company logo

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την «καλή» χοληστερόλη

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την «καλή» χοληστερόλη

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αλλαγές στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Δύο πληθυσμιακές έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν τη στέρηση ύπνου μπορεί να έχουν λιγότερες λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) - «καλή» χοληστερόλη - από εκείνους που έχουν επαρκή ύπνο.

Η ομάδα έφτασε στα πορίσματά της μέσω πειραματικών και επιδημιολογικών αναλύσεων. Για την πειραματική ανάλυση, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 21 συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να κοιμηθούν σε ένα εργαστήριο κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες  για 5 νύχτες. Η διάρκεια του ύπνου για τους 14 συμμετέχοντες περιορίστηκε σε μόλις 4 ώρες κάθε βράδυ, ενώ οι υπόλοιποι 7 συμμετέχοντες απόλαυσαν έναν επαρκή ύπνο. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν δείγματα αίματος από όλα τα άτομα για να αναλυθεί η έκφραση των γονιδίων και τα επίπεδα των λιποπρωτεïνών. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν επαρκή ύπνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που βίωσαν στέρηση ύπνου είχαν μειωμένη έκφραση γονιδίων που κωδικοποιούν τις λιποπρωτεΐνες, δηλαδή υπήρχε μειωμένη δραστηριότητα των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Για την επιδημιολογική ανάλυση, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα 2739 συμμετεχόντων από δύο φινλανδικές μελέτες πληθυσμού. Την  Dietary, Lifestyle and Genetic determinants of Obesity and Metabolic syndrome (DILGOM) και την Cardiovascular Risk in Young Finns Study (YFS).

Στη μελέτη DILGOM, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν αν βίωναν αρκετό ύπνο κάθε βράδυ. Άτομα που απάντησαν «σπάνια» ή «ποτέ» κρίθηκαν να έχουν «υποκειμενική ανεπάρκεια ύπνου». Στη μελέτη YFS, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσες ώρες κοιμήθηκαν κάθε βράδυ και πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται κάθε βράδυ για να νιώθουν ξεκούραστοι. Η υποκειμενική διάρκεια του ύπνου τους στη συνέχεια αφαιρέθηκε από την υποκειμενική ανάγκη τους για  ύπνο προκειμένου να καθοριστεί σε ποιους συμμετέχοντες παρατηρείται απώλεια ύπνου. Στην ανάλυση των δειγμάτων αίματος των συμμετεχόντων για άλλη μια φορά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν βίωσαν επαρκή ύπνο είχαν μειωμένη έκφραση των γονιδίων που κωδικοποιούν τη συγκεκριμένη λιποπρωτεΐνη σε σύγκριση με όσους είχαν βιώσει επαρκή ύπνο. Επιπλέον, άτομα που βίωναν στέρηση ύπνου είχαν χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης στον ορό του αίματος.

Η ομάδα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα από τις δύο αναλύσεις δείχνουν ότι έστω και μια μικρή χρονικά στέρηση ύπνου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και μάλιστα αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν να κοιμηθούν επαρκώς μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Vilma Aho από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι συμπληρώνει ότι : «Η πειραματική μελέτη απέδειξε ότι μόλις 1 εβδομάδα ανεπαρκούς ύπνου αλλάζει την ανοσολογική απόκριση και το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Ο επόμενος στόχος είναι να καθοριστεί το minimum της έλλειψης ύπνου που εξακολουθεί να προκαλεί αυτές τις αλλαγές».

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...