company logo

Δυσκοιλιότητα: Το σύμπτωμα που μας «κόβει» ποιότητα ζωής

Δυσκοιλιότητα: Το σύμπτωμα που μας «κόβει» ποιότητα ζωής
  • Ημερομηνία:07/10/2013
  • Κατηγορίες:

της Νεκταρίας Καρακώστα 

H χρόνια δυσκοιλιότητα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές, όπως την εμφάνιση αιμορροΐδων, ραγάδων, εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου, ακόμη και απόφραξη του παχέος εντέρου, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο πάσχων από χρόνια δυσκοιλιότητα ταλαιπωρείται από στομαχική πίεση, φουσκώματα, ναυτία, κράμπες και πόνους στην κοιλιά. Τα σωματικά αυτά συμπτώματα, συχνά οδηγούν τον πάσχοντα σε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό του και γενικά για την εμφάνισή του. Δεν είναι σπάνιο τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα να εμφανίζουν κακή διάθεση ή ακόμη και αντιδραστική μελαγχολία. Η μελαγχολία, ως απόρροια της δυσκοιλιότητας, εξηγείται από τους επιστήμονες και βιολογικά. Η μακροχρόνια παραμονή των κοπράνων στο έντερο έχει ως συνέπεια την απορρόφηση τοξινών, οι οποίες, κυκλοφορώντας στο αίμα, επηρεάζουν την ισορροπιστική δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. 

Διάγνωση

Το κύριο στοιχείο για να πούμε ότι πάσχει κάποιος από δυσκοιλιότητα είναι η συχνότητα των κενώσεων- λιγότερες από τρεις/εβδομάδα. Με βάση τα κριτήρια της Ρώμης που έχουν οριστεί από την επιστημονική κοινότητα, ο πάσχων θα πρέπει επίσης να εμφανίζει τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω συμπτώματα, για διάστημα τριών μηνών: 

• Επίπονη αφόδευση 

• Σκληρά κόπρανα 

• Αίσθημα μη πλήρους κένωσης

• Αίσθημα απόφραξης του ορθοπρωκτικού σωλήνα 

• Ανάγκη μηχανικής υποβοήθησης της κένωσης

•  Απουσία μαλακών κοπράνων 

• Απουσία επαρκών κριτηρίων για διάγνωση Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα εμφανίσουν δυσκοιλιότητα σε κάποια φάση της ζωής τους, εξαιτίας κάποιας αλλαγής στον καθημερινό τρόπο ζωής τους (π.χ. διακοπές, ταξίδι), μιας αλλαγής στις διατροφικές τους συνήθειες, λόγω της έναρξης μιας δίαιτας ή της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικών, αντιυπερτασικών, αντιόξινων κ.λπ.). 

Μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα έχουν ωστόσο οι γυναίκες (περίπου 2-4 φορές σε σχέση με τους άνδρες), τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και άτομα που είναι είτε παχύσαρκα είτε λιποβαρή, σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Οι γυναίκες έχουν επίσης μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα, κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης ή της κύησης. 

Αντιμετώπιση

Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, με αύξηση των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών, τακτική άσκηση και μείωση του στρες φαίνεται ότι βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς αυξάνουν τη μάζα των κοπράνων και τη συχνότητα κένωσης του εντέρου, ωστόσο δεν φαίνεται να επαρκούν  για την πλήρη αντιμετώπισή της. 

Σημαντικό ποσοστό ασθενών ανακουφίζονται σημαντικά με την αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών, με την τροφή ή φαρμακευτικά βοηθήματα. Οι φυτικές ίνες έχουν την δυνατότητα να προσροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, μαλακώνοντας το περιεχόμενο του εντέρου, με αποτέλεσμα να ωθείται προς τα έξω με μεγαλύτερη ευκολία. Όσοι πάσχουν όμως από σοβαρή δυσκοιλιότητα, είναι πιθανό να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους με αυτήν την παρέμβαση. Επίσης, η απότομη αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή ενός ατόμου, μπορεί να του προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως π.χ. έντονο πόνο στην κοιλιά ή μετεωρισμό. 

Θέση στα μέσα ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα έχουν επίσης τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι φιλικοί μικροοργανισμοί που εξασφαλίζουν την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στα φιλικά και τα παθογόνα βακτήρια στην πεπτική οδό. Κατά αυτόν τον τρόπο, ενισχύουν το πεπτικό και το γαστρεντερικό σύστημα, βοηθούν στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των τροφών, στην παρασκευή των βιταμινών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την αποτοξινωτική δράση του οργανισμού από βλαβερά στοιχεία που εισάγονται μέσω της διατροφής.

Η σωματική άσκηση βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου;

Η σωματική δραστηριότητα πράγματι επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου. Οι μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου είναι, μάλιστα, ανάλογες με το βαθμό της σωματικής δραστηριότητας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συσχετίζεται με μείωση του ποσοστού δυσκοιλιότητας, ενώ άλλες δείχνουν ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα στους ηλικιωμένους μπορεί να μειώσει τον χρόνο διέλευσης των κοπράνων από το έντερο.

Solgar Multiple Fibre Formula

Η καλή υγεία ξεκινά από το έντερο 

H φόρμουλα Multiple Fibre, από την Solgar, περιέχει έναν ιδανικό συνδυασμό όλων των φυτικών ινών που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Συγκεκριμένα, συνδυάζει υδατοδιαλυτές ίνες από πίτουρο βρώμης, πηκτίνη μήλου, πηκτίνη γκρέιπφρουτ και μη υδατοδιαλυτές ίνες, από λιναρόσπορο και φλοιό ψυλλίου. 

Οι  υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες υπόκεινται σε ζύμωση από τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μάζα τους. Έτσι, αυξάνεται κι ο όγκος των κοπράνων. Επίσης, αποτελούν τροφή για τα απαραίτητα για την υγεία μας εντερικά βακτήρια, βοηθούν επομένως στη διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας.  

Οι μη διαλυτές φυτικές ίνες,  οι οποίες δεν διαλύονται στο νερό, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, κατά συνέπεια, μειώνουν τον χρόνο διέλευσης των τροφών  από τον πεπτικό σωλήνα. 

Ο συνδυασμός τους δεν βοηθά απλώς στη μείωση της δυσκοιλιότητας, αλλά συνδέεται και με την πρόληψη του διαβήτη, την καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων και τον έλεγχο του βάρους. 

Προβιοτικά από την Solgar

Ενισχύστε την ισορροπία του οργανισμού

Η Solgar έχει αναπτύξει και διαθέτει μία πλήρη σειρά προβιοτικών σκευασμάτων τα οποία είναι: 100% απαλλαγμένα από γαλακτοκομικά προϊόντα  και λακτόζη, μη αλλεργιογόνα, με βελτιωμένο περίβλημα για ακόμα μεγαλύτερη προστασία των προβιοτικών στο στομάχι και κατάλληλα για Vegans.

Τα προβιοτικά της Solgar, Advanced Acidophilus Plus και Advanced Multi-Billion Dophilus, είναι ο απαραίτητος σύμμαχός του οργανισμού μας στις περιόδους που γίνεται λήψη αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών ή κορτικοειδών, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού!

 

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...