company logo

Επί του πιεστηρίου : Νέα μελέτη για την αντικαρκινική δράση της σόγιας

Επί του πιεστηρίου : Νέα μελέτη για την αντικαρκινική δράση της σόγιας

Η πρώτη μελέτη που αναφέρεται στην αντικαρκινική δράση των πρωτεϊνων που βρίσκονται στη σόγια των φασολιών δημοσιεύτηκε από το Διεθνές Ερευνητικό κέντρο τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων μειώθηκε σημαντικά γαι τις ακόλουθες μορφές καρκίνου: εντέρου (κόλον), πνεύμονα και συκώτι.

Η σόγια από τα φασόλια είναι ένα βιολογικό προϊόν που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών της σε λάδι. Το προϊόν που παίρνουμε είναι πλούσιο σε πρωτεϊνη, σε αναλογία αντιστοιχεί περίπου στο 40% των διαθρεπτικών συστατικών του καρπού. Επίσης, η περιεκτικότητα σε ολεϊκά οξέα καθορίζεται από την ποικιλία της σοδειάς. Τα ολεϊκά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των μονοακόρεστων λιπαρών και ως γνωστόν προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκε εάν η σόγια θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά του καρκίνου. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ποικιλίες φασολιών σόγιας, οι οποίες ήταν υψηλές σε ολεϊκό οξύ και πρωτεϊνες. Οι ερευνητές προσπάθησαν να καταγράψουν τη βιοδιαθεσιμότητα μεταξύ των πεπτιδίων που υπάρχουν στη σόγια και ποικίλων μορφών ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πεπτίδια της σόγιας ανέστειλλαν  κατά 73% την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του εντέρου, 70% τα καρκινικά κύτταρα στο συκώτι και 68% στον πνεύμονα.

Συμπερασματικά, επιλεγμένες ποικιλίες φασολιών σόγιας που περιέχουν υψηλά ολεϊκα οξέα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν διατροφο-φαρμακευτική δράση καθώς φάνηκε να μειώνουν την ανάπτυξη ποικίλων μορφών καρκινικών κυττάρων.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...