company logo

Η κατανάλωση βρώμης συμβάλει αποδεδειγμένα στη μείωση της χοληστερόλης

Η κατανάλωση βρώμης συμβάλει αποδεδειγμένα στη μείωση της χοληστερόλης

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και 50 χρόνια ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κάτι που οδηγεί στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της βρώμης στα επίπεδα της LDL ή "κακής" χοληστερόλης της οποίας η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει αθηρωμάτωση. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι δύο άλλοι δείκτες (non-HDL χοληστερόλη και  η απολιποπρωτεΐνη Β) παρέχουν μια ακόμα πιο ακριβή εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2, τα οποία συνήθως δεν έχουν αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

Μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει αυτούς τους τρεις δείκτες. Η μελέτη, με επικεφαλής τον ερευνητή Dr. Vladimir Vuksan δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition. Ο Dr. Vuksan αναφέρει ότι η βρώμη είναι πλούσια σε β-γλυκάνη η οποία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τις ευεργετικές επιδράσεις της βρώμης. Η ομάδα του Dr. Vuksan συγκέντρωσε 58 κλινικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 4.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δίαιτες που είναι εμπλουτισμένες με περίπου 3,5 γραμμάρια βήτα-γλυκάνης (από τη βρώμη) την ημέρα βρέθηκαν να βελτιώνουν την LDL χοληστερόλη, τη non-HDC και την απολιποπρωτεΐνη Β. Πιο συγκεκριμένα η LDL χοληστερόλη μειώθηκε κατά 4,2%, η μη-HDL χοληστερόλη κατά 4,8% και η απολιποπρωτεΐνη Β κατά 2,3%.

Σημείωστε πως 100 γρ βρώμης παρέχουν και με το παραπάνω τα «πολυπόθητα» 3,5 γρ. βήτα – γλυκάνης!

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...