποιος αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Για μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα είναι χειρότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διατροφικές συμβουλές

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut and Liver εξέτασε τη σχέση μεταξύ των αλλεργιών στο γάλα  της αγελάδας και τα συμπτώματα της ΓΟΠ στα παιδιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα ΓΟΠ όταν το πίνουν. Εάν ένα άτομο παρουσιάζει τακτικά συμπτώματα της ΓΟΠ μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, τότε πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης ή αποκλεισμού τέτοιων τροφών από το διαιτολόγιο.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alimentary Pharmacology and Therapeutics, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της χοληστερόλης και της ΓΟΠ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο χοληστερόλη, κορεσμένα λιπαρά οξέα και περισσότερες θερμίδες από λιπαρά τρόφιμα παρουσίασαν περισσότερα συμπτώματα ΓΟΠ.

Τρόφιμα που επιβάλλεται να αποφεύγονται:

-Σοκολάτα

-Μέντα

-Ανθρακούχα ποτά

- Κόκκινο κρασί

- Ηδύποτα

- Καφές

-«Όξινα» ροφήματα (όπως ο χυμός πορτοκαλιού)

-«Όξινα» τρόφιμα (όπως σάλτσα ντομάτας)

Το American College of Gastroenterology αναφέρει ότι η εξάλειψη τροφίμων που προκαλούν συμπτώματα ΓΟΠ μπορεί να είναι μια καλή προσέγγιση για τη θεραπεία του πεπτικού συστήματος.

Θεραπείες για την ΓΟΠ

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία της ΓΟΠ όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων και οι ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων ισταμίνης. Τα φάρμακα όμως αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 3-4 εβδομάδες.

Πολλά πεπτικά προβλήματα διορθώνονται με την αποκατάσταση της ισορροπίας της  βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με την κατανάλωση προβιοτικών που συμβάλουν στην εξισορρόπηση του πεπτικού συστήματος.

Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά:

-Κεφίρ

-Kombucha, ένα ζυμωμένο ποτό τσαγιού

Τα προβιοτικά επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση ενός στελέχους (H. Pylori) που μπορεί να συνδέεται με τα συμπτώματά της ΓΟΠ.

Φυσικές θεραπείες

-Ο φλοιός φτελιάς μπορεί να απαλύνει το λαιμό και το στομάχι

-Πρόωρη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Gastroenterology αναφέρει ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

-Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine δείχνει ότι η απώλεια βάρους συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ.

- Πολλοί ασθενείς βλέπουν βελτίωση όταν μετά από κάθε γεύμα μασάνε για 10 λεπτά φυσική μαστίχα Χίου ή τρώνε ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ

- Επιβάλλεται η αποφυγή κατανάλωσης νερού μαζί με το φαγητό 

Αν και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεωρείται μια χρόνια διαταραχή, δεν πρέπει να είναι μόνιμη.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και οι φαρμακευτικές αγωγές που υπάρχουν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Εάν αυτά δεν λειτουργούν, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενισχύσει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Με την κατάλληλη θεραπεία, τα άτομα με ΓΟΠ μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...