company logo

H «αόρατη» έλλειψη μαγνησίου απειλή για την υγεία μας. Ερωτηματολόγιο ελέγχου έλλειψης μαγνησίου!

H «αόρατη» έλλειψη μαγνησίου απειλή για την υγεία μας. Ερωτηματολόγιο ελέγχου έλλειψης μαγνησίου!

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. Ph.D.cand

Το μαγνήσιο, το σημαντικότερο ίσως μεταλλικό στοιχείο για την ανθρώπινη βιοχημεία, ενεργοποιεί περισσότερα από 320 ένζυμα.

Μέσα από αυτή του τη δράση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα χοληστερόλης, στην αρτηριακή πίεση, στο σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και σε διάφορες μυοσκελετικές και νευρολογικές παθήσεις.

Στη σημερινή εποχή και στις Δυτικές κυρίως κοινωνίες (ή στις χώρες με ανάλογη διατροφική κουλτούρα και τρόπο διαβίωσης), η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί συχνό φαινόμενο και οι λόγοι είναι πολλοί:

-Οι σύγχρονοι τρόποι καλλιέργειας των γεωργικών προϊόντων οδηγούν στη παραγωγή τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

-Τα συντηρητικά στα τρόφιμα, η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, ανθρακούχων αναψυκτικών και αλκοόλ, αποτελούν παράγοντες με σημαντική επίπτωση στις «αποθήκες» μαγνησίου του οργανισμού μας

-Το διαρκές στρες και η συνεπαγόμενη επίπτωση του στα επίπεδα κορτιζόλης του οργανισμού αυξάνουν τις απαιτήσεις σε μαγνήσιο

-Πολλά φάρμακα οδηγούν το σώμα μας σε μεγάλη αποβολή μαγνησίου

-Διάφορες παθήσεις (πχ διαβήτης) αυξάνουν τις απαιτήσεις σε μαγνήσιο

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου ως αποτέλεσμα της «πλύσης» εγκεφάλου για τη χρησιμότητα τους στην οστεοπόρωση, οδηγεί συχνά τον ανθρώπινο οργανισμό σε σοβαρή ανισορροπία μεταξύ ασβεστίου και μαγνησίου, κατάσταση με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα στη προσπάθεια καθορισμού των εξατομικευμένων αναγκών ενός οργανισμού σε μαγνήσιο, αποτελεί το γεγονός ότι ο κλασικός έλεγχος στο αίμα που γίνεται στη χώρα μας για το μαγνήσιο, η εξέταση «μαγνήσιο ορού», δεν μπορεί να μας δώσει μια αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης του οργανισμού…

Και αυτό διότι μόλις το 1% του μαγνησίου του οργανισμού βρίσκεται στο αίμα και στο εξωκυττάριο υγρό!

Η κλινική λοιπόν χρησιμότητα της εξέτασης είναι για την εκτίμηση της υπομαγνησιαιμίας ή της υπερμαγνησιαιμίας και όχι για να πιστοποιήσει αν πράγματι κάποιος έχει φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό του. Πολύ απλά δηλαδή μπορεί κάποιος να εμφανίζει στην εξέταση φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου, όμως στην πραγματικότητα να έχει έλλειψη, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στη συγκεκριμένη εξέταση αίματος. Σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στη σημερινή εποχή υπο συνθήκες έντονου στρες και μη ισορροπημένης διατροφής αν και εμφανίζουν «φυσιολογικές» εξετάσεις μαγνησίου έχουν έλλειψη και αυτό φάνηκε όταν εξετάσθηκαν με την εξέταση ιονισμένου μαγνησίου. Η συγκεκριμένη εξέταση αναπτύχθηκε και πρωτοεφαρμόστηκε στο State University του New York Downstate medical Center.

Οι επιστημονικές μελέτες στις οποίες έχει αξιοποιηθεί η εν λόγω εξέταση είναι πολλές και επιβεβαιώνουν τη σημαντική έλλειψη μαγνησίου, καθορίζοντας την ως «αόρατη» απειλή στη σημερινή εποχή.

Όμως δυστυχώς πέρα από τις επιστημονικές μελέτες, η εξέταση «ιονισμένο μαγνήσιο» δεν εφαρμόζεται ευρέως (ακόμη) στα εργαστήρια που θα επισκεφθεί κάποιος για τις κλασικές εξετάσεις αίματος του…

Υπό αυτό το πρίσμα παραθέτουμε ένα χρήσιμο τεστ με τη μορφή του ερωτηματολογίου, το οποίο μπορεί να δώσει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης του οργανισμού σας ως προς την επάρκεια ή μη αυτού του πολύτιμου μεταλλικού στοιχείου:

  1. Νιώθετε τους μύες του αυχένα και της πλάτης συχνά να «πιάνονται» ή να πονάνε;
  2. Παίρνετε συχνά φάρμακα για το στομάχι σας όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (πχ. ομεπραζόλη  -  losec) ;
  3. Ξυπνάτε κάποιες φορές την νύχτα από επίπονες κράμπες στις γάμπες;
  4. «Παίζει» συχνά το μάτι σας ή έχετε νευρικές – μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο;
  5. Πίνετε περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα αλκοόλ;
  6. Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους και ημικρανίες ;
  7. Παίρνετε τακτικά διουρητικά;
  8. Έχετε κάποιες φορές ταχυκαρδία ή αρρυθμία στους χτύπους της καρδιάς, ενώ δεν πάσχετε από κάποιο καρδιακό νόσημα;
  9. Νιώθετε αεικινησία, υπερδραστηριότητα και κάνετε αγχωτικές κινήσεις ενώ παράλληλα έχετε έλλειψη συγκέντρωσης;
  10. Παίρνετε τακτικά συμπληρώματα ασβεστίου που δεν εμπεριέχουν μαγνήσιο; 

Αν απαντήσατε ΝΑΙ σε περισσότερες από 5 ερωτήσεις είναι πιθανό να έχετε έλλειψη μαγνησίου. Προσοχή:  κάποια από τα συμπτώματα που περιγράφονται πιο πάνω συνδέονται και με παθολογικές καταστάσεις (πχ υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα) συνεπώς επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον κλινικό διαιτολόγο σας για την πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης!

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...