company logo

Είναι η ανάρτηση εξατομικευμένων διαιτολογίων αδυνατίσματος και η προτροπή για γρήγορη απώλεια βάρους μέσα από τα ΜΜΕ, η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας;

Είναι η ανάρτηση εξατομικευμένων διαιτολογίων αδυνατίσματος και η προτροπή για γρήγορη απώλεια βάρους μέσα από τα ΜΜΕ, η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας;

«Χάστε 4 κιλά σε 10 ημέρες»… «Με αυτή τη δίαιτα θα λιώσετε το λίπος»…. «Η απόλυτη δίαιτα για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς»… Είναι γεγονός ότι οι πολλά υποσχόμενοι «εντυπωσιακοί» τίτλοι, οι οποίοι σχεδόν πάντα συνοδεύονται και από «φτωχό» περιεχόμενο, δεν θα πάψουν εύκολα να κραυγάζουν στα ΜΜΕ εκτός και αν οι αρμόδιοι φορείς αποφασίσουν κάποια στιγμή να ξεκινήσουν μια καλά στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης για το τι σημαίνει πραγματικά δίαιτα αδυνατίσματος και γιατί δεν πρέπει να προτείνονται στον γενικό πληθυσμό εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους…

Το diettv ζήτησε τη γνώμη 7 καταξιωμένων διαιτολόγων – διατροφολόγων για το πόσο πραγματικά ωφελεί ή βλάπτει η ανάρτηση εξατομικευμένων διαιτολογίων αδυνατίσματος μέσα από το διαδίκτυο και γενικά τα ΜΜΕ, ειδικά όταν αυτά συνοδεύονται από τίτλους που προτρέπουν για γρήγορη απώλεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Ανδρουλάκη Νίκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αυτό που χρειάζονται τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους είναι να μάθουν να τρώνε σωστά και όχι απλά να κάνουν μια δίαιτα για να χάσουν βάρος. Αν το ζητούμενο ήταν η δίαιτα, αυτή τη στιγμή δεν θα αναφερόμασταν στην παχυσαρκία ως μάστιγα, αφού ο καθένας μπορεί να βρει εύκολα μια δίαιτα στο διαδίκτυο ή σε ένα περιοδικό τύπου lifestyle ή ακόμα και σε ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας. Ειδικά σ’ ότι αφορά το διαδίκτυο, είναι ένα μέσον που, εκτός του ότι ο αναγνώστης μπορεί να λάβει μια δίαιτα εντελώς δωρεάν, προσφέρει ανωνυμία, γεγονός που φαίνεται να ενθαρρύνει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρους τους, να αναζητούν λύσεις μέσα από αυτό, χωρίς να αισθάνονται ότι «εκτίθενται». Ωραία θα σκεφτεί κανείς και πού είναι το κακό;

 Το κακό μ' αυτές τις δίαιτες είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση που είναι επιστημονικά ενυπόγραφες, δεν λαμβάνουν υπόψη τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, το ιατρικό του ιστορικό, τις πραγματικές του ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και την καθημερινή του ρουτίνα. Απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό, είναι δίαιτες one-size-fits-all, μία δίαιτα δηλαδή για όλους. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην ηλικία, το φύλο, το βάρος, τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου και σε καμία περίπτωση δεν εκπαιδεύουν τον διαιτώμενο, στο να αποκτήσει υγιή διατροφική συμπεριφορά. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και αν ο διαιτώμενος χάσει βάρος μ' αυτές τις δίαιτες, μακροπρόθεσμα αυτό το βάρος τείνει να επανακτηθεί αφού το άτομο τελικά δεν έχει καταφέρει να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον, σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τέτοιου είδους δίαιτες «φασόν» αυξάνουν τις πιθανότητες να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Ειδικά όταν πρόκειται για διαιτητικά σχήματα που υπόσχονται μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι το αδυνάτισμα δεν είναι «σπριντ», αλλά ένας «μαραθώνιος». Οποιαδήποτε δίαιτα ενθαρρύνει τη γρήγορη απώλεια βάρους, είναι λάθος από τη βάση της.

Τελικά, ο μόνος λόγος ύπαρξης αυτών των διαιτών, σε περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο κ.τ.λ., είναι επειδή το θέμα «δίαιτα» πουλάει σα ζεστό ψωμί, αυξάνονται οι πωλήσεις των εντύπων, η επισκεψιμότητα σε ένα site ανεβαίνει κατακόρυφα και ο ειδικός που φροντίζει να υπογράφει τη δίαιτα, προβάλλει το όνομά του με πραγματικά μεγάλη ευκολία. Το καλύτερο λοιπόν, που έχει να κάνει κάποιος που θα δει μια τέτοια δίαιτα είναι απλά να την αγνοήσει.

 

Γεωργακάκης Χαράλαμπος

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Δυστυχώς η πίεση και το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, είτε αυτό είναι αναγνωστικό είτε τηλεοπτικό είτε ραδιοφωνικό, για ότι έχει να κάνει με τη λέξη δίαιτα, δελεάζει τα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν τις δίαιτες λαϊκής κατανάλωσης, κατά τρόπο μαζικό. Το πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ εύληπτο από τον απλό ακροατή - αναγνώστη, ο οποίος πολύ εύκολα υποπίπτει στην παγίδα του να πάρει μια έτοιμη και υποτίθεται αποτελεσματική διατροφή, με ανέξοδο φυσικά τρόπο.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λανθασμένη εικόνα και άποψη σε σχέση τόσο με τη χρησιμότητα ενός επιστήμονα διατροφής όπως ο διαιτολόγος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όσο και της εξατομικευμένης προσέγγισης της διατροφής. Παράλληλα, απότομες και μη εξατομικευμένες παρεμβάσεις και μέθοδοι είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Τόσο βραχυπρόθεσμα, καθώς το άτομο που μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία θα εγκαταλείψει πολύ γρήγορα, όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς υποβάλει τον οργανισμό του σε μια έντονη και στρεσογόνο διαδικασία, η οποία "κουράζει" σταδιακά τον οργανισμό του και εξαντλεί τις μεταβολικές του δυνατότητες. Όχι λοιπόν στις εξαντλητικές δίαιτες για όλους. Ναι στην εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς και τρόπου σκέψης απέναντι στο φαγητό, όσο και αν αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

 

Ζήσης Παναγιώτης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc  

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε δει, κυρίως σε lifestyle περιοδικά και portals, συναδέλφους ή μη να προτείνουν διαιτολόγια με τρανταχτούς «πιασάρικους» τίτλους όπως  «χάστε 4-6 κιλά σε λιγότερο από 1 μήνα», «η δίαιτα με τα σίγουρα αποτελέσματα» κ.α. Τίτλοι οι οποίοι πολλές φορές καθορίζονται από τους αρχισυντάκτες των μέσων έτσι ώστε να «πουλήσει» πιο πολύ το άρθρο. Το μερίδιο της ευθύνης που βαραίνει εμάς ως επαγγελματίες διαιτολόγους- διατροφολόγους, είναι φυσικά μεγάλο.  Γιατί όμως δεν πρέπει να γράφουμε τέτοιου είδους άρθρα και πόσο ανεύθυνο είναι από μέρους μας να γράφονται; Μήπως οι άλλοι επαγγελματίες υγείας δεν μας θεωρούν σοβαρούς διαβάζοντας τα άρθρα αυτά; Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές και δεν επιδέχονται απάντησης…

Για να μπαίνουν όμως σε μια σειρά τα πράγματα, υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια που θα έπρεπε να μας αποτρέπουν από το να γράφουμε τέτοιου είδους άρθρα. Πρώτο και κύριο, ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Για το λόγο αυτό, τα διαιτολόγια τα οποία δίνουμε θα πρέπει να είναι εξατομικευμένα και να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς μας. Αφού προηγηθούν οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ηλικία, ύψος, βάρος, λιπομέτρηση, μέτρηση βασικού μεταβολισμού) και υπολογιστεί ο δείκτης μάζας σώματος, το ποσοστό του βάρους που έχει προσληφθεί τα τελευταία χρόνια, αφού εκτιμηθούν και οι προηγούμενες προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν για απώλεια βάρους,  θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται ένα εκτενές ιστορικό υγείας, ένα ιστορικό φαρμάκων και ένα διαιτολογικό ιστορικό που έχει να κάνει με τις προτιμήσεις σε τρόφιμα του ασθενούς, τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων, την αρέσκεια σε κάποια τρόφιμα, το ωράριο κατανάλωσης των γευμάτων, αλλά και ένα ιστορικό φυσικής δραστηριότητας. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η εκτίμηση της ετοιμότητας του ασθενούς έτσι ώστε να αλλάξει πράγματα στη διατροφή του για να χάσει βάρος. Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κινητοποίησή του και να τον ενθαρρύνουμε με επιχειρήματα να περάσει από το στάδιο πριν τη δράση, στο στάδιο της δράσης.  Αλλά και η στοχοθεσία σχετικά με την απώλεια βάρους είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι εφικτοί στόχοι και η εκπλήρωσή τους από τον ασθενή είναι το ζητούμενο (π.χ. σε κάποιον μπορεί να είναι το ζητούμενο να χάσει 4 κιλά σε 1 μήνα, σε κάποιον άλλο  μπορεί ο στόχος που θα του ορίσουμε να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος). Φυσικά όσοι γνωρίσουν καλά το αντικείμενο, ξέρουν ότι το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι μόνο το «χαρτί της δίαιτας». Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι καθοριστικός σε όλη την προσπάθεια κάποιου ανθρώπου για να χάσει βάρος και ο μακροπρόθεσμος στόχος μας θα πρέπει να είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες στον ασθενή μας εφόρου ζωής και να τον εκπαιδεύσουμε για το πώς να τρέφεται σωστά.   Όλα αυτά φαντάζομαι ότι είναι γνωστά σε όλους του επαγγελματίες διαιτολόγους- διατροφολόγους. Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ αντιδεοντολογικό, ασόβαρο και «φθηνό» να προτείνονται μέσω ΜΜΕ εξατομικευμένες δίαιτες στο βωμό της παροδικής δημοσιότητας. Καλό θα είναι να ξανασκεφτούμε τι θα απαντήσουμε όταν από ένα έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο μας ζητηθεί να δώσουμε τέτοιου είδους άρθρο.

 

Καλλή Στέφη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Συχνά η ενημέρωση μέσω portals  και διαφόρων blogs  υγείας σε θέματα που αφορούν σε  διατροφή είναι παραπλανητική. Σε πολλές περιπτώσεις , διάφορα sites δίνουν υποσχέσεις και προτρέπουν προς την γρήγορη απώλεια βάρους.Δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες που έχουν διαθέσιμα στο κοινό προσχεδιασμένα διαιτολόγια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ή μπορεί ορισμένα να χαρακτηριστούν και επικίνδυνα.Οι υποσχέσεις παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο, ωστόσο δεν προσεγγίζουν την πραγματικότητα.

Σχολιάζοντας μία τέτοια τακτική αξίζει να υπενθυμίσουμε σε κάθε αναγνώστη ότι ένα πλάνο διατροφής δεν είναι αποτέλεσμα μίας στιγμιαίας έμπνευσης.Αντιθέτως ο ειδικός επιστήμονας λαμβάνει βασικούς παράγοντες υπόψη( πχ ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, φαρμακευτική αγωγή,  φυσική δραστηριότητα,  διαιτητικές συνήθειες του ατόμου), για να σχεδιάσει ένα διαιτολόγιο στα μέτρα του/της ενδιαφερόμενης.

Οι συνεδρίες είναι αναντικατάστατες δεδομένου ότι κανένα λογισμικό και καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι δυνατό να παίξει το ρόλο του διαιτολόγου ή ενγένει του θεραπευτή.

Επιπλέον το πρόβλημα του περιττού βάρους δεν λύνεται με ένα μαγικό χαρτί που θα καταλήξει για άλλη μία φορά στο συρτάρι.Ούτε με έναν θερμιδομετρητή που θα ανατρέξουμε και θα βρούμε σε άπειρες ιστοσελίδες. Η απώλεια βάρους προϋποθέτει σοβαρή και πολλές φορές επίπονη προσπάθεια. Προϋποθέτει συνεχόμενη κινητοποίηση και δουλειά με τον εαυτό μας.

Ένας από τους κύριους ρόλους του επιστήμονα διαιτολόγου είναι να ακούσει προσεκτικά και να κατανοήσει τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του διαιτώμενου και στη συνέχεια να τον καθοδηγήσει ώστε να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια που προκύπτουν σε μία τέτοια πορεία. Εξάλλου, στόχος δεν είναι μόνο η σωστή απώλεια του περιττών κιλών. Στόχος είναι και η διατήρηση του απολεσθέντος βάρους και η μόνιμη (όσο το δυνατόν) τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και φυσικά η διασφάλιση της υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα καταδικάζει  την τακτική της τυφλής υιοθέτησης εξατομικευμένων διαιτών μέσα από το internet  καθώς με αυτό τον τρόπο διακυβεύεται η δημόσια υγεία.

 

Σουπιός Ιωάννης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Καθημερινά ακούω "έκανα την τάδε δίαιτα που την έκανε η τάδε παρουσιάστρια, το τάδε μοντέλο και ο τάδε γείτονας". Sites και περιοδικά δημοσιεύουν εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής ως λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ως το δρόμο για την αναγέννηση κλπ.

Για να υπάρξει όμως επιτυχία στην διαιτολογική παρακολούθηση και να πετύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ εξατομίκευση και προσωπική επαφή με τον διαιτολόγο - διατροφολόγο.

Είναι λάθος τόσο για εμάς τους ίδιους του διαιτολόγους - διατροφολόγους, να συντάσσουμε εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής για περιοδικά και sites, όσο και για τους αναγνώστες να επαναπαύονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής που βρήκαν σε κάποιο περιοδικό ή site. Ένα λάθος που το έχουμε κάνει αρκετοί και που συνεχίζουν να το κάνουν συνάδελφοι, ένα λάθος που γίνεται πολύ συχνά και από τους αναγνώστες. Είπα έχουμε κάνει διότι και εγώ είχα κάνει αυτό το σφάλμα πριν χρόνια. Είχα συντάξει ένα πρόγραμμα διατροφής για ένα site και η παρουσία ενός ανθρώπου μου έδωσε να καταλάβω το λάθος μου όταν μία μέρα με επισκέφτηκε και ξεκινώντας το ραντεβού, μου είπε "κύριε Γιάννη, βρήκα την τάδε δίαιτα στο internet  από εσένα και μέχρι να έρθω την έκανα". Αφού άρχισα να λαμβάνω το ιστορικό του, κατάλαβα ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος ήταν ανορθόδοξη γι αυτόν τον άνθρωπο. Τότε αντιλήφθηκα το λάθος μου.

Έν κατακλείδι, θέλω να πω ότι είναι λάθος για τον αναγνώστη να προβαίνει στην εφαρμογή ενός προγράμματος που θα βρεί κάπου και αυτό δεν έχει συνταχθεί γι' αυτόν. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις αλλά και ποτέ δεν μπορεί να έχει την ψυχική διάθεση και την καθημερινότητα ενός άλλου, γι αυτό και η προσωπική επαφή με το διαιτολόγο - διατροφολόγο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για μία επιτυχή πορεία. Η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο - διατροφολόγο, θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αλλά να θωρακιστεί και με άρτια διατροφική εκπαίδευση που μπορεί να του παρέχει μόνο ένας διαιτολόγος - διατροφολόγους. Σε ότι αφορά τους συναδέλφους  είναι σημαντικό πριν προχωρήσουν στην σύνταξη ενός προγράμματος διατροφής να ξέρουν που απευθύνονται και βασικά αν θέλουμε επί της ουσίας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και όλων των νοσημάτων που σχετίζονται με αυτή, θα πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό που συμβαίνει και να είμαστε συγκεκριμένοι για να μπορούμε να είμαστε και ουσιαστικοί.

Η διαιτολογική παρακολούθηση όπως και η διατροφική εκπαίδευση των ανθρώπων, αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης και σπουδών των διαιτολόγων - διατροφολόγων και όχι των δημοσιογράφων, ούτε των γυμναστών, ούτε των γεωπόνων, ούτε των γιατρών όπως και άλλων πολλών που δηλώνουν ειδικοί

Η επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας αποτελεί μία μαγεία γιατί είναι άμεση συνδεδεμένη με την φύση, την καθημερινότητα, την υγεία και την ψυχολογία ενός ανθρώπου και πραγματικά αξίζει περισσότερο σεβασμό.

 

Δρ. Τσαλουχίδου Σοφία

Διαιτολόγος – διατροφολόγος Ph.D.

Πληκτρολογώντας κανείς στο διαδίκτυο ꞌꞌγρήγορη απώλεια βάρουςꞌꞌ θα βρει πάνω απο 250.000 αποτελέσματα. Χιλιάδες διαδικτυακά προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους αλλά και μέσα από έντυπα ειδικών επιστημόνων της διαιτολογίας υπόσχονται και προτρέπουν την γρήγορη απώλεια βάρους και δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο εντυπώσεις και περαιτέρω προβλήματα.

Στο βωμό της αναζήτησης του εύκολου χρήματος και του εντυπωσιασμού, εκμεταλλεύονται τη θέληση του ατόμου, που για διαφόρους λόγους θέλει να χάσει βάρος, υποτιμώντας έτσι την νοημοσύνη του. Του υπόσχονται για παράδειγμα 4 κιλά σε 10 ημέρες..! Εδω και χρόνια είναι γνωστό σχεδόν σε όλους μας, πως η εφικτή και χωρίς επιβαρύνσεις για τον οργανισμό απώλεια βάρους είναι περίπου το ½ έως 1kg την εβδομάδα (συγκεκριμένα στις 10 ημέρες). Η προσπάθεια απώλειας βάρους δεν πρέπει να αποτελεί υπόθεση αγώνα δρόμου ταχύτητας. Ταυτόχρονα μια δίαιτα προς όλους, που δεν είναι εξατομικευμένη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιλέγουμε δίαιτα απώλειας βάρους που να απευθύνεται σε όλους, να έχει δε και τα ίδια αποτελέσματα..!! Μια διατροφή υψηλή σε περιεκτικότητα φυτικών ινών για παράδειγμα, όσο ευεργετική μπορεί να είναι για κάποιον, τόσο αναποτελεσματική και επώδυνη μπορεί να αποβεί για κάποιον άλλον. Για παράδειγμα σε πιθανή νόσο του Crohn απαιτείται πολλές φορές δίαιτα χαμηλού υπολείμματος, δηλαδή δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες. Ας σκεφτούμε λοιπόν πριν την οποιαδήποτε δίαιτα: Όταν αρρωσταίνουμε ο θεράπων γιατρός συστήνει σε όλους μας το ίδιο φάρμακο; γιατί λοιπόν να συστήνει σε όλους την ίδια δίαιτα ο διαιτολόγος;

Η προσπάθεια της γρήγορης και απευθυνόμενης προς όλους απώλειας βάρους φαντάζει ακόμη πιο αστεία όταν στις μέρες μας η επιστήμη της Διατροφογενετικής (επιστήμη που μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων μας και της διατροφής) έχει προχωρήσει με πολύ πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η διατροφή αποτελεί μια εξατομικευμένη υπόθεση που έχει φτάσει σε γονιδιακό πλέον επίπεδο. Ας μην αφήσουμε λοιπόν όλους αυτούς που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν προτείνοντας παραπλανητικά για όλους την ίδια δίαιτα και να διαστρεβλώσουν για μια ακόμη φορά την επιστήμη της Διαιτολογίας. Η σωστή ενημέρωση αποτελεί τη βάση προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να απορρίψει ꞌꞌειδικούςꞌꞌ που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

 

Χρύσου Γιάννης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας και γενικότερα του αυξημένου βάρους, έχει αποτελέσει μείζον ζήτημα των καιρών μας. Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την υγεία υπέρβαρων ατόμων, όσο και η επιβάρυνση της ψυχικής τους κατάστασης είναι αναμφισβήτητη. Παράλληλα, η συνεχής προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχει καταστήσει τα άτομα αυτά ευάλωτα σε τακτικές κερδοσκόπων που ισχυρίζονται ότι μπορούν να προσφέρουν την εύκολη λύση. Διάφορα κέντρα αδυνατίσματος, επικίνδυνα ή αναποτελεσματικά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, ήταν μόνο μερικές από τις τακτικές που επιβάρυναν την υγεία των καταναλωτών, ενώ παράλληλα άδειασαν τις τσέπες τους. Χρειάστηκε να περάσει περίπου μία δεκαετία για να ενημερωθεί το κοινό και να σταματήσει να πιστεύει στις εύκολες και προσωρινές λύσεις.

Σήμερα παρακολουθούμε μία νέα μορφή του προβλήματος να αναπτύσσεται. Διακτυακοί ιστότοποι που στοχεύουν στην αύξηση της κίνησης και προσπαθώντας να προσελκύσουν νέους αναγνώστες, προσφέρουν δίαιτες – συχνά ενυπόγραφες από «ειδικούς»-  που υπόσχονται ότι θα φέρουν την λύση στο πρόβλημα του αυξημένου βάρους. Συνήθως, παρουσιάζουν προγράμματα διατροφής που είναι ιδιαίτερα περιοριστικά. Η ακολουθία τους είναι πιθανό να προσφέρουν προσωρινή απώλεια βάρους. Η εμπειρία μας όμως, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το βάρος αυτό επαναπροσλαμβάνεται, αφού η προσπάθεια δεν συμπεριλαμβάνει την αξιολόγηση των υπαρχουσών διατροφικών συνηθειών και την βηματική βελτίωση τους (που είναι και η μόνη τακτική που μπορεί να συμβάλλει στην μόνιμη απώλεια βάρους). Επιπλέον, άλλος ένας κίνδυνος που προκύπτει, αφορά άτομα με προβλήματα υγείας, που μπορεί να επιδεινωθούν ραγδαία με την χρήση ενός ακατάλληλου προγράμματος διατροφής, όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η οστεοπόρωση κ.α.. Τέλος, η χρήση περιοριστικών, ακατάλληλων και μη εξατομικευμένων σχημάτων διατροφής μπορεί να επηρεάσει έντονα την ψυχική κατάσταση και την λειτουργία του νευρικού συστήματος δυσχεραίνοντας την κοινωνική, την προσωπική και επαγγελματική ζωή του κάθε ατόμου.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, πρέπει να καταδικάζουμε τακτικές που δεν εξατομικεύονται και δεν είναι στοχευμένες στην απώλεια βάρους ως μέρος μιας ολιστικής ανάταξης του ατόμου. Ας μην χρειαστεί άλλη μία δεκαετία για να αντιληφθούμε ότι έχουμε πάρει «λάθος δρόμο». 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...