company logo

Γιατί τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής δεν είναι πάντα ασφαλή

Γιατί τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής δεν είναι πάντα ασφαλή

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

 

Έρευνα από το Marketplace αποκαλύπτει ότι δημοφιλή συμπληρώματα απώλειας βάρους που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σχετίζονται με την εμφάνιση  ηπατικής ανεπάρκειας σε περισσότερες από 60 τεκμηριωμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Τουλάχιστον δύο θάνατοι έχουν συνδεθεί με τη λήψη των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων.

Ο γαστρεντερολόγος και συγγραφέας κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και την ηπατική βλάβη, Δρ. Herbert Bonkovsky, επισημαίνει "Ο κίνδυνος είναι πραγματικός", "οι άνθρωποι δεν πρέπει να τα θεωρούν ασφαλή μόνο και μόνο επειδή διατίθενται στο εμπόριο ως φυσικά προϊόντα".

Στα ράφια του φαρμακείου υπάρχουν πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους που περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και υπόσχονται να ενισχύσουν τον μεταβολισμό και να  προάγουν την οξείδωση των λιπών.

Η Jocelyn Stewart, κόρη της Joyce Boudreau-Hearn που απεβίωσε από ηπατική ανεπάρκεια το 2010, αναφέρει ότι η μητέρα της ήταν υγιής πριν αρχίσει να παίρνει συμπλήρωμα απώλειας βάρους που περιείχε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

Το πράσινο τσάι περιέχει ένα είδος αντιοξειδωτικών, τις κατεχίνες. Τα συμπυκνωμένα  εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις κατεχινών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το ήπαρ.

Η σύνδεση μεταξύ του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού και της ηπατικής βλάβης έχει γίνει γνωστή εδώ και χρόνια. Το 2003, η Γαλλία και η Ισπανία απαγόρευσε ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού που ονομάζεται Exolise μετά τη σύνδεση του με την ηπατική ανεπάρκεια. Σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα περισσότερα φυσικά προϊόντα υγείας δεν απαιτούν κλινικές δοκιμές για να δείξουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Εκτός από τις επιβλαβής παρενέργειες που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, υπάρχει και έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα αυτά είναι αποτελεσματικά. Πιο συγκεκριμένα, ο επιδημιολόγος Jason Busse σε έρευνα του δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού συμβάλλει πραγματικά στην απώλεια βάρους.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για τον Δρ Sean Wharton, ιατρικό διευθυντή κλινικών απώλειας βάρους, ο οποίος αναφέρει ότι: "Όταν είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν θεραπείες, τότε τα φαρμακεία γεμίζουν με εικονικά φάρμακα που προσφέρουν ψεύτικες ελπίδες στους καταναλωτές ".

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...