company logo

Γιατί οι γυναίκες χορτοφάγοι δεν εμφανίζουν τόσο συχνά γυναικείους τύπους καρκίνου;

Γιατί οι γυναίκες χορτοφάγοι δεν εμφανίζουν τόσο συχνά γυναικείους τύπους καρκίνου;

Ο καρκίνος του τραχήλου θεωρείται πλέον μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Παλαιοτέρα υπήρχαν απλά υποψίες, τώρα όμως έχουμε αποδείξεις ότι σχεδόν όλες οι μορφές καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό ανθρώπινου θηλώματος, ο οποίος προκαλεί επίσης καρκίνο του πέους, του κόλπου, του αιδοίου και του λαιμού. Ο HPV θεωρείται αναγκαίος, αλλά όχι ικανός για την αιτία του καρκίνου.

Μελέτη έδειξε ότι καθώς οι περισσότερες γυναίκες μολύνονται από τον HPV, οι περισσότερες δεν εμφανίζουν καρκίνο στον τράχηλο επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τον ιό. Μέσα σε ένα χρόνο, το 70% των γυναικών που μολύνθηκαν από τον HPV, κατάφεραν να καθαρίσουν τη μόλυνση, ενώ το 90% το κατάφεραν μέσα σε δύο χρόνια, πριν ο ιός προκαλέσει καρκίνο.

Θα μπορούσαν οι γυναίκες με ιδιαίτερα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσουν τον ιό ακόμη πιο γρήγορα; Η απάντηση μπορεί να είναι πίσω από μια νέα μελέτη που αποκάλυψε ότι οι γυναίκες χορτοφάγοι είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό HPV. Αυτή είναι μία από τις πολλές μελέτες που αναφέρουν χαμηλότερο κίνδυνο της λοίμωξης HPV μεταξύ εκείνων που κάνουν μία διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία.

Οι ερευνητές μελέτησαν περιπτώσεις γυναικών που είχαν μολυνθεί από τον HPV και τους έκαναν εξετάσεις μετά από τρεις και εννιά μήνες, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την διατροφή τους. Βρήκαν λοιπόν, ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά φάνηκε να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον HPV κατά 50%, διπλασιάζοντας την πιθανότητα εκκαθάρισης αυτής της μόλυνσης που δυνητικά προκαλεί καρκίνο. Και όταν λέμε ότι κατανάλωναν «περισσότερα λαχανικά», αυτό σημαίνει δύο ή περισσότερες μερίδες την ημέρα. Κάποια αντιοξειδωτικά φαίνεται να καταστέλλουν την ενεργοποίηση των κρίσιμων τμημάτων του DNA του ιού. Ίσως γι 'αυτό, οι αλοιφές πράσινου τσαγιού για κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ( που προκαλούνται επίσης από τον ιό HPV), φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικές στον καθαρισμό τους.

Όσον αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη (που βρέθηκε στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και το λυκοπένιο (η κόκκινη χρωστική στις ντομάτες) μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, μειώνοντας έτσι την επιμονή και την εξέλιξη της νόσου. Η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του HPV, κάτι το οποίο βοηθάει να εξηγηθεί γιατί μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά όλων των γυναικείων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...