company logo

Η δίαιτα vegan είναι φιλική προς τον πλανήτη

Η δίαιτα vegan είναι φιλική προς τον πλανήτη

Μια ομοσπονδιακή επιτροπή που βοηθά στην έκδοση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών συνιστά τους Αμερικάνους να καταναλώνουν λιγότερο κρέας, καθώς έτσι θα ωφελήσουν το περιβάλλον, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή από ομάδες του κλάδου που εκπροσωπεί προμηθευτές βοδινού, χοιρινού κρέατος και πουλερικών.

Η συμβουλευτική επιτροπή που δημιουργήθηκε το 1983, αποφάσισε για πρώτη φορά φέτος να συμπεριλιφθεί ο παράγοντας της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις συστάσεις της. Η διαπίστωση είναι ότι μια διατροφή χαμηλή σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι όχι μόνο πιο υγιεινή αλλά έχει και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η βιομηχανία κρέατος υποστηρίζει ότι η συμβουλευτική επιτροπή δεν έχει ούτε την εξουσία ούτε την γνώση για να κάνει μια τέτοια διαπίστωση.

Πιο συγκεκριμένα η Kristina Μπατς, εκτελεστική διευθύντρια των νομοθετικών υποθέσεων για το βοδινό κρέας, δήλωσε: "Όταν μιλάμε για τις διατροφικές οδηγίες δεν είναι κατάλληλο να παρεμβαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή καθώς η δουλειά της είναι να αξιολογεί την θρεπτική αξία των τροφίμων».

Το βορειοαμερικάνικο ινστιτούτο κρέατος (ΝΑΜΙ) συμφωνεί, λέγοντας ότι η βιωσιμότητα είναι ένα πολύπλοκο θέμα  και καλύτερα είναι να αφεθεί σε έναν οργανισμό που ειδικεύεται στο περιβάλλον.

Αλλά ακόμη και ο Tom Vilsack, γραμματέας Γεωργίας δήλωσε στο The Wall Street Journal: «Διάβασα το πραγματικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο δουλειά μας είναι τελικά η διατύπωση διαιτητικών κατευθυντήριων γραμμών. Νομίζω ότι είναι ευθύνη μου να ακολουθήσω το νόμο. "

Όμως, η Μπάρμπαρα Millen, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής και καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δήλωσε ότι ο καθορισμός του συγκεκριμένου πεδίου βρίσκεται μέσα στις αρμοδιότητες της επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: "Επειδή εμείς ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς να καταναλώνουν περισσότερα θαλασσινά, θεωρήσαμε υποχρέωση μας να εξετάσουμε και τη βιωσιμότητα του εν λόγω ζητήματος."

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς σχετικά με την έλλειψη γνώσης, η Millen αναφέρει ότι η επιτροπή είχε συμπεριλάβει στο δυναμικό της δύο ειδικούς πάνω στη περιβαντολογική βιωσιμότητα.

Η έκθεση 571 σελίδων υποστηρίζει ότι η μέση αμερικανική διατροφή έχει μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όταν συγκρίνεται με το  πρότυπο υγιεινής διατροφής που προτείνεται - αυτή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, μέτρια σε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και αλκοόλ και χαμηλή σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, ζάχαρη καθώς και σε επεξεργασμένα δημητριακά.

Κατά την εξέταση των επιστημονικών μελετών, η επιτροπή τονίζει ότι η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια vegan διατροφή είχε πιθανά οφέλη για την υγεία. Η vegan διατροφή είχε επίσης την χαμηλότερη εκτιμόμενη επίπτωση στους πόρους και την ποιότητα του οικοσυστήματος ενώ η μέση Ιταλική διατροφή είχε την υψηλότερη.

Επιπροσθέτως η έκθεση της επιτροπής αναφέρει ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας διότι αυτό περιέχει κορεσμένα λίπη τα οποία όταν υπερ-καταναλωθούν μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο  και αντιθέτως συνιστά στους Αμερικανούς να  καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις τροφίμων ισχυρίζονται ότι το κρέας περιέχει πρωτεΐνες οι οποίες όχι μόνο συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας αλλά μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μην ξεφύγουν από τη διατροφή τους.

Με επιστολή τους όμως οι νομοθέτες δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η συμβουλευτική επιτροπή υπερέβει κατά πολύ το πεδίο αρμοδιοτήτων της για την ανάπτυξη των συστάσεων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιστόλη ότι είναι ευθύνη των γραμματέων να διασφαλιστεί ότι η συμβουλευτική επιτροπή θα επικεντρώνεται μόνο σε διατροφικές συστάσεις και όχι στην ευρύτερη σφαίρα της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, στην οποία τα μέλη της εν λόγω επιτροπής δεν έχουν ούτε την εμπειρία αλλά ούτε  και αποδείξεις.

Το Τμήμα Γεωργίας και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα χρησιμοποιήσει την έκθεση και τις συστάσεις της επιτροπής για την κατάρτιση των οριστικών κατευθυντήριων γραμμών για το 2015, που αναμένεται να εκδοθούν αργότερα μέσα στο έτος.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...