company logo

Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου μπορεί να μην μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου μπορεί να μην μειώσει την αρτηριακή πίεση

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Η Lynn L. Moore, DSc, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, παρουσίασε μια νέα έρευνα που αποδεικνύει ότι μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο δεν έχει μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματά αυτά ενισχύουν το γεγονός που αναφέρει ότι οι τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη νατρίου μπορεί να είναι εσφαλμένες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές διατροφής συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για υγιείς ανθρώπους. Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.632 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30 έως 64 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν κανονική αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη της μελέτης. Ωστόσο, τα επόμενα 16 χρόνια διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερα από 2.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες νατρίου.

Σε άλλες μεγάλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο (πάνω από τη συνήθη πρόσληψη του μέσου Αμερικανικού) είχαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Εκείνοι που ακολουθούσαν μια διατροφή που περιείχε μέτριες ποσότητες νατρίου παρουσίασαν το χαμηλότερο ποσοστό κίνδυνο.

Η Moore αναφέρει: «Τα νέα μας αποτελέσματα υποστηρίζουν τις μελέτες που αμφισβητούν τις κατευθυντήριες γραμμές ».

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου εμφάνισαν μακροπρόθεσμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα με υψηλότερη συνδυασμένη πρόσληψη νατρίου (3.717 χιλιοστόγραμμα ημερησίως κατά μέσο όρο) και κάλιο (3.211 χιλιοστόγραμμα ημερησίως κατά μέσο όρο) είχαν τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Η Moore συμπληρώνει: «Ελπίζω ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στην επαναπροσδιορισμό των σημερινών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη σημασία της αύξησης της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο με σκοπό τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης».

 «Υπάρχει πιθανότητα ένα υποσύνολο ατόμων ευαίσθητων στο αλάτι, να επωφεληθεί από τη μείωση της πρόσληψης νατρίου αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την ανάπτυξη μεθόδων ανίχνευσης αυτής της ευαισθησίας».


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...