company logo

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία που δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι επιβλαβή για την υγεία.

Η βιταμίνη D ως επί το πλείστον συντίθεται όταν το σώμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι διαιτητικές πηγές από μόνες τους δεν παρέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης.

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να διατηρήσει τα επιθυμητά επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων. Τα χαμηλά επίπεδα έχουν συσχετιστεί με ποικίλα προβλήματα υγείας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των οστών (ραχίτιδα). Οι συγκεντρώσεις της έχουν την τάση να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας έτσι στην οστεοπόρωση, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Τα χαμηλά επίπεδα της έχουν συνδεθεί επίσης με τη γνωστική εξασθένηση, τη καρδιαγγειακή νόσο, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των ανθρώπων με περιορισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό περιλαμβάνει πληθυσμούς από βόρειες περιοχές όπου οι μέρες του χειμώνα είναι μικρές σε διάρκεια  και εκείνους που ζουν σε θερμά κλίματα καθώς είναι πιο δύσκολο να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι εκείνοι  που χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό SPF, εκείνοι που καλύπτουν όλο το σώμα τους με ρούχα για πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους και όσοι αποφεύγουν τον ήλιο για να διατηρήσουν ένα μαλακό δέρμα. Οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα είναι επίσης επιρρεπείς στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται στη χώρα μας, παρόλο την ηλιοφάνεια, υπάρχει τεράστια έλλειψη βιταμίνης D.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημείωσαν ότι μεταξύ το 2002-2006 το 8% του πληθυσμού ηλικίας 1 έτους και άνω ήταν σε κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, 24% ήταν σε κίνδυνο έλλειψης ενώ μόνο το 17% είχε επιθυμητά επίπεδα.

Περίπου το 2,4% των ανδρών και των γυναικών στις ΗΠΑ αναμένεται να αναπτύξουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ευθύνεται για το 4,6% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου και είναι υπεύθυνη για το 2,8% των θανάτων από καρκίνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick και του Coventry στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής την Δρ. Rosemary Bland, ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πώς η σύνθεση της βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη D μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Διεξάχθηκε μια συστηματική ανασκόπηση επτά μελετών για να διερευνηθεί  η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανά μελέτη κυμαινόταν από 112 έως 1.125. Μερικές από τις μελέτες υπολόγισαν τα επίπεδα της βιταμίνης D πριν από τη διάγνωση, ορισμένες κατά τη διάρκεια και κάποιες στο στάδιο παρακολούθησης.

Πέντε από τις επτά μελέτες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξάνεται όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά. Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίστηκαν επίσης με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τα κύτταρα που βρίσκονται την ουροδόχο κύστη, γνωστά και ως μεταβατικά επιθηλιακά κύτταρα. Βρήκαν ότι αυτά τα κύτταρα μπορεί να ενεργοποιηθούν και να ανταποκριθούν στη βιταμίνη D, συνθέτοντας αρκετή βιταμίνη D για να προκληθεί μια τοπική ανοσοαπόκριση. Με την αναγνώριση ανωμαλιών στα κύτταρα πριν αναπτυχθούν περαιτέρω, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για να ελέγξουν αυτή τη συσχέτιση. Αν όμως ο κίνδυνος του καρκίνου της ουροδόχου κύστης συσχετίζεται όντως με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D τότε η  χορήγηση συμπληρωμάτων θα μπορούσε να είναι ένα ασφαλές και οικονομικό μέσο πρόληψης.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...