company logo

Η εφαρμογή μιας διατροφής χωρίς γλουτένη όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις, μπορεί να κάνει κακό πάρα καλό..

Η εφαρμογή μιας διατροφής  χωρίς γλουτένη όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις, μπορεί να κάνει κακό πάρα καλό..

Αν κάνετε διατροφή χωρίς γλουτένη επειδή είστε πεπεισμένοι ότι είναι πιο υγιεινό για εσάς, Αμερικανοί ερευνητές σας καλούν να ρίξετε μια ματιά στη νέα τους έρευνα.

Η gluten free τρέλα απογειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια μιας και οι καταναλωτές πιστεύουν ότι θα χάσουν βάρος, θα βελτιώσουν την πέψη και θα αισθάνονται πιο υγιείς. Στο Πανεπιστήμιο όμως της Φλόριντα, επιστήμονες λένε ότι αν δεν έχετε κοιλιοκάκη, θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό με το να υιοθετήσετε αυτή τη διατροφική μανία-μόδα.

Να θυμάστε: τα άτομα με κοιλιοκάκη που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη δεν το κάνουν από επιλογή. Συμβουλεύονται τους ειδικούς προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη διατροφική αγωγή.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Karla Shelnutt δεν είναι σίγουρη αν οι καθημερινοί καταναλωτές  που υιοθετούν τη διατροφή χωρίς  γλουτένη για προσωπικούς λόγους, κάνουν καλό στην υγεία τους.

«Αν ενδιαφέρομαι να χάσω βάρος, και διάβασα στο διαδίκτυο ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ο τρόπος να το πετύχω, ενδέχεται να δημιουργήσω στον οργανισμό μου σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών  όπως αυτά που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως», ανέφερε η Shelnutt σε δήλωσή της στο πανεπιστήμιο.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές υγιείς γυναίκες που επιλέγουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, επειδή πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν και ότι θα τις βοηθήσει να χάσουν βάρος, ενώ παράλληλα θα τους δώσει μια πιο υγιή επιδερμίδα».

Υπάρχουν περίπου 300.000 Καναδοί που ζουν με κοιλιοκάκη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Καναδά. Είναι μια ευαισθησία σε τρόφιμα που ενεργοποιείται από τη γλουτένη, προκαλώντας μεταξύ άλλων συμπτωμάτων βλάβη στο λεπτό έντερο, φλεγμονή και διαταραχές στο γαστρεντερικό.

Αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος για αυτούς τους κοιλιοκακικούς να διαχειριστούν την ασθένεια τους είναι, να ακολουθήσουν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, αποφεύγοντας το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη (και φυσικά τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτά).

Στις ΗΠΑ, τα gluten free προϊόντα είναι μία βιομηχανία 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει αυξηθεί κατά 44 τοις εκατό κατά τα τελευταία χρόνια.

Για τη μελέτη της, η Shelnutt είχε 97 ανθρώπους που έτρωγαν προϊόντα, όλα χωρίς γλουτένη. Αλλά μόνο κατά το ήμισυ είχαν την «χωρίς γλουτένη» ετικέτα, ενώ τα υπόλοιπα είχαν την ένδειξη «συμβατικά».

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσουν κάθε τρόφιμο σε μια κλίμακα μέχρι το 9. Αν και όλα τα προϊόντα ήταν χωρίς γλουτένη, μόνο το ένα τρίτο από αυτά θεωρήθηκαν από τους συμμετέχοντες ως πιο υγιεινά από αυτά που είχαν γλουτένη.

Το πενήντα επτά τοις εκατό των ασθενών της μελέτης πίστευε ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει διάφορες ιατρικές καταστάσεις και το 35 τοις εκατό θεωρούσε ότι θα βοηθηθεί η υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι έρχεται το τέλος της gluten free μανίας  στο τέλος του τρέχοντος έτους. Λένε ότι η ένδειξη «χωρίς γλουτένη» έχει ένα «φωτοστέφανο υγείας», που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αναζητούν τα προϊόντα αυτά νομίζοντας ότι είναι οι καλύτερες επιλογές. Τα προϊόντα αυτά όμως εξακολουθούν να είναι επεξεργασμένα και να ενδείκνυνται μόνο για αυτούς που τα έχουν πραγματική ανάγκη .

Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μας κάνει πιο υγιείς. Τα κέικ, τα muffins και άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη, θεωρείται ότι μας κάνουν καλό αλλά δεν είναι, κατ' ανάγκην, έτσι εξηγεί η διαιτολόγος Jennifer Sygo.

Μερικές διασημότητες ασπαστήκαν τον gluten free τρόπο ζωής, υποστηρίζοντας πολύ συχνά πράγματα χωρίς καμία υπόσταση. Άλλοι – όπως η Miley Cyrus - υποστήριξε ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη  τη βοήθησε με την απώλεια βάρους…

Μερικοί υποστηρικτές της διατροφής χωρίς γλουτένη μπορεί να λένε ότι αισθάνονται πιο υγιείς, με καλύτερη πέψη, αλλά η μελέτη του Μαΐου του 2014 διαπίστωσε ότι, αν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη, όλα  είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται «στο κεφάλι σας».

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν γαστρεντερικές διαταραχές και ευαισθησία, ακόμη και όταν δεν έτρωγαν προϊόντα με γλουτένη.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...