company logo

Καθώς μία τροφική αλλεργία επιλύνεται, μία άλλη παρουσιάζεται: Η ίδια τροφή μπορεί να προκαλέσει και τις δύο μορφές αλλεργίας.

Καθώς μία τροφική αλλεργία επιλύνεται, μία άλλη παρουσιάζεται: Η ίδια τροφή μπορεί να προκαλέσει και τις δύο μορφές αλλεργίας.

Κάποια παιδιά που ξεπέρασαν κάποια τροφική αλλεργία μπορεί μετά να εμφανίσουν ένα άλλο είδος αλλεργίας, πιο σοβαρό και πιο επίμονο στην ίδια τροφή. Μία καινούργια μελέτη από ειδικούς των παιδιατρικών αλλεργιών προτείνει ότι εκείνοι που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει προσεκτικά να παρακολουθούν τα παιδιά που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες για να αναγνωρίζουν νωρίς τα συμπτώματα της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας (EoE), ένα σοβαρό και συχνά επίπονο είδος αλλεργίας, το οποίο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πολύ πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερη περίπτωση, όταν η αλλεργία ΕοΕ περιλαμβάνει οίδημα και φλεγμονή του οισοφάγου μαζί με υψηλά επίπεδα των ανοσοκυττάρων, η οποία ονομάστηκε ηωσινοφιλία. Συχνά επώδυνο, το είδος αλλεργίας ΕοΕ μπορεί να είναι αιτία απώλειας βάρους, εμέτου, καούρας και δυσκολιών στην κατάποση. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα αλλά συνήθως ανακαλύπτεται πρώτα σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σίτισης και την αποτυχία να αναπτυχθούν.

Η ερευνητική ομάδα σύγκρινε την αλλεργία τύπου ΕοΕ με την διατροφική αλλεργία τύπου IgE, η οποία είναι η πιο συχνή διατροφική αλλεργία που εμφανίζεται όταν τα αντισώματα έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα που στρέφονται κατά των πρωτεϊνών κάποιων τροφών. Τα φιστίκια,  τα αυγά ή το γάλα για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, άλλες δερματικές αντιδράσεις, εμετούς ή άλλα συμπτώματα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία αναδρομική ανάλυση όλων των παιδιών που παρακολουθούσαν μεταξύ του 2000 και του 2012, στο σύνολο δηλαδή 1.375 ασθενών. Από αυτό το νούμερο, στους 425 θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι μία συγκεκριμένη τροφή προκαλεί την κατάστασή τους και κυρίως είναι από το γάλα, τα αυγά, τη σόγια και το σιτάρι. Μέσα σε αυτή την υποομάδα, 17 ασθενείς είχαν αναπτύξει ΕοΕ σε κάποια τροφή αφού είχαν ξεπεράσει την αλλεργία τύπου IgE στην ίδια τροφή.

«Το πρότυπο που ανακαλύψαμε σε αυτούς τους 17 ασθενείς προτείνει ότι οι δύο αυτοί τύποι αλλεργιών έχουν ευδιάκριτα παθοφυσιολογικά συμπτώματα που λειτουργούν με διαφορετικούς μηχανισμούς και προκαλούν διαφορετικές λειτουργικές αλλαγές», είπε ο Spergel. «Ωστόσο, αυτό το πρότυπο αυξάνει επίσης την πιθανότητα, η αλλεργία τύπου IgE να προϊδεάζει τον ασθενή ότι θα αναπτυχθεί ΕοΕ στην ίδια τροφή».

Ο Spergel πρόσθεσε ότι περίπου 10% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία απευαισθητοποίησης για την αλλεργία τύπου IgE, μεταγενέστερα εμφάνισαν ΕοΕ στην ίδια τροφή, ένα γεγονός που οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εξετάσουν για την διαχείριση φροντίδας  στους ασθενείς με τροφικές αλλεργίες.  Στη θεραπεία απευαισθητοποίησης, ένας κλινικός γιατρός εκθέτει έναν ασθενή σε μικρή ποσότητα αλλεργιογόννου τροφής και κατόπιν σταδιακά αυξάνει την ποσότητα, στοχεύοντας να γίνει ο ασθενής πιο ανεκτικός στην τροφή αυτή.

Η έρευνα αυτή επιδοτήθηκε από το Κέντρο Γαστρεντερολογίας και Διατροφής και από το Ταμείο Τροφικών Αλλεργιών του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια. Ο Spergel ασχολείται και με τα δύο αυτά ιδρύματα και ανήκει και στο καθηγητικό σώμα του Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Οι συνεργάτες του στην έρευνα ανήκουν και εκείνοι σε αυτά τα ιδρύματα.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...