company logo

Η διατροφή της εγκύου καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και το σωματικό βάρος του παιδιού!

Η διατροφή της εγκύου καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και το σωματικό βάρος του παιδιού!

Η πιθανότητα ενός ατόμου να εξελιχθεί σε παχύσαρκο ενήλικα, καθώς και να εμφανίσει προβλημάτα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, φαίνεται ότι μπορεί να καθοριστεί από τη στιγμή της σύλληψης, σύμφωνα με μία τελευταία δημοσίευση του Βρετανικού Οργανισμού Διατροφής.

Στη δημοσίευση αναφέρεται ότι «Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι το σωματικό βάρος και η κατάσταση της υγείας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και πριν τη σύλληψη, συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση της υγείας του παιδιού, που θα φέρουν στον κόσμο, μακροπρόθεσμα».

Ειδική ομάδα του Οργανισμού συστάθηκε για να εξετάσει την επίδραση των διατροφικών συνηθειών της μητέρας στο έμβρυο, πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία, το άσθμα, οι αλλεργίες,οι καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και πολλά άλλα νοσήματα μπορούν να «μεταδοθούν» από τη μητέρα στο παιδί.
Ο επικεφαλής της ομάδας, Tom Sanders , δήλωσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπαρκής ανάπτυξη του εμβρύου και ειδικά όταν αυτή συνεχίζεται και στην παιδική ηλικία, μπορεί να συσχετισθεί μακροπρόθεσμα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία του παιδιού».
Επίσης, αυτή η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σχηματισμό των νεφρών. Ως αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί ότι οι απόγονοι γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην κατανάλωση αλατιού και κατά συνέπεια επηρεάζεται η αρτηριακή πίεση και αυξάνεται ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η παραπάνω δημοσίευση εξέτασε τους αιτιολογικούς παράγοντες της παχυσαρκίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός που σχετίζεται με την αυξημένη όρεξη που έχουν ορισμένοι άνθρωποι στην ενήλικη ζωή τους, σε σχέση με την όχι και τόσο αυξημένη άλλων,επίσης μπορεί να έχει προγραμματιστεί στη μήτρα,ως αποτέλεσμα της διατροφής και του σωματικού βάρους της μητέρας.
Σχεδόν οι μισές γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης στην Αγγλία είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες .Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί μία βασική αιτία ενός βιολογικού κύκλου που ξεκινά από την παχύσαρκη μητέρα και οδηγεί σε προβλήματα παχυσαρκίας και κατά συνέπεια υγείας των παιδιών τους στη μετέπειτα ζωή.

Η επιστημονική διευθύντρια τους προγράμματος του Βρετανικού Οργανισμού Διατροφής, είπε: «Υπάρχουν στοιχεία που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτιση και τα οποία αποδεικνύουν τη βιολογική σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας  της μητέρας  και  των θέματων υγείας του/των παιδιών της». Η ίδια επικοινωνεί την παρούσα δημοσίευση ως ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Αναφέρει ακόμη, πως οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι το βάρος και η κατάσταση της υγεία τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και πριν συλλάβουν, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της υγείας των παιδιών τους  σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


«Από τη στιγμή που το μωρό θα συλληφθεί, το βιολογικό πλαίσιο για τη μελλοντική υγεία του έχει ήδη οριστεί, οπότε, στο μέτρο του δυνατού, οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους πριν τη σύλληψη». Μια σημαντική πρόκληση,λοιπόν, που έρχεται να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο (και όχι μόνον) για την αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισές επί του συνόλου των κυήσεων στη Βρετανία είναι απρογραμμάτιστες.

Η καλή διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σημαντικές επιρροές στην υγεία του μωρού, που φτάνουν μέχρι και στην ενήλικη ζωή του.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι Δημόσιοι Φορείς Υγείας να επικοινωνήσουν άμεσα τη σημασία της σωστής διατροφής πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...