company logo

Η υπερκατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών

Η υπερκατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα , η νόσος του Alzheimer αλλά και η υπερκινητικότητα συνδέονται με αλλαγές που γίνονται σε μια σειρά γονιδίων. Μια νέα μελέτη από το UCLA ,που δημοσιεύτηκε  on-line στην EBioMedicine βρήκε ότι εκατοντάδες από αυτά τα γονίδια μπορεί να τροποποιηθούν από την ευρεία κατανάλωση φρουκτόζης. Παράλληλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το  δοκοσαεξανοϊκό οξύ ή DHA μπορεί να αντιστρέψει τις αρνητικές συνέπειες που προέρχονται  από την υπερκατανάλωση φρουκτόζης.

«Το DHA δεν αλλάζει μόνο ένα ή δύο γονίδια αλλά φαίνεται να επαναφέρει στο κανονικό ένα ολόκληρο μοτίβο γονιδίων» δήλωσε ο Xia Yang, ανώτερος συντάκτης της μελέτης και επίκουρος καθηγητής του UCLA . Εμφανίζεται φυσικά στις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου, αλλά όχι σε αρκετά μεγάλη ποσότητα έτσι ώστε να συμβάλει στην καταπολέμηση ασθενειών. Συνεπώς, η κατανάλωση ω-3- λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής (σολομό, ιχθυέλαια, καρύδια, λιναρόσπορος)  είναι απαραίτητη για την πρόσληψη DHA.

Για να δοκιμαστούν οι ιδιότητες της φρουκτόζη και του DHA, οι ερευνητές εκπαίδευσαν αρουραίους να ξεφύγουν από ένα λαβύρινθο, και ύστερα τους διαίρεσαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Για τις επόμενες έξι εβδομάδες η  μία ομάδα αρουραίων έπινε νερό με μια ποσότητα φρουκτόζης ισοδύναμη με την ποσότητα που εμπεριέχεται  σε ένα λίτρο αναψυκτικού. Η δεύτερη ομάδα έπινε νερό με φρουκτόζη και ακολουθούσε μια διατροφή πλούσια σε DHA. Η Τρίτη ομάδα έπινε νερό  χωρίς φρουκτόζη και χωρίς DHA. Μετά από έξι εβδομάδες, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν και πάλι μέσα στο λαβύρινθο. Οι αρουραίοι που είχαν καταναλώσει μόνο τη φρουκτόζη πλοηγήθηκαν στο λαβύρινθο με την μισή περίπου ταχύτητα από ό, τι τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει μόνο νερό. Αυτό δείχνει ότι η διατροφή που περιλαμβάνει συχνά φρουκτόζη εξασθενεί τη μνήμη. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των αρουραίων που είχαν καταναλώσει φρουκτόζη και DHA ήταν παρόμοια με εκείνα από τους αρουραίους που είχαν καταναλώσει μόνο νερό, γεγονός που υποδηλώνει έντονα ότι το DHA εξαλειφθεί τις βλαβερές συνέπειες της φρουκτόζης. Άλλες δοκιμές αποκάλυψαν ότι οι αρουραίοι που έλαβαν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη είχαν πολύ υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα, περισσότερα τριγλυκερίδια και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης από τις άλλες δύο ομάδες. Στους ανθρώπους, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και ινσουλίνης συνδέονται με την παχυσαρκία, το διαβήτη και πολλές άλλες ασθένειες.

Η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε περισσότερα από 700 γονίδια στον υποθάλαμο και πάνω από 200 γονίδια στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου  που τροποποιήθηκαν από την φρουκτόζη. Τα τροποποιημένα γονίδια είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση  του μεταβολισμού, της επικοινωνία των κυττάρων και της  φλεγμονής. Οι συνέπειες από τις μεταβολές αυτών των γονιδίων μπορεί να είναι η νόσος του Parkinson, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και άλλες ασθένειες του εγκεφάλου.

Από τα 900 γονίδια που εντοπίστηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο συγκεκριμένα (το BGN και Fmod) φαίνεται να είναι μεταξύ των πρώτων γονιδίων στον εγκέφαλο που επηρεάζονται από τη φρουκτόζη. Μόλις αυτά τα γονίδια μεταβάλλονται  δημιουργούνται διαδοχικές αλλαγές σε εκατοντάδες άλλα γονίδια. Αυτό σημαίνει ότι τα BGN και Fmod είναι πιθανοί στόχοι νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών που προκαλούνται από τροποποιημένα γονίδια στον εγκέφαλο.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με το μηχανισμό με τον οποίο η φρουκτόζη διαταράσσει τα γονίδια του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η φρουκτόζη αφαιρεί ή προσθέτει μια ομάδα στην κυτοσίνη που ένα από τα τέσσερα νουκλεοτίδια που συνθέτουν το DNA. Αυτό το είδος της τροποποίησης διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των γονιδίων. Ο Yang πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν πρόσθετες μελέτες για να προσδιοριστεί η έκταση της ικανότητάς του DHA να αντιστρέφει τη βλάβη που προκαλείται στα  γονίδια.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...