company logo

Φυτικές ίνες για βέλτιστο γήρας!

Φυτικές ίνες για βέλτιστο γήρας!

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Έρευνα που διεξήχθη στο Westmead Institute της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology εξετάζει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και της γήρανσης.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά και είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της υγιεινής διατροφής. Δυο από τις πιο γνωστές ομάδες φυτικών ινών είναι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μέσω της μείωσης της χοληστερόλης που πετυχαίνουν. Πλούσιες πηγές διαλυτών ινών είναι η  βρώμη, το κριθάρι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, οι φακές, και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες φαίνεται να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από το έντερο και βρίσκονται στο σιτάρι, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο Καθηγητής Gopinath και οι συνεργάτες του όρισαν την «επιτυχή» γήρανση ως την απουσία αναπηρίας, καταθλιπτικών συμπτωμάτων, γνωστικής εξασθένησης, αναπνευστικών προβλημάτων και χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με την έρευνα συλλέχτηκαν στοιχεία από 1.609 ενήλικες ηλικίας 49 ετών και άνω, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν καμία μορφή καρκίνου, ή στεφανιαία νόσο, ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Μετά το πέρας των 10 ετών το 15,5% των συμμετεχόντων κατάφερε να φθάσει σε αυτό που οι ερευνητές όρισαν ως «επιτυχή» γήρανση.

Από όλους τους διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες είχαν τον πιο σημαντικό ρόλο για να επιτευχθεί βέλτιστο γήρας. Ο καθηγητής Gopinath σημειώνει: "Ουσιαστικά, βρήκαμε ότι εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητές να ακολουθούν μια υγιεινή ζωή και να έχουν μακροζωία σε διάστημα 10 ετών. Δηλαδή, ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από υπέρταση, διαβήτη, άνοια,  κατάθλιψη και λειτουργική ανικανότητα".

Η ερευνητική ομάδα συμπληρώνει ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θα πρέπει να παρακινήσουν και άλλους ερευνητές, έτσι ώστε να διεξαχθούν μελέτες σε διαφορετικές ομάδες, να ελεγχθούν οι πιθανές παρόμοιες συνδέσεις και να ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σύνδεση αυτή.

Τελευταία άρθρα

Ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το προϊόν chocoslim
Ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το προϊόν chocoslim

Ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το προϊόν chocoslim

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο μεταβολισμός και το παράδοξο
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο μεταβολισμός και το παράδοξο

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες...

Κορεσμένα λιπαρά: ένας σύγχρονος «Δούρειος Ίππος»
Κορεσμένα λιπαρά: ένας σύγχρονος «Δούρειος Ίππος»

Οι καρδιακές ασθένειες αποτελούν το πρώτο αίτιο θανάτου στον Δυτικό κόσμο...