company logo

Dukan Diet : Μύθοι και πραγματικότητες

Dukan Diet : Μύθοι και πραγματικότητες

Η νέα διατροφική τάση που κάνει θραύση στην Ευρώπη και λέγεται ότι αποτελεί το μυστικό της κομψής σιλουέτας της Τζένιφερ Λόπεζ είναι η γαλλική δίαιτα Dukan που πρόσφατα «κατέκτησε» και τη Μεγάλη Βρετανία. Αν και έχουμε συνηθίσει οι νέες δίαιτες να μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι διάσημοι σταρ δηλώνουν πιστοί σε μια γαλλική… πατέντα. Η δίαιτα του γάλλου διατροφολόγου Dr Pierre Dukan – ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως γενικός ιατρός, αλλά μεταπήδησε στη διατροφολογία μετά την επιτυχία της δίαιτάς του – κάνει πάταγο αυτή την εποχή στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και η αγγλική έκδοση του βιβλίου “The Dukan Diet” στη Μεγάλη Βρετανία. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς προτείνει ο γάλλος γιατρός προκειμένου να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας βαραίνουν.

Η ιστορία της δίαιτας

Η δίαιτα Dukan «γεννήθηκε» όταν ένας παχουλός ασθενής του γάλλου γιατρού του ζήτησε συμβουλές για να αδυνατίσει, με την προϋπόθεση ότι δεν θα στερηθεί το κρέας. Ο Dr Dukan τον συμβούλευσε να φάει μόνο κρεατικά για 5 μέρες – αποφεύγοντας όμως τα λιπαρά κομμάτια και προτιμώντας τα ψητά. Παράλληλα του σύστησε να πίνει άφθονο νερό. Ο άνδρας έχασε 5 κιλά σε 5 μέρες. Στη συνέχεια ο Dr Dukan του ζήτησε να προσθέσει τα ψάρια και τα θαλασσινά στο μενού του. Καθώς οι μέρες περνούσαν και ο άνδρας συνέχιζε να χάνει βάρος - ενώ οι εξετάσεις του ήταν φυσιολογικές - του ζήτησε να εντάξει και τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά στη διατροφή του, ενώ στο τέλος προσέθεσε και τα λαχανικά. Σε 20 μέρες ο άνδρας αυτός είχε χάσει 12 κιλά και ο Dr Dukan είχε αποφασίσει να στραφεί στη διατροφολογία και στην τελειοποίηση της δίαιτάς του την οποία κυκλοφόρησε στη Γαλλία, όπου φαίνεται ότι ήδη έχει πολλούς πιστούς.

Οι 4 φάσεις της δίαιτας

Η γαλλική δίαιτα περιλαμβάνει 4 φάσεις, η τελευταία εκ των οποίων αφορά τη διατροφή μας δια βίου. Η πρώτη φάση της δίαιτας διαρκεί λίγες μέρες και είναι η πιο δύσκολη, ενώ η τελευταία είναι η πιο ελεύθερη όπου επιτρέπεται να τρώμε κυριολεκτικά ό,τι θέλουμε. Οι δυο πρώτες φάσεις της δίαιτας έχουν ως πρωταρχικό στόχο το αδυνάτισμα, ενώ η τρίτη και η τέταρτη φάση στοχεύουν στο σταδιακό πέρασμα σε μια ισορροπημένη διατροφή και στη διατήρηση του νέου βάρους. Ο Dr Dukan τονίζει ότι η προτεραιότητα της δίαιτας που προτείνει είναι η σταθεροποίηση του νέου βάρους, δεδομένου ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι δίαιτες οδηγούν σε απώλεια κιλών, αλλά λίγο καιρό αργότερα ο δείκτης της ζυγαριάς, δυστυχώς, επανέρχεται στην αρχική του θέση.

1. Η επίθεση

Για ένα διάστημα 3-10 ημερών, αναλόγως με την επιθυμητή απώλεια βάρους συνιστάται η κατανάλωση μόνο πρωτεινούχων τροφίμων. Ο Dr Dukan προτείνει τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το άπαχο ζαμπόν, τα αυγά, τις μπριζόλες, αλλά και θαλασσινά και ψάρια όπως οι γαρίδες, ο σολομός και τα καβούρια. Επίσης συστήνει την κατανάλωση άπαχων ή ημίπαχων γαλακτοκομικών, καθώς και την πόση άφθονου νερού.

Στόχος: η απώλεια βάρους που στη φάση αυτή είναι γρήγορη και θεαματική.

2. Ο συνδυασμός

Στη δεύτερη φάση συνεχίζουμε να τρώμε πρωτείνες αλλά σταδιακά εντάσσουμε και τα λαχανικά στο ημερήσιο μενού μας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μετά από μια μέρα με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, θα ακολουθεί μια μέρα όπου θα τρώμε πρωτεΐνες μαζί με λαχανικά. Να σημειώσουμε ότι στη λίστα με τα λαχανικά που συστήνει ο Dr Dukan δεν περιλαμβάνονται οι πατάτες, το καλαμπόκι, οι φακές, ο αρακάς και τα φασολάκια.

Στόχος: η απώλεια βάρους η οποία εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο ένα κιλό την εβδομάδα

3. Η ενοποίηση

Στη διατροφή προστίθενται σταδιακά ό,τι της λείπει δηλαδή οι υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά), τα λιπαρά και το αλκοόλ. Μάλιστα προβλέπονται 2 ελεύθερα γεύματα την εβδομάδα (με αλκοόλ, βούτυρο, ψωμί, σοκολάτα κλπ.). Ο εμπνευστής της δίαιτας προτείνει η φάση της ενοποίησης να διαρκεί 10 μέρες για κάθε κιλό που έχουμε ήδη χάσει (εάν έχουμε χάσει π.χ. 5 κιλά η φάση αυτή θα διαρκέσει 50 μέρες).

Στόχος: Η αποφυγή του φαινομένου γιο-γιο, δηλαδή η επαναπρόσληψη του βάρους. Σ’ αυτή τη φάση δεν αναμένεται απώλεια βάρους.

4. Η σταθερή φάση

Σ’ αυτό το στάδιο της δίαιτας μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε, αρκεί να τηρούμε τον κανόνα «μόνο πρωτεΐνες» για μια μέρα της εβδομάδας. Ο Dr Dukan προτείνει π.χ., κάθε Πέμπτη να τρώμε αποκλειστικά πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Ο δεύτερος κανόνας του γάλλου διαιτολόγου είναι να τρώμε καθημερινά 3 κουταλιές δημητριακά βρώμης. Υποστηρίζει δε ότι αν ακολουθήσουμε αυτές τις συστάσεις δια βίου, τότε θα αποφύγουμε το φαινόμενο της επαναπρόσληψης του βάρους.

Ο καταλύτης της επιτυχίας

Η άσκηση, σύμφωνα με τον Dr Dukan είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη απώλεια βάρους. Το περπάτημα είναι η κύρια επιλογή που συστήνει και η οποία  ταιριάζει σε όλους.

Μια ματιά στη δίαιτα

  • Συνιστά την αποφυγή του λίπους, γεγονός που αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, η παρουσία κόκκινου κρέατος (π.χ. μοσχάρι) ελεύθερα μπορεί να αποτελέσει πηγή κορεσμένου λίπους, με τελικό αποτέλεσμα τελικά την αυξημένη πρόσληψη κακού λίπους στη δίαιτά μας.
  • Προβλέπει την κατανάλωση δημητριακών βρώμης σε όλες τις φάσεις της δίαιτας. Συγκεκριμένα τα εν λόγω δημητριακά είναι οι μόνοι υδατάνθρακες που επιτρέπονται στην πρώτη φάση της δίαιτας. Η βρώμη αποτελεί το πιο φυσικό ολικής αλέσεως συστατικό και γενικότερα και λόγω των συστατικών της (που σχετίζονται και με μείωση της χοληστερίνης, καλύτερο έλεγχο της πίεση και του σακχάρου), αποτελεί μια εξαιρετική διατροφικά επιλογή. Δικαίως λοιπόν συστήνονται επειδή είναι θρεπτικά και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα που είναι πιθανό να παρουσιαστεί στην πρώτη φάση της δίαιτας.
  • Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης η απώλεια βάρους είναι πολύ μεγάλη και αντιβαίνει το ρυθμό απώλειας βάρους που ενδείκνυται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτας (μισό με ένα κιλό την εβδομάδα). Από την άλλη μεριά η  φάση αυτή δεν διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες, ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται ασφαλές. Καθώς εντάσσονται και τα υπόλοιπα τρόφιμα στη διατροφή ο ρυθμός απώλειας βάρους επιβραδύνεται και η διατροφή γίνεται πιο ισορροπημένη.

 

Χωρίς υδάτανθρακες

Η πρώτη φάση της γαλλικής δίαιτας καθώς και ένα μέρος της δεύτερης φάσης βασίζονται στην αποκλειστική κατανάλωση πρωτεϊνών, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και ψάρια. Με άλλα λόγια στον αποκλεισμό των υδατανθράκων από τη διατροφή. Πρόκειται για μια πρακτική που αποδεδειγμένα οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους, δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού με σχετικά λίγες θερμίδες και οδηγούν σε μια ελαφρά επιτάχυνση του ρυθμού του μεταβολισμού.

Ωστόσο είναι γνωστό – και το επισημαίνει και ο ίδιος ο Dr Dukan  - ότι οι δίαιτες, που στερούνται υδατανθράκων, ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη και δυσκοιλιότητα. Επίσης η ολική έλλειψη υδατανθράκων,  σε άτομα με έντονη δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και ατονία..

Επίσης η απουσία φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων, γι’ αυτό και προτείνει τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Επιπλέον η αποκλειστική κατανάλωση πρωτεϊνών ίσως αυξήσει ελαφρώς τις τιμές της χοληστερίνης, γι’ αυτό και καλό είναι να συμβουλευτούμε ένα γιατρό κυρίως κατά τις πρώτες δυο φάσεις της δίαιτας.

Η ημέρα της πρωτείνης

Η παρουσία μιας μέρας με αποκλειστική πρόσληψη πρωτεϊνών έχει συσχετιστεί με παρεμπόδιση του σχηματισμού λίπους ή καλύτερη απώλεια λίπους χωρίς να χάνουμε μυϊκό ιστό. Κλασσικό παράδειγμα μιας αντίστοιχης τεχνικής αποτελεί η εφαρμογή μιας καθαρά πρωτεϊνικής ημέρας σε άτομα τα οποία γυμνάζονται με στόχο τη γράμμωση, όπου κατά αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η απώλεια καθαρού λίπους χωρίς να χάνουμε μυς.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...