company logo

Η βιταμίνη D, προστάτης στο καρκίνο

Η βιταμίνη D, προστάτης στο καρκίνο

Μαρία Ι. Ρίτσου 

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η βιταμίνη D είναι μια σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό καθώς σχετίζεται άμεσα με την απορρόφηση ασβεστίου και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος. Τη βιταμίνη D κυρίως την συνθέτει ο οργανισμός μας με την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τη λαμβάνουμε και από την διατροφή μας σε αρκετά μικρότερο ποσοστό. Τα τελευταία χρόνια  έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες οι οποίες πιθανολογούν ότι η βιταμίνη D προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε περιλάμβανε όλους τους τύπους καρκίνου εκτός του καρκίνου του δέρματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας Cedric Garland, μαζί με τον αδερφό του είχαν ήδη πραγματοποιήσει κάποιες έρευνες οι οποίες συσχέτιζαν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης. Ο Garland στην παρούσα έρευνα θέλησε να προσδιορίσει τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα για προστασία από τον καρκίνο. Ανέλυσε λοιπόν τα αποτελέσματα από δύο προηγούμενες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί σε γυναίκες (μία τυχαιοποιημένη με 1196 γυναίκες και μία με προοπτική, με 1135 γυναίκες). Ο τρόπος για να μετρηθεί η ποσότητα βιταμίνης D είναι μέσω του δείκτη της 25-υδροξυβιταμίνης D. Ο μέσος όρος λοιπόν της 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα για την πρώτη έρευνα του ήταν 30 ng/ml, ενώ για την δεύτερη 48 ng/ml. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν 1.020 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα-χρόνια στην πρώτη ομάδα (τυχαιοποιημένη) και 772 ανά 10.000 άτομα χρόνια στη δεύτερη ομάδα (προοπτική μελέτη).

Τα αποτελέσματα οδηγούν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με συγκεντρώσεις 40 ng /ml 25-OH D ή και μεγαλύτερες είχαν κατά 67% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με εκείνες που είχαν από 20 ng/ml και κάτω. Ο Garland λοιπόν ισχυρίζεται ότι ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι τουλάχιστον 40ng/ml και μάλιστα ότι τα οφέλη της βιταμίνης αυξάνονται όσο αυξάνεται και η τιμή αυτή.

Συμπερασματικά η βιταμίνη D πέραν των ευεργετικών δράσεων που γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου. Επομένως συστήνεται η λογική έκθεση στον ήλιο, αλλά και η κάλυψη των αναγκών (μέσω σκευάσματος) για τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...