company logo

ΚΑΙ Η ΝΟΘΕΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…

ΚΑΙ Η ΝΟΘΕΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…

Επιμέλεια: Θέκλα Γκιώνη

Στην Νέα Υόρκη ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Τ Schneiderman ανακοίνωσε ότι το γραφείο του έστειλε επιστολές σε τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις  λιανικού εμπορίου, GNC, Target, WalMart, και Walgreens για να σταματήσουν αμέσως την πώληση ορισμένων δημοφιλών φυτικών συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Echinacea, Ginseng, Βαλσαμόχορτο, και άλλων. Σύμφωνα με μελέτη υποστηρίζεται ότι τα συγκεκριμένα  φυτικά  συμπληρώματα, είτε δεν  περιέχουν την ουσία που αναγράφουν, είτε περιέχουν συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα...

Η μελέτη που εκπονήθηκε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί μια καλά ελεγχόμενη, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα τεκμηρίωση, της μεγάλης νοθείας των φυτικών συμπληρωμάτων. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία barcoding DNA η οποία πιστοποιεί το περιεχόμενο των φυτικών συμπληρωμάτων, εξετάσθηκαν έξι διαφορετικά φυτικά συμπληρώματα που πωλούνται από μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης και βέβαια μέσω διαδικτύου…

Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι πολλά καταστήματα και e-shops πωλούν ένα μεγάλο ποσοστό συμπληρωμάτων, στα οποία η σύγχρονη τεχνολογία  DNA δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει την επισημασμένη βοτανική ουσία. Έτσι σύμφωνα με τα ευρήματα επιβεβαιώθηκε ότι συνολικά το 79%  των συμπληρωμάτων που διερευνήθηκαν δεν περιείχαν τα φυτικά είδη που απαριθμούνται στις ετικέτες, αλλά κάποια άλλα εντελώς άσχετα.

Οι μάρκες που τέθηκαν στο μικροσκόπιο και έδωσαν αυτά τα αποτελέσματα ήταν οι: “Herbal Plus” , “Up&Up”, “Finest Nutrition”, “Spring Valley”

Μερικά από τα «ξένα» συστατικά που προσδιορίστηκαν ήταν το ρύζι, τα φασόλια, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια, το  ηράνθεμο, το σιτάρι, το άγριο καρότο, και άλλα.

Αν οι παραγωγοί των φυτικών συμπληρωμάτων δεν καταγράφουν όλα τα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος, οι καταναλωτές με τροφικές αλλεργίες, ή που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για μια άσχετη ασθένεια, βρίσκονται δυνητικά σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους κάθε φορά που καταναλώνουν ένα τέτοιο φυτικό συμπλήρωμα.

Συνεπώς δεν θα πρέπει κανείς να επαναπαύεται στις ετικέτες των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά θα πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, για την εγκυρότητα των προϊόντων που αγοράζει και βέβαια να συμβουλεύεται πάντα τον ειδικό επιστήμονα προτού λάβει συμπληρώματα διατροφής!

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...