company logo

Η χαμηλή βιταμίνη Β12 στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη στα παιδιά

Η χαμηλή βιταμίνη Β12 στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη στα παιδιά

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Ο συγγραφέας Δρ. Ponusammy Saravanan του Πανεπιστημίου του Warwick Medical School στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο Ενδοκρινολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπεριέχεται σε ζωικά προϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά, το τυρί, το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα διατροφής και επίσης προστίθεται σε ορισμένα μη ζωικά προϊόντα όπως τα δημητριακά πρωινού. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας η βιταμίνη Β12 παίρνει μέρος σε έναν σημαντικό αριθμό σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, της σύνθεση του DNA και άλλων νευρολογικών λειτουργιών.

Ο Δρ. Saravanan και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και επιπλέον τα νεογνά που θα γεννηθούν να έχουν χαμηλό βάρος με υψηλή χοληστερόλη. Η εν λόγω έρευνα έδειξε ακόμα ότι αυτά τα νεογνά εμφανίζουν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη κατά την παιδική τους ηλικία αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Η βιταμίνη Β12 στην εγκυμοσύνη μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα λεπτίνης στα παιδιά

Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αξιολογήσουν αν τα προηγούμενα ευρήματα μπορεί να σχετίζονται με τη λεπτίνη (μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα) η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα του κορεσμού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση στα επίπεδα της λεπτίνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στη λεπτίνη κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υπερκατανάλωση τροφής, αύξηση του σωματικού βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.

Για την μελέτη τους οι ερευνητές ανέλυσαν 91 δείγματα αίματος που συγκεντρώθηκαν από τις μητέρες και τα νεογνά κατά την παράδοση για τον προσδιορισμό των επιπέδων της βιταμίνης Β12. Επιπλέον ανέλυσαν 42 δείγματα λιπώδους ιστού από τις μητέρες και τα νεογνά αλλά και  83 δείγματα ιστού του πλακούντα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια βιταμίνης B12 (που ορίζεται ως λιγότερο από 203 pg/ml) είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου του διαβήτη τύπου 2 και άλλων μεταβολικών διαταραχών. Η ομάδα εικάζει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στις μέλλουσες μητέρες μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της λεπτίνης κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. 

Ο Δρ. Saravanan αναφέρει: «Η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει οριστικά την υγεία του νεογνού. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 ενώ παρατηρείται επίσης ότι η ανεπάρκεια Β12 της μητέρας μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του λίπους και κατά συνέπεια να συμβάλει σε αυτόν τον κίνδυνο».

Προς το παρόν οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τους ακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 της μητέρας αυξάνει τα επίπεδα λεπτίνης στα νεογνά. Ο Δρ. Antonysunil από το Πανεπιστήμιο του Warwick συμπληρώνει: «Είτε τα χαμηλά επίπεδα της Β12 συμβάλουν στη συσσώρευση λίπους στο έμβρυο οδηγώντας στην αύξηση της λεπτίνης, είτε τα χαμηλά επίπεδα της Β12 προκαλούν χημικές αλλαγές στα γονίδια του πλακούντα που παράγουν λεπτίνη με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερη ορμόνη». 

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και ότι αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες συστάσεις για τη βιταμίνη Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν.

Το Diettv προτείνει :

Dlux pregnancy – Η ειδικά σχεδιασμένη πολυβιταμίνη για τις έγκυες γυναίκες που προφυλάσσει μητέρα και έμβρυο από έλλειψη βιταμινών Β12 και D. Σε μορφή στοματικού σπρέι για πολύ εύκολη λήψη και μέγιστη απορρόφηση από το στοματικό βλενογόννο. Σε υπέροχη γεύση!! Ξεχάστε κάψουλες, ταμπλέτες ή δισκία!!


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...