company logo

Η βιταμίνη D αυξάνει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού

Η βιταμίνη D αυξάνει την επιβίωση των  ασθενών με καρκίνο του μαστού

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

 

Σε προηγούμενες μελέτες, ο Cedric F. Garland, καθηγητής στο Τμήμα Οικογενειακής και Προληπτικής Ιατρικής, έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Ο Garland και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν  μια στατιστική ανάλυση που περιλάμβανε πέντε μελέτες σχετικά με τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D που σημειώνονταν τη στιγμή της διάγνωσης και κατά την παρακολούθηση των ασθενών για εννέα χρόνια. Συνολικά οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν περιλάμβαναν 4.443 ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

«Οι μεταβολίτες της βιταμίνης D ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων καθώς μεταβάλλονται σε μια πρωτεΐνη που εμποδίζει την κυτταρική διαίρεση. Όσο οι υποδοχείς της βιταμίνης D είναι παρόντες τότε η ανάπτυξη του όγκου εμποδίζεται, ενώ χάνονται μόνο όταν ένας όγκος βρίσκεται σε  προχωρημένο στάδιο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D επιβιώνουν καλύτερα», δήλωσε ο Garland. «Η μελέτη προτείνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία έναντι του καρκίνου του μαστού», αναφέρει ο συν-συγγραφέας Heather Hofflich, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής.

Ο Garland ήθελε να  επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες που θα πραγματοποιούνταν, αλλά οι γιατροί θεώρησαν την συμπλήρωση βιταμίνης D απαραίτητη για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε για περαιτέρω μελέτες, δεδομένου ότι η δόση της βιταμίνης D που απαιτείται για την επίτευξη επιπέδων άνω των 30 ng/ml  έχει ήδη καθιερωθεί», συμπλήρωσε ο Garland.

Σε μια μετα-ανάλυση του 2011 από τον Garland και τους συνεργάτες του εκτιμάται ότι όταν τα επίπεδα βρίσκονται στα 50 ng / ml στον ορό τότε αυτό σχετίζεται με 50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Παρότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές στην απορρόφηση, σε γενικές γραμμές όσοι καταναλώνουν 4.000 διεθνείς μονάδες (IU) ανά ημέρα της βιταμίνης D από συμπληρώματα τότε μπορούν να δουν τα επίπεδα τους να φτάνουν τα 50 ng / ml. Πριν όμως από οποιαδήποτε συμπλήρωση  της βιταμίνης πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να αξιολογηθούν τα επίπεδα των ασθενών.

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...