company logo

Είναι τα έντομα πιο θρεπτικά από το κρέας;

Είναι τα έντομα  πιο θρεπτικά από το κρέας;

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Η κατανάλωση  εντόμων αν και είναι συχνό φαινόμενο σε πολλές χώρες, θεωρείται παράξενη συνήθεια για τις Δυτικές κοινωνίες.  

Το 2013 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε μια έκθεση με τίτλο «Βρώσιμα έντομα: Μελλοντικές προοπτικές για τα τρόφιμα και την ασφάλεια τους  το 2013». Η έκθεση εκτιμά ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι περιλαμβάνουν ήδη τα έντομα στη διατροφή τους ενώ 1.900 είδη εντόμων καταναλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έντομα που καταναλώνονται συνήθως είναι τα σκαθάρια (31%), οι κάμπιες (18%) και τα υμενόπτερα (μέλισσες, σφήκες και μυρμήγκια)- 14%.

Μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δις. με αποτέλεσμα η τρέχουσα παραγωγή τροφίμων να πρέπει να διπλασιαστεί. Ήδη περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (πάνω από 13% του συνολικού πληθυσμού της γης) υποφέρει από την  πείνα. Οι ωκεανοί υπεραλιεύονται ενώ  η κλιματική αλλαγή μειώνει το  γλυκό νερό και τη καλλιεργήσιμη γη.

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση εντόμων  συζητιέται  όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι ήδη γνωστό ότι τα έντομα είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου. Το διατροφικό προφίλ των εντόμων όμως δεν έχει μελετηθεί σε βάθος.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry ερευνά αν η κατανάλωση εντόμων θα μπορούσε να καλύψει τις ίδιες διατροφικές ανάγκες που καλύπτει το βόειο κρέας. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ningbo της  Κίνας και το Kings College του Λονδίνου  με επικεφαλής τον Yemisi Latunde ανέλυσαν τα διατροφικά προφίλ τεσσάρων εντόμων  (γρύλοι, ακρίδες και 2 είδη σκουληκιών). Αξιολόγησαν τη περιεκτικότητα τους σε ανόργανα άλατα και επίσης υπολόγισαν την απορροφήσιμη ποσότητα των συστατικών χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ανθρώπινης πέψης. Συγκεκριμένα υπολόγισαν τα επίπεδα ασβεστίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Τα τριζόνια περιείχαν τη μεγαλύτερη διαθέσιμη ποσότητα σιδήρου υπερβαίνοντας ακόμη και το βόειο κρέας. Ο γρύλος και το βόειο κρέας είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου. Επιπλέον η ομάδα διαπίστωσε ότι ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο από τα τριζόνια, τις ακρίδες και τα σκουλήκια ήταν πιο άμεσα διαθέσιμα για απορρόφηση από ότι είναι τα ίδια θρεπτικά συστατικά στο βόειο κρέας.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα: "Τα έντομα θα μπορούσαν  να είναι άριστες  πηγές βιοδιαθέσιμου σιδήρου και μια εναλλακτική λύση για την αύξηση της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών στη διατροφή των ανθρώπων". Με λίγα λόγια τα έντομα είναι σε θέση να παρέχουν ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών της ανθρωπότητας με χαμηλότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...