company logo

Jenny's nutri-news: Να ξεκινήσω πρώτα άσκηση ή δίαιτα? Ιδού το ερώτημα

Jenny's nutri-news: Να ξεκινήσω πρώτα άσκηση ή δίαιτα? Ιδού το ερώτημα

‘Ξεκινάω από Δευτέρα δίαιτα, θα χάσω πρώτα μερικά κιλά και μετά θα αρχίσω άσκηση’. Είναι μία φράση που ακούγεται συχνά από όσους αποφασίζουν να ρυθμίσουν το βάρος τους ή να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους.

Έχετε σκεφτεί αρκετές φορές να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής; Έχετε σκεφτεί για το αν πρέπει να το συνδυάσετε άμεσα με φυσική δραστηριότητα;

Την απάντηση έρχεται να δώσει σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford, αναδεικνύοντας το αποδοτικότερο μοντέλο για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Πρωταρχικός στόχος για την πλειοψηφία του κόσμου φαίνεται να είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, ενώ η άσκηση έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford συμμετείχαν 200 άτομα που ακολουθούσαν ‘κακές’ διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής. Κάποια από αυτά τα άτομα ξεκίνησαν μόνο με διατροφικό πλάνο, άλλα αύξησαν μόνο τη φυσική δραστηριότητα ενώ κάποια συνδύασαν και τα δύο.

Σκοπός της μελέτης δεν ήταν οι συμμετέχοντες να επιτύχουν απώλεια  σωματικού βάρους αλλά όλοι να ακολουθήσουν τρεις βασικές κατευθυντήριες γραμμές.

1) Να καθιερώσουν 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα

2) Να καταναλώνουν πέντε εώς εννέα μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως

3) Να περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωση ζωϊκών λιπαρών στη διατροφή τους

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που καθιέρωσαν τη φυσική δραστηριότητα ταυτόχρονα με το διατροφικό προγράμμα είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η ομάδα που ακολούθησε μόνο το πρόγραμμα άσκησης είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα κοντά στα ιδανικά, διότι εκπλήρωσε το στόχο της άσκησης και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ενώ πλησίασε αρκετά στην επίτευξη του περιορισμού των ζωϊκών λιπαρών. Η ομάδα που δυσκολεύτηκε περισσότερο φάνηκε να είναι αυτή που ακολούθησε αποκλειστικά το διατροφικό μοντέλο.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη δίνουν ένα  σημαντικό μήνυμα στον κόσμο που θεωρεί ότι μόνο το διατροφικό πλάνο έχει σημασία για την καλή υγεία και αγνοεί την σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας όπως δήλωσε  ο Abby King, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής της έρευνας για την υγεία και την πολιτική της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

“Στις ΗΠΑ, η αντίληψη που κυριαρχεί για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι πρωτίστως η καθιέρωση ενός διατροφικού πλάνου, ενώ η σωματική δραστηριότητα έρχεται δευτερεύουσα" δήλωσε ο King στην εφημερίδα Daily News.

Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αντίληψη που επικρατεί είναι εσφαλμένη καθώς για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το κλειδί για την ολιστική προσέγγιση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής είναι η διατροφή και η άσκηση μαζί.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...