company logo

Η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων

Η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Ο καθηγητής Saverio Stranges από το Warwick Medical School στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μια μελέτη στο British Journal of Nutrition σχετικά με τα σημαντικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία. Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο που σημαίνει ότι έχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή που περιέχει μπορούν να αποτρέψουν βλάβες των κυττάρων.

Στη συγκεκριμένη μελέτη πήραν μέρος 1.153 άτομα ηλικίας 18-69 ετών από τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία σχετικά με την συχνότητα κατανάλωσης σοκολάτας. Η ομάδα επικεντρώθηκε στο να  διερευνήσει κατά πόσον η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, όταν δηλαδή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 81,8% των συμμετεχόντων κατανάλωναν σοκολάτα (μέσο όρο 24,8γρ. την ημέρα) με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιωμένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σοκολάτα ήταν νεότεροι, δραστήριοι και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Η επίδραση ήταν ισχυρότερη όταν  η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ήταν περισσότερη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της προστασίας έναντι της αντίστασης στην ινσουλίνη και την βελτίωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων. Άλλοι διατροφικοί παράγοντες, όπως η κατανάλωση τσαγιού και καφέ, μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση των ωφελειών της μαύρης σοκολάτας.

Ωστόσο , ο καθηγητής Stranges σημειώνει ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της σοκολάτας που περιέχει φυσικό κακάο και της μεταποιημένης σοκολάτας, καθώς η τελευταία περιέχει πολύ περισσότερες θερμίδες. Ως εκ τούτου, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Τελευταία άρθρα

Διατροφή και Διαβήτης
Διατροφή και Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος κατά την οποία παρατηρούνται... 

Μουρουνέλαιο: Η αλήθεια στα ψιλά γράμματα…
Μουρουνέλαιο: Η αλήθεια στα ψιλά γράμματα…

«Προσέχω πολύ τη διατροφή και την υγεία μου… Παίρνω καθημερινά μουρουνέλαιο»...

Έξι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D
Έξι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D

Γνωρίζουμε όλοι ότι η βιταμίνη D έχει μεγάλη σημασία για την καλή υγεία...