company logo

Καταπολεμήστε τη Παιδική Παχυσαρκία

Καταπολεμήστε τη Παιδική Παχυσαρκία

Σταματάκη Αστερία, Msc
Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος - διατροφολόγος
Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

 

Το 1997, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε την παχυσαρκία ως την πρώτη μη   μεταδιδόμενη επιδημία. Αυτό σημαίνει ότι, αφ’ ενός πρόκειται για ασθένεια, και αφ’ ετέρου ότι εξαπλώνεται ραγδαία. Από αυτήν την επιδημία δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα παιδιά.  Όσον αφορά τα ελληνόπουλα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. 
Το αν κάποιο παιδί είναι παχύσαρκο μπορεί να διαπιστωθεί με την χρησιμοποίηση κάποιων ειδικών πινάκων καμπυλών ανάπτυξης.
Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος δηλαδή είναι μια πάθηση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τα αίτια της οποίας μπορούν να είναι κληρονομικά, γενετικά ή περιβαλλοντικά. Ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς ενώπιον μιας  υπερπροσφοράς τροφίμων κατέχει σημαντική θέση.


Αποκατάσταση του φυσιολογικού βάρους

Η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους μπορεί να παρομοιαστεί με τη χρήση ενός ποδηλάτου. Τα δύο πετάλια είναι απαραίτητα για την εκκίνηση και για τη συνέχεια, θα πρέπει η προσπάθεια να εναλλάσσεται από το ένα πετάλι στο άλλο.
Το πρώτο πετάλι αφορά τη διατροφή και το δεύτερο έχει να κάνει με τη φυσική δραστηριότητα.

Αντικειμενικός στόχος :  από το καρπούζι  στο κολοκύθι

Τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού η διατροφή τους προσφέρει την ενέργεια που χρειάζονται για να ζήσουν αλλά και τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη τους. Γι αυτόν το λόγο δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά η τροφή του παιδιού χωρίς να έχει επιπτώσεις στην υγεία του.
 Ένα παιδί που είναι λίγο παχουλό διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με έναν ενήλικα :την ανάπτυξή του.  Δεν πρέπει  η απώλεια βάρους να είναι η βασική  επιδίωξη , εάν σταθεροποιηθεί το βάρος του κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ,το παιδί αναγκαστικά θα αδυνατίσει και από καρπούζι θα μεταμορφωθεί σε κολοκύθι. 

Το παιδί πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να  υιοθετήσει νέες διατροφικές συνήθειες . Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει την εφαρμογή των εξής βασικών αρχών :

  • να μην ξαναγεμίζουμε το πιάτο μας και να μένουμε πάντα στη μία μερίδα, η οποία δεν είναι ίδιου μεγέθους με των ενηλίκων
  • να τρώμε σε συγκεκριμένες ώρες, να έχουμε χρόνο και να μη βιαζόμαστε. Καλό θα ήταν όταν τρώμε να μην παρακολουθούμε τηλεόραση
  • το πρωινό είναι πολύ σημαντικό για το παιδί. Μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που δεν λαμβάνουν πρωινό είναι  πιο  υπέρβαρα από τα άλλα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες
  • το δεκατιανό στο σχολείο δεν θα πρέπει  να είναι μια ανθυγιεινή επιλογή των γονέων ή από το κυλικείο
  • οι γονείς θα πρέπει με τη διατροφική τους στάση τους να αποτελούν πρότυπο προς μίμηση
  • οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
  • δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται  κάποιες τροφές και να  συνδέουμε το φαγητό με τιμωρία ή  επιβράβευση.
  • Το παιδί θα πρέπει να καταναλώνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας και παραγώγων του)

Συμπερασματικά, η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα το οποίο και στη χώρα μας έχει αρχίσει και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία συμβάλλουν πολλοί παράγοντες για την ανάπτυξη της. Έτσι, θα πρέπει και πολλοί παράγοντες να συνεργαστούν για την πρόληψη της (γονείς, εκπαιδευτικοί, πολιτεία και παιδί). Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το παιδί βρίσκεται στο στάδιο της κορύφωσης της ανάπτυξής του, για αυτό το λόγο η διατροφή του παιδιού θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να έχει ποικιλία.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...